Tuesday, May 26, 2009

Tulahan : Calon muhasabah diri, perwakilan siasat calon pilihan - Malaysiakini

Salam,

Pemimpin contoh

Pengumuman tentang calon yang akan bertanding untuk pemilihan tertinggi jamaah sudah dibuat. Ramai calon yang menawarkan diri. Terpulang kepada perwakilan memilih.

Penulis yakin ramai yang layak untuk jawatan tertinggi jamaah dan sepatutnya mereka tawarkan diri membantu perjuangan Islam ini. Namun, ada calon yang tak sepatutnya menawarkan diri kerana tidak layak lagi memimpin jamaah di peringkat tertinggi.

Calon yang tawarkan diri bertanding dan perwakilan yang akan memilih mungkin boleh rujuk ciri-ciri kepimpinan yang sepatutnya ada pada pemimpin jamaah. 

Calon boleh muhasabah diri adakah ciri kepimpinan ini ada pada mereka? Kalau dah tahu tak tak ada dan bertentangan, fikir kembali betulkah tindakan tawarkan diri sedang tahu tidak layak?

Perwakilan pula sebelum memilih selidik dulu calon yang bakal dipilih. Calon yang kita minat untuk pilih , ada atau tidak ciri kepimpinan ini. Kalau tak da dan bertentangan jangan pilih.

Kalau pilih juga maknanya ciri-ciri perwakilan umno dah ada pada perwakilan jamaah. Tak kira, walaupun pemimpin berakhlak buruk, makan rasuah dan seleweng amanah rakyat tetap dipilih sebagai pemimpin.

Melalui rujukan, penulis rasakan adalah tersangat penting untuk berkongsi dengan semuatentang tips-tips bagaimana kita dapat membuat pilihan yang tepat dalam melantik pemimpin yang sejati. * rujukan : Blog GH Syukri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...