Tuesday, July 14, 2009

Tulahan : Keputusan PRK Manek Urai - Masa sesuai untuk bubarkan DUN Perak

Salam,

NONE
Keputusan rasmi PRK Manek Urai dah diketahui PAS menang tapi tipis 65 undi sahaja. Inilah keputusan sebenar setelah banyak keputusan tak rasmi yang diterima.

Bila balik kerja jam 6.30 tadi, penulis terus call kawan di Kelantan tanya keputusan terkini. Dia kata PAS menang 2 ribu undi. Penulis syukur sebab kawan tu kata dia baru balik dari Manek Urai.

Bila sampai rumah terus tengok internet pi blog PRK Manek Urai keputusan di situ PAS menang 90 undi dan ada peti undi tak dikira. Terus call kawan tadi tanya dari mana dia dapat keputusan menang 2 ribu. Kata dia dari cula, piirah....penulis suruh dia telefon orang di bilik gerakan.

Call dari Parit Buntar pun ramai nak tahu keputusan, macam penulis dok di Manek Urai. Orang cina Parit Buntar pun telefon berkali2 nak tahu keputusan. Penulis cuma bagi keputusan tak rasmi kat depa.

Sebelum kawan tu call balik, penulis terus tengok banyak keputusan tak rasmi dari blog-blog penyokong Pakatan semuanya tulis PAS menang tapi majoriti lain-lain. Cuma ada satu blog pimpinan Perak yang tulis UBN mungkin menang. Blog penyokong UBN pula tulis BN menang.

Monday, July 13, 2009

Tulahan : Abe Uji calon pilihan di Manek Urai

Salam,


Pilihanraya kecil Manek Urai dah sampai ke penghujungnya. Inilah PRK yang penulis tidak dapat turun daripada 5 PRK di Semenanjung. Paling aktif dalam PRK Bukit Gantang kerana kampung penulis terlibat.

Bukan tidak mahu turun membantu tapi penulis rasa jentera pilihanraya Kelantan mampu menghasilkan yang terbaik menghadapi PRK ini. Penulis yakin dengan jentera Kelantan kerana penulis pernah lihat cara mereka bekerja semasa PRK Bukit Gantang.

Walaupun jentera Kelantan tidak membantu UPU Kg. Jaha, tapi penulis dapat lihat kesungguhan dan gerak kerja serta komitmen petugas Kelantan di UPU Matang Gelugur dan UPU Sungai Limau.

Faktor cuti dan kerja juga menjadi penghalang kepada penulis kali ini. Tarikh mengundi untuk PRK Manek Urai telah SPR tetapkan pada hari bekerja Selasa. Payah sikit nak dapat cuti, kena juga simpan cuti takut bubar DUN Perak.

Pelik SPR ni, tarikh mengundi pada hari bekerja terpaksa Tok Guru isytihar cuti di Kelantan supaya pengundi dapat mengundi. Semasa PRK Penanti BN tak bertanding boleh pula SPR pilih hari Ahad sebagai hari mengundi. SPR dah terlalu memihak kepada BN, segala yang baik untuk BN itulah yang akan dibuat SPR.

Walaupun penulis tidak turut serta di Manek Urai, doa sentiasa dipohon moga calon jamaah mencapai kemenangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...