Tuesday, April 3, 2012

Tulahan : Hargai mereka yang berjuang, bukan timbulkan masalah

Salam,
 
Sudah lama tidak ada kesempatan untuk  menulis berkaitan jamaah di kawasan sejak balik ke Malaysia September tahun lepas. Bukan tak mahu menulis tapi tiada masa yang sesuai kerana kerja tiap-tiap malam sehingga subuh.

Bila malam tak tidur , maka kena tidur siang . Masa yang terhad yang ada pun penulis hanya mampu buat kerja update blog dan FB jamaah kawasan. Blog sendiri pun dah jarang update, web jamaah seminggu sekali baru update.

Dua hari malam cuti pun tidak kosong kerana buat usrah untuk adik-adik . Kena pastikan adik- adik ini faham jamaah sebelum boleh berikan kepercayaan kepada mereka untuk gerakkan jamaah yang baru penulis bentuk setelah sampai di bumi orang putih ni.  Siang hari cuti pula sibuk dengan aktiviti persatuan pelajar yang penulis jadi Ajknya. 

Bila sebut berkaitan beri kepercayaan, penulis bersyukur kerana jamaah kawasan terus bergerak aktif . Orang yang penulis bagi kepercayaan untuk gerakkan jamaah telah laksanakan tugas dengan baik. Walaupun masih ada kelemahan , boleh diperbaiki melalui gerak kerja lengkap melengkapi.

Mesyuarat agung pemuda dan muslimat pun dah berjalan. Muslimat tetap gah dengan kehadiran yang ramai. Pemuda macam dulu juga, tetap aktif dan pemudalah pengerak utama kepada jamaah di kawasan. Kenapa ? kerana beberapa orang Ajk pemuda adalah juga Ajk Kawasan yang mengerakkan jamaah.

Mesyuarat agung cawangan juga masih berjalan , banyak cawangan yang dah buat. Masih banyak juga yang belum buat. Penulis harap Ajk Kawasan kena berusaha pastikan cawangan adakan mesyuarat agung. Akar umbi kena jaga, kerana akar umbi inilah yang jadi bukti jamaah kawasan kuat.

Mesyuarat agung kawasan belum berlangsung. Tahun ini penulis dah tak buat laporan tahunan sebab banyak program penulis tak tahu . Kalau tahu pun tak tahu tarikhnya. Yang ada sehingga penulis balik September tahun lepas . 

Sekiranya, penulis ada di Malaysia. Penulis pastikan semua aktiviti jamaah kawasan ditulis dalam diari aktiviti. Sebab tu , penulis dapat buat laporan lengkap setiap kali mesyuarat agung kawasan. Malah laporan gerak kerja yang negeri minta pun mudah disiapkan sebab semuanya ada dalam diari aktiviti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...