Saturday, January 23, 2010

Tulahan : Mai daftar pemilih baru, pilihanraya bulan Mei?

Salam,


Pagi tadi penulis telefon kawan di Parit Buntar, tanya pasai tindakan jamaah kpd daftar pemilih terbaru. Kawan bagi tahu malam ni akan mesyuarat bincang. Sikit dia bagi tahu ada banyak nama kena keluar, tak tau pasai apa. Syukurlah tindakan cepat dari jamaah di Parit Buntar.

Tiga minggu lepas penulis balik Parit Buntar tolong juga daftar pemilih. Penulis tunjuk ajar seorang ajk baru pemuda buat daftar pemilih baru. Turun tiga tempat dapat dekat 50 pemilih baru. Kira ok la, dari tak buat langsung.

Ajk pemuda baru ni nampak ada komitmen tinggi buat kerja ni. Penulis harap dia dapat terus buat kerja ni supaya jamaah ada pelapis. Tapi kena ada yang tolong dan kena bagi la pada dia sikit sagu hati duit minyak kereta.

Penulis pun bila balik, masa tak cukup nak tolong. Harap ada orang jamaah di Parit Buntar dapat sama2 tolong. Memang la kadang2 rasa boring tunggu kaunter berjam-jam tapi yang mai daftar tak ramai pun.

Dah tabiat manusia bila belum sampai hari mengundi tak da kesedaran untuk daftar mengundi. Bila umum bubar parlimen, baru tanya sana sini nama ada dalam daftar pemilih atau tidak.

Di Parit Buntar pendaftaran lepas PRU ke 12 memang perlahan, tapi sejak awal tahun 2009 gerak kerja ni aktif dengan pelbagai cara. Setiap kali JPN negeri umum bilangan yang didaftarkan, Parit Buntar selalu antara yang teramai.

Jika 10 ribu di daftar di Perak, ramai la tu. Bukan senang nak dapat jumlah banyak tu. Masalahnya, berapa yang didaftarkan oleh PPS Pakatan Rakyat daripada 10 ribu tu. Takut komponen tak rasmi yang daftar ramai untuk Ubn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...