Wednesday, August 4, 2010

Tulahan : Kebenaran berpolitik bukan bermakna pegang jawatan politik

Salam,


Rasanya belum terlambat untuk penulis bagi pandangan berkaitan isu kerajaan benarkan guru DG 41 dan 44 berpolitik. Bukan tak mahu ulas awal, tapi nak tengok respons kawan2 cikgu. Bukan nak minta pandangan mereka tapi nak tengok aksi mereka selepas kebenaran ini.

Penulis ingin ulas dahulu pandangan beberapa pimpinan tertinggi jamaah bahawa kebenaran ini bertujuan menzahirkan guru2 yang memegang jawatan politik dalam Ubn. Begitu juga pandangan mereka bahawa kebenaran ini satu usaha memerangkap guru2 yang memohon memegang jawatan politik dalam Pakatan.

Siapa guru2 DG 41 dan 44?. Sapa2 sahaja yang ada ijazah berkhidmat sebagai guru, gajinya gred DG 41. Bila dah lama mengajar sehingga lebih 10 tahun, gaji naik gred DG 44.

Guru2 DG 41 dan 44 tak sama pemikirannya dengan guru2 DG yang lebih bawah. Kebanyakan mereka mengajar di sekolah menengah dan hampir 70 peratus adalah penyokong Pakatan. Tak percaya pilah mana2 sekolah menengah, dalam sebulan bergaul dengan mereka kita akan tahu sokongan politik mereka.

Namun begitu, guru2 ini tidak menzahirkan sokongan mereka secara jelas kerana pelbagai ugutan daipada kerajaan Ubn. Akujanji la, tak naik pangkat la, tak dapat cemerlang la, blacklist la, kena tukar la. Memang ada guru hadapi tekanan itu, tapi tak ramai pun yang kena.

Walau tak ramai yang kena tetap menakutkan guru2 penyokong Pakatan. Tekanan ini menyebabkan mereka takut nak bercakap politik di sekolah bersama rakan2 guru, tak berani nak pergi ceramah Pakatan, tak berani nak sentuh politik dalam kelas, nak pegang jawatan dalam parti lagi la tak beraninya.

Bukan guru2 akademik biasa sahaja, yang ustaz dan ustazah lebih banyak takutnya dari guru biasa. Tak percaya, tengoklah dalam jamaah kawasan kira berapa ramai ustaz dan ustazah terlibat dalam jamaah dibanding guru2 biasa.

Yang hendak diperangkap oleh Ubn ialah guru2 yang masih berani pegang jawatan dalam Pakatan walau ada larangannya. Bila ada kebenaran ini mereka harap guru2 ini akan memohon daripada kementerian. Dapatlah kenalpasti dan ambil tindakan kepada guru2 ini.

Ubn dok rasa jerat mereka akan mengena tapi guru2 bukan bodoh nak hulur tengkok untuk disembelih. Tunggulah, tak dak sapa nak mohon pegang jawatan dalam Pakatan. Tapi bila tak dak yang mohon, Ubn akan isytihar la pula guru2 tak mohon sebab tak sokong Pakatan.

Guru mana yang akan mohon? tentulah guru2 yang sokong Ubn. Dulu bukan mereka tak pegang jawatan , pegang tapi bila nak naik sikit musuh politik mereka dok cantas guna isu larangan guru berpolitik untuk perjatuh mereka.

Guru2 ini bukan takut dekat pengetua, pengetua yang takut kat mereka. Yang ditakutkan ialah musuh politik dalam Ubn sendiri. Bila ada kebenaran ini , barulah mereka boleh naik tinggi dalam politik bahagian.

Ubn pun nampak masalah ni, mana tidaknya calon2 Ubn dalam PRU 12 ramai yang tak dak ijazah. Ada yang SPM pun tak lepas tapi jadi calon, ada yang kerja kerani sekolah sahaja tapi dapat jadi wakil rakyat. Lawan mereka pula calon2 Pakatan terutama DAP dan jamaah berkelulusan universiti dalam dan luar negara.

Rakyat semakin hari semakin ramai yang cerdik.Bila dah cerdik , rakyat akan lebih tengok calon dari parti. Kalau calon pun bermasalah, calon pun tak da kelulusan macam mana nak menang. Sekiranya, kebenaran ini tak diberi alamatnya ramai la calon Ubn yang tak dak ijazah untuk PRU 13.

Itulah kehendak Ubn sebenarnya di sebalik kebenaran guru2 DG 41 dan 44 berpolitik. Namun, apa yang berlaku di sekolah selepas kebenaran ?. Betul2, guru Ubn dah mula memohon daripada kementerian untuk pegang jawatan dalam politik sebab sebelum ni pegang jawatan tanpa kebenaran.

Bagaimana pula guru2 penyokong Pakatan?. Sudah ada yang berani bawa harakah ke sekolah, dulu tak berani. Dah ada yang buka blog pro Pakatan, dulu sembunyi2.

Bercakap hal politik dah terang2, dulu cakap sambil tengok2 orang. Dah berani pergi ceramah Pakatan, dulu takut atau dengar kot jauh dalam gelap.

Bila ditanya dah tak takutkah, guru2 ini akan bagi jawapan dah dapat kebenaran. Rupanya kebenaran berpolitik ini bagi guru2 bukan semata2 pegang jawatan dalam parti tetapi segala2 yang berkaitan dengan politik.

Dulu tidak dapat kebebasan ini, sekarang sudah ada kebebasan.Pengetua pun tak boleh nak ambil tindakan semborono kerana peraturan membenarkan. Dulu ya boleh ambil tindakan atas alasan ada larangan, sekarang larangan itu sudah tiada.

Apabila melihat suasana ini, penulis amat bersetuju dengan kebenaran ini kerana kesannya amat baik untuk Pakatan walaupun di situ ada perangkap dari Ubn.

Walaupun guru2 berpandangan berpolitik bukan bermakna pegang jawatan dalam politik, penulis harap ramai di kalangan mereka akan semakin berani memegang jawatan dalam jamaah.

Wassalam.

Monday, August 2, 2010

Tulahan : Pemimpin rasuah - DAP pecat, Ubn simpan

Salam,


Seorang Ahli Majlis dari DAP telah dipecat oleh partinya kerana dituduh menyalahguna kepala surat seorang Exo Selangor dari DAP bagi mendapatkan kontrak untuk keluarga dan kroninya.

Seperti biasa media Ubn akan mengambil kesempatan dari kes ini dengan menemuramah Ahli Majlis ini. Jawapannya tentulah DAP mengambil tindakan terburu2 dan tidak matang kerana siasatan masih belum selesai.

Ubn pasti akan mensensasikan kes ini untuk menghentam DAP dan ada kemungkinan Ahli Majlis ini akan dipujuk menyertai mereka. Semua tahu Ubn akan mengutip semua buah2 buruk dari Pakatan Rakyat bagi menunjukkan Pakatan sudah tidak dipercayai sehingga pemimpin ini keluar dari Pakatan.

Zahirnya nampak macam DAP ni terburu2 tapi penulis yakin kesalahan Ahli Majlis ini sudah diketahui pemimpin DAP pusat. Macam mana mereka tahu? kerana kesalahan ini berlaku dalam pentadbiran kerajaan Selangor dan Exco dari DAP itu juga adalah pemimpin DAP pusat.

Mengapa DAP pecat? bukankah penyelewengan ini boleh ditutup dan Ahli Majlis ini boleh diselamatkan. DAP tidak takutkah maruah parti itu akan jatuh kerana ada pemimpinnya yang rasuah.

Inilah prinsip namanya. Mana lebih bermaruah menutup kesalahan pemimpin yang terbukti rasuah atau memecatnya. DAP memilih untuk memecat Ahli Majlis ini kerana parti ini tegas menentang penyelewengan dan rasuah.

Lihatlah di Pulau Pinang negeri yang DAP berkuasa. Mengapa dua katak melompat? kerana projek untuk keluarga dan kroni tidak dilulus oleh Guan Eng.

DAP ternyata benar2 bertindak di atas prinsip CAT iaitu Competency (Keupayaan), Accountability (Akauntabiliti) dan Transparency (Ketelusan). DAP tahu prinsip inilah yang akan mengukuh sokongan rakyat terhadap DAP dan menjamin masa depan DAP dalam politik Malaysia.

Prinsip inilah yang meresahkan Ubn kerana setiap serangan mereka terhadap kerajaan Pulau Pinang, pelurunya akan kembali kepada Ubn.

DAP boleh sahaja menutup kes rasuah Ahli Majlis ini kerana kuasa untuk menutup di tangan mereka. Malah sekiranya kes ini berlaku semasa zaman Ubn memerintah, Ahli Majlis Ubn pasti tidak akan didakwa kerana mudah sangat nak tutup kes yang dibawah kuasa kerajaan Ubn.

Jika berlaku di zaman Ubn memerintah, bagaimana pemimpin Ubn menutup kes rasuah pemimpin Ubn jika ada aduan.

Pertama suruh orang yang buat aduan sediakan bukti2, sedangkan bukti2 sebenarnya sudah ada kerana rasuah itu berlaku dalam pengetahuan pemimpin Ubn. Tangan mereka yang meluluskan.

Pemimpin Ubn juga boleh beri jawapan tidak tahu menahu tentang kes itu. Pada halnya, mereka yang bertanggungjawab dalam meluluskan projek berkenaan dan mereka pun tahu ada di antara mereka yang rasuah.

Satu lagi jawapan yang akan diberi jika sudah ada bukti diberi ialah pengadu kena pi tanya sendiri pemimpin Ubn yang rasuah. Sapa yang buat salah nak mengaku. Sepatutnya, jika ada aduan pemimpin tertingilah yang bertanya kepada pemimpin yang dituduh rasuah bukan pengadu.

Jawapan paling biadap dari pemimpin Ubn jika ada aduan rasuah pemimpin mereka ialah abaikan sahaja, jangan layan.

Inilah jawapan yang diberi kepada aduan terhadap pemimpin Ubn yang rasuah. Semuanya bertujuan menutup kes berkenaan supaya tidak diketahui umum dan menyelamat pemimpin berkenaan daripada diambil tindakan.

Penulis berharap tindakan menyelamatkan pemimpin yang rasuah tidak berlaku dalam jamaah. Jawapan yang diberi oleh pemimpin Ubn di atas, harapnya tidak digunakan untuk menyelamatkan pemimpin jamaah yang rasuah.

Jika ada berlaku demikian, penulis ingatkan pemimpin jamaah yang melindungi pemimpin rasuah. Mereka mungkin boleh melindungi perbuatan keji ini di dunia, tetapi adakah mereka dapat lari dari pertanyaan Allah di akhirat kelak. Lebih berat lagi mereka memimpin jamaah yang menentang rasuah.

Ingatlah perbuatan melindungi pemimpin rasuah tidak akan menguntungkan jamaah malah jika diketahui umum merosakkan nama baik jamaah.

Inggat juga jika sudah ada pemimpin jamaah yang melindungi pemimpin rasuah, akan ada pula ahli jamaah yang akan mengikut jejak mempertahankan pemimpin rasuah.

Justeru pemimpin rasuah perlu diambil tindakan jika ada aduan, sekurang2nya buatlah penyiasatan seperti yang dilakukan oleh DAP terhadap pemimpinnya yang rasuah.Sekiranya sudah dalam pengetahuan tentang rasuah berkenaan ambillah tindakan, bukan simpan seperti Ubn.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...