Friday, April 1, 2011

10 negara yang mempunyai ramai penduduk gemuk

Kegemukan tidak hanya menjadi masalah di negara maju, malah di negara paling miskin sekalipun banyak yang mengalaminya. Banyak faktor yang mempengaruhinya, bermula dari kurang bersukan hingga diet yang tidak sihat

Badan kesehatan dunia WHO menetapkan, seseorang boleh dikatakan mengalami overweight atau kegemukan jika memiliki Indeks Massa Tubuh (IMT) lebih dari atau sama dengan 25 kg/m2. Jika IMT sudah melebihi 30 kg/m2, maka boleh dikategorikan obesiti..

Semasa ini WHO mencatat, 1 dari 3 orang di seluruh dunia mempunyai masalah kegemukan sedangkan 1 dari 10 orang mengalami obesiti.

Jika tidak berupaya untuk memperbaiki gaya hidup dan pola makan, dianggarkan jumlah manusia yang alami kegemukan akan mencapai 2,3 milion pada tahun 2015. Angka ini cukup tinggi kerana menyamai jumlah penduduk China, ditambah Amerika dan seluruh Eropah.

Masalah kegemukan juga bukan hanya dialami negara maju yang umumnya terlalu makmur untuk sukan berat. Satu kajian yang dilakukan Globalpost sepanjang 1 dekad terakhir menunjukkan, beberapa negara miskin termasuk dalam 10 negara dengan masalah kegemukan paling besar.

Berikut ini daftar negara paling gemuk berdasarkan peratus warga yang mempunyai masalah berat badan, seperti diambil dari Globalpost, Isnin (28/3/2011).

1. Samoa (93,5 peratus)

Negara kepulauan yang terletak di Lautan Pasifik ini sebenarnya mempunyai tradisi diet yang sihat yakni karbohidrat kompleks yang tinggi serat dan rendah lemak. Namun sejak terjadi migrasi orang asing pada masa Perang Dunia II, diet itu berubah dan menjadikan negara ini sebagai negara tergemuk di dunia.

2. Kiribati (81,5 peratus)

Antara tahun 1964-2001, import makanan di salah satu negara termiskin di dunia ini meningkat 6 kali ganda. Makanan yang diambil dari negara lain umumnya berupa makanan olahan yang banyak mengandungi lemak dan tidak sihat. Tak hairan negara kepulauan yang terletak di Lautan Pasifik ini menduduki kedudukan 'runner up' negara paling gemuk di dunia.3. Amerika Serikat (66,7 peratus)

Sejak tahun 1960-an, 24 peratus rakyat Amerika Syarikat sudah mengalami overweight. Kini jumlahnya terus meningkat, hingga 2 dari 3 warganya boleh dikategorikan obesiti. Junk food atau makanan tidak sihat disebut-sebut sebagai faktor utama kegemukan di Amerika Syarikat.

4. Jerman (66,5 peratus)

Tidak terlalu mengejutkan jika Jerman termasuk sebagai salah satu negara paling gemuk, kerana rakyatnya cukup dikenali dengan budaya minum bir dan makan masakan berlemak. Dalam usaha menghalang jumlah rakyat yang gemuk, pemerintah menyediakan buah dan sayuran sebagai makanan untuk pelajar sekolah .

5. Mesir (66 peratus)

Jumlah pengidap masalah kegemukan di Mesir meningkat sejak tahun 1980-an. Sejak masa itu, cepatnya pertumbuhan penduduk mulai tidak dapat dikawal sehingga pola makan menjadi tidak sihat. Terlebih dalam adat sebahagian penduduknyanya, perempuan dihalang untuk bersukan.

6. Bosnia-Herzegovina (62,9 peratus )

Masalah kegemukan tidak hanya terjadi di negara-negara dengan penghasilan perkapita relatif tinggi. Buktinya, Bosnia-Herzegovina yang rata-rata penduduknya masih hidup di bawah garis kemiskinan termasuk dalam 10 negara paling gemuk. Faktornya antara lain diet yang tidak seimbangt, ditambah dengan kebiasaan merokok dan minum alkohol.

7. Selandia Baru (62,7 persen)

Menurut kajian dari University of Otago, masalah kegemukan di Selandia Baru disebabkan oleh ketagihan menonton TV sejak kecil. Di negara ini, masalah kegemukan lebih banyak disebabkan kerana kurangnya aktiviti sukan dibandingkan kerana terlalu banyak makan.

8. Israel (62,9 peratus)

Sebagaimana yang terjadi di beberapa negara maju yang lain, timbunan lemak juga menjadi masalah serius di Israel. Dalam 30 tahun terakhir saja, jumlah manusia obesiti di negara ini sudah meningkat 3 kali ganda.

9. Kroasia (61,4 peratus)

Di negara ini, penyakit kardiovaskular menjadi penyebab kematian terbanyak kerana salah satu faktor risikonya adalah kegemukan. Wujud keprihatinan terhadap tingginya angka kegemukan, sebuah badan amal di Kroasia pada mencatatkan rekod pembuatan pakaian terbesar di dunia pada Jun 2010. Ukurannya 6 kali luas gelangang tenis, dijahit dari 8.023 pakaian yang disumbangkan rakyat

10. England/Inggeris (61 peratus)

Cukup masuk akal jika England/Inggeris termasuk 10 besar negara dengan rata-rata IMT tertinggi di dunia, sebab di Eropah sendiri gaya hidup rakyat Inggeris termasuk paling jarang bersukan. Bahkan rekod manusia paling gemuk pernah dipegang seorang lelaki Inggeris dengan berat badan 680 pound (sekitar 308 kg).menujuhijau

3 comments:

Yong said...

Yob, Inggeris tu satu bangsa, bukan satu Negara. Negara demer namanya United Kingdom. England ialah satu wilayah dalam United Kingdom yang termasuk kepulauan Falkland dekat Argentina.

Tulahan said...

yes i know Britain history. Sometimes nation sometimes country . In Malaysia, Inggeris is nation but in Indonesia , Inggeris is country. This article copied from Indonesian blog. Thanks for your information

Yong said...

Hahaha. Kalau ikut orang Indon, Malaysia ni dipanggil Malaya. Mereka pun lupa ada Sabah dan Sarawak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...