Tuesday, February 17, 2009

Tulahan : Saman la Karpal

Salam,

Sejak dua tiga hari ini, umno sibuk berdemontrasi membantah Karpal Singh. Sibuk buat laporan polis ke atas Karpal yang dikatakan derhaka kerana nak saman Sultan Perak. 

Demontrasi dari sehari ke sehari itu cuma menjangkau 100 hingga 200 orang sahaja, tetapi dibesar-besarkan oleh media pengampu umno. Paling tinggi 500 orang di Perak, itupun diangkut dengan bas dari beberapa negeri.

Media pengampu umno kata dianjurkan oleh NGO-NGO Melayu, fokuskan gambar bagi nampak macam ramai walapun tak ramai. Kita tahu NGO-NGO Melayu dibelakangnya umno.

Tindakan Karpal Singh nak saman Sultan Perak dikatakan derhaka, tetapi sampai hari ini tidak ada seorang pun daripada mereka yang berani saman Karpal. Kalau betul-betul pertahankan sultan, kenapa tak berani saman Karpal?. Saman la .

Harap menjerit depan media pengampu, cabut keris telanjang kemudian cium tak jadi. Tunjukkan kesalahan derhaka Karpal dengan menyamannya.

Paling menonjol tunjuk kehebatan pertahan raja tentunya calon-calon Ketua Pemuda umno. Khir Toyo sanggup ke Pulau Pinang untuk ketuai tunjuk perasaan depan rumah Karpal. Media pengampu kata dia di'tahan' polis. Sebenarnya bukan ditahan pun, cuma diambil kenyataan kerana berhimpun tanpa permit atau pun tumpang kencing ja kat balai polis tu.

Kita tunggu la bila polis nak saman Khir Toyo. Kalau pemimpin PR yang anjur sah kena saman. Apa pun Khir Toyo telah tunjukkan kejantanannya lebih hebat dari Mukhriz dan Khairi. Khairi juga tunjuk hebat di Ipoh tapi itu di premis sendiri, tidak seperti Khir Toyo yang sanggup 'berdepan' dengan polis. Mukhriz pula hanya boleh cakap saja.

Monday, February 16, 2009

Tulahan : Dari Parit Buntar ke ... ( 3 )

Salam,


Semalam masa nak cari berita PRK Bukit Gantang, terbaca satu blog cerita pasai restoran mee udang yang terkenal. Restoran tu dekat jalan nak pi Port Weld. PRK 059 ni, sah restoran ini banyak dapat untung.

Port Weld Pekan Cina macam Kuala Kurau dan Tanjung Piandang di Parit Buntar. Orang Cina dekat sini kerja nelayan. Mereka dah kira moden tangkap ikan,udang dan sotong guna kapal masuk laut dalam. 

Ada ternakan ikan dan udang dalam sangkar. Kerang pun ada kawasan mereka bela. Pendek kata, orang Cina jadi tokey cari makan jadi nelayan. Ada pekerja Indon dan Melayu.

Penulis pernah dengar cerita dari mamat dok sebelah penulis dalam bas. Mamat ini orang Kuala Selinsing nak pi jengok isteri dia buat kursus jururawat dua tahun. Anak-anak dok dengan emak Mamat ni. Dua minggu sekali dia pi naik bas jumpa isteri dia.

Kerja kilang dekat penang, hari-hari naik motor subuh pagi-pagi pi kerja. Pernah sekali kemalangan teruk sampai patah tulang muka, patah tangan dan kaki. Dapat la insuran tapi tak padan dengan sakit. Kesian dengar cerita dia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...