Friday, October 12, 2012

Tulahan : Di sini menanti, di sana menunggu

Salam,

Masa dua minggu penulis di Malaysia sememangnya tidak cukup. Hanya sempat siapkan dokumen 20 cawangan untuk hantar ke pertubuhan . Hanya boleh tolong uruskan permohonan keahlian untuk hantar ke pusat .

Pun begitu penulis bersyukur kerana dapat juga bantu jamaah kawasan . Masa untuk penulis di negara orang putih sepatutnya dah tamat awal Oktober, tapi penulis minta sambung 6 bulan lagi kerana keperluan penulis membantu jamaah di negara orang putih ini.

Memang hati nak balik bantu jamaah kawasan tapi awlawiyatnya penulis kena berada di sini. Jamaah di kawasan boleh digerakkan ramai pengerak lain walaupun penulis tiada. Jamaah di sini terlalu baru perlukan penulis untuk membimbing adik-adik yang baru belajar menjadi pengerak.

Bagi yang tak faham jamaah, penulis bagi tahu penulis sambung 6 bulan lagi kerana nak kerja cari duit . Penulis tak bohong kerana memang penulis kerja di sini cari duit. Bagi yang faham , penulis jelaskan keperluan penulis di sini bukan tak mahu bantu jamaah kawasan terutama dekat dengan pilihanraya.

Tak semua faham bahawa perjuangan penulis dalam jamaah di sini berbeza dengan perjuangan dalam jamaah di kawasan walaupun jamaahnya sama. Jamaah di kawasan ramai yang boleh mengerakkan tapi di sini penulis hanya berdua dengan bekas aktivis jamaah kampus di U tempatan.

Hanya kami berdua merancang dan mengerakkan jamaah yang baru ditubuh. Melatih dan membimbing adik-adik baru yang baru memahami gerakan jamaah. Pulak tu kena berhadapan dengan saingan yang juga menggelarkan mereka sebagai jamaah di kampus.

Kebetulan semasa pulang ke Malaysia baru ini,  penulis dipanggil untuk beri taklimat penubuhan penaja cawangan sebuah taman baru di kawasan. Penulis bagi tahu sepatutnya dekat-dekat dengan pilihanraya inilah jamaah di mana-mana kawasan ambil peluang untuk menarik seramai mungkin ahli baru dan menubuhkan sebanyak mungkin cawangan penaja baru.

Tahaluf siyasi PAS bersama Pakatan Rakyat


Para ulama meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda :


لقد شهدت في دار عبد الله بن جدعان حلفا لو دعيت به في الاسلام لأجبت.
السيرة النبوية لابن كثير - (ج 1 / ص 258 ).

(Sesungguhnya aku pernah menyaksikan di rumah Abdullah bin Jud’aan satu persefahaman, sekiranya aku diajak bersamanya dalam Islam nescaya aku menerimanya).

Peristiwa bersejarah ini berlaku dimasa jahiliyah, ketika Rasulullah S.A.W. belum dilantik menjadi Rasul dalam usia dua puluhan. Apabila  bapa-bapa saudara baginda  membawanya menyertai pertemuan khusus dikalangan pemimpin utama Makkah. Rasulullah S.A.W. diizinkan menyertai perjumpaan khas itu dalam usia yang dianggap terlalu muda dan mentah, tetapi  diakui kebijaksanaanya yang luar biasa dan akhlaknya yang sangat mulia.

Peristiwa ini berlaku apabila seorang pengunjung Makkah daripada Qabilah Zubaid  Yaman yang berniaga, dizalimi oleh seorang bangsawan Makkah  bernama Al ‘Aas bin Waael. Pendatang yang dizalimi gagal mendapat pertolongan daripada rakan-rakan kenalannya, kerana kedudukan bangsawanan si zalim itu. Lalu mangsa kezaliman mendaki bukit Qubais berhampiran Kaabah melaungkan rayuan pertolongan dan mencabar bahawa kesucian Makkah dan keamanannya sudah tidak ada lagi.

Apabila seruannya didengari oleh para pemimpin Makkah yang sedang berkumpul, mereka merasa malu dan tercabar. Maka diadakan perjumpaan tergempar di rumah Abdullah bin Jud’aan dengan membuat keputusan satu muafakat yang dinamakan Half Al Fudul bagi menentang kezaliman dan membela sesiapa yang dizalimi.

Rasulullah S.A.W. bersabda  tersebut diatas dengan huraiannya : ( Kalaulah persefahaman ini diajak sekarang, ketika berada dalam  Islam pun nescaya aku menerima dan menyertainya).

Rasulullah S.A.W. juga bersabda secara umum:

الحكمة ضالة المؤمن فأنى وجدها وهو أحق بها .(ابن ماجه).

(Kebijaksanaan adalah barang tercicir kepunyaan seseorang yang beriman, maka di mana sahaja dia mendapatinya, dialah yang berhak memungutnya).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...