Wednesday, March 17, 2010

Tunggu pemimpin PAS sanggah kenyataan Mat Sabu

Salam,

Membaca tulisan Abang Mat Sabu dalam Harakah memberi satu semangat kepada penulis untuk terus bekerja dalam jamaah. Kadang2 lemah semangat apabila mendengar cerita perangai segelintir pemimpin jamaah yang buruk dan tidak selari dengan kepimpinan Islam.

Abang Mat menulis dalam kolum Membedah Demokrasi dengan tajuk 'Jangan pemerintah bertukar, amalan rasuah tetap sama'

Antara tulisannya,

Apakah selepas ini ada pula pemberian tender tertentu sama ada balak, kelulusan tanah, premis perniagaan ada pula peruntukan pada PAS, KeADILan atau DAP untuk parti itu menjalankan kegiatan parti mereka. Apakah perlu ada imbuhan pada PAS sama ada atas meja atau bawah meja untuk bangunan dan pembangunan PAS itu sendiri. Kalau peristiwa rasuah yang berlaku dan amalan Umno-BN diulang semula oleh parti-parti Pakatan Rakyat yang memerintah, maka amalan rasuah akan menjadi routine (pusingan)

Jelas ketegasan Abang Mat menentang amalan rasuah yang menjadi barah kepada Umno-BN malah kalau tidak dibendung akan melanda parti-parti dalam Pakatan yang memerintah negeri.

Penulis harap kenyataan Abang Mat disokong oleh pimpinan jamaah yang lain dan penulis yakin ramai pemimpin jamaah yang mempunyai pandangan yang sama macam Abang Mat.

Namun, jika ada pemimpin jamaah yang ada pandangan lain atau mempunyai pandangan bahawa kenyataan Abang Mat tentang definasi rasuah ini salah. Penulis minta pemimpin jamaah menyanggah kenyataan Abang Mat dengan hujah yang mereka.

Penulis tidak mahu dikalangan pemimpin jamaah mempunyai pandangan berbeza mengenai perkara ini. Kalau ada pandangan berbeza perlu diselesaikan supaya ahli di bawah tidak keliru.

Jika ikut kenyataan Abang Mat ini, imbuhan untuk parti tidak boleh maka tentulah untuk peribadi lagi tak boleh.

Jika ada pemimpin jamaah yang kata boleh ambil untuk peribadi sila sanggah juga kenyataan Abang Mat ini.

Kenapa penulis minta mereka sanggah? kerana dah ada pandangan bahawa duit komisyen tanah, balak, perniagaan untuk peribadi boleh jika digunakan untuk bagi kepada orang miskin, untuk bagi makan rakyat, untuk bantu anak yatim.

Namun, bagi penulis jika pandangan ini diterima. Maka tak salahlah Umno-BN guna cara yang sama semasa mereka memerintah. Maka tak perlulah jamaah berjuang menentang rasuah dalam Umno-BN kerana ada pandangan sebegini.

Jika salah, apa nak jadi dengan pemimpin jamaah yang dah guna duit komisyen tanah, balak, perniagaan diperolehi secara haram untuk bagi kepada orang miskin, untuk bagi makan rakyat, untuk bantu anak yatim.

Penulis akan tunggu pemimpin jamaah sanggah kenyataan Abang Mat. Jika ada..

Wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...