Saturday, December 11, 2010

Tulahan : Kalau dah penting bloggers, buat la cara penting

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirhej531H1qTsH_uiqwu0aSQjYASBObvgoJtZJqxv8nTiwyg1_K-r3Iy7VxHDfxkUW7xiSwpeT1wCjMN9lbNIB2qzG7hSvN0C2YA3GMAsoiOzKIQ0S93UCrtE5QwBGQEwQodqYtp0A-K4/s1600/blogger-rakyat.gif

Bila ada tulisan dalam utusan meloya puji blogger pro Umno yang telah menguasai ranking alexa, maka ramai yang beri komen macam2. Blogger pro Umno naik megah depa dah hebat, tapi bagi penulis tak hebat mana pun.

Kalau hebat tentu anak muda rakyat Selangor tak keluar sehingga lebih 10 ribu hantar memorandum kat Yang Dipertua Agong. Kalau hebat tentu juga himpunan anjuran GAPS dapat sambutan, ni tak sampai pun berapa orang .

Anak muda yang baca blog2 pro Umno ni tak kan keluar berhimpun sokong kerajaan Selangor kalau depa percaya . Depa baca, tapi tak semestinya percaya. Macam la orang tengok berita TV3 dan TV1 , tengok la tapi tak semestinya percaya.

Sekarang orang dah cerdik, maklumat senang dicari. Tak mudah untuk blogger pro Umno ni menipu, walaupun hari2 mereka keluarkan berita tipu. Bukan blog pro Umno sahaja, blog pro Pakatan pun sama jika keluar berita tanpa fakta tak semua orang yang percaya.

Friday, December 10, 2010

Pencuri dan ayat Kursi

Salam,

http://muscom.iluvislam.com/wp-content/uploads/2009/06/ayat-kursi.bmp

Penulis paparkan satu kisah berkaitan kelebihan membaca ayat Kursi sebelum tidur, baca kisah ini dan amalkan membaca ayat Kursi sebelum tidur .

Abu Hurairah r.a. pernah ditugaskan oleh Rasulullah s.a.w. untuk menjaga gudang zakat di bulan Ramadhan. Tiba-tiba muncullah seseorang, lalu mencuri segenggam makanan. Namun kepintaran Hurairah memang patut dipuji, kemudian pencuri itu kemudian berhasil ditangkapnya. "Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah s.a.w.," gertak Abu Hurairah.

Bukan main takutnya pencuri itu mendengar ancaman Abu Hurairah, hingga kemudian ia pun merengek-rengek : "Saya ini orang miskin, keluarga tanggungan saya banyak, sementara saya sangat memerlukan makanan."
Maka pencuri itu pun dilepaskan. Bukankah zakat itu pada akhirnya akan diberikan kepada fakir miskin? Hanya saja, cara memang keliru. Mestinya jangan keliru. Keesokan harinya, Abu Hurairah melaporkan kepada Rasulullah s.a.w.

Maka bertanyalah beliau : "Apa yang dilakukan kepada tawananmu semalam, ya Abu Hurairah?" Ia mengeluh, "Ya Rasulullah, bahawa ia orang miskin, keluarganya banyak dan sangat memerlukan makanan," jawab Abu Hurairah.

Lalu diterangkan pula olehnya, bahawa ia kasihan kepada pencuri itu,, lalu dilepaskannya. "Bohong dia," kata Nabi Muhammad s.a.w.: "Pada hala nanti malam ia akan datang lagi." Kerana Rasulullah s.a.w. berkata begitu, maka penjagaannya diperketat, dan kewaspadaan pun ditingkatkan.

Dan, benar juga, pencuri itu kembali lagi, lalu mengambil makanan seperti kelmarin. Dan kali ini ia pun tertangkap. "Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah s.a.w.," ancam Abu Hurairah, sama seperti kelmarin. Dan pencuri itu pun sekali lagi meminta ampun : "Saya orang miskin, keluarga saya banyak. Saya berjanji esok tidak akan kembali lagi."

Thursday, December 9, 2010

Tulahan : Manyak tipu ini BN

Salam,


Sebelum PRU 12, orang-orang Tionghua ( Cina ) merupakan penyokong kuat BN . Mereka percaya kepada pembohongan yang dilakukan oleh pemimpin BN. Pemimpin Umno menabur fitnah terhadap PAS, manakala pemimpin MCA dan Gerakan mengunakan jarum Umno ini menakutkan orang Tionghua kepada PAS.

Macam2 fitnah buruk ditabur pemimpin Umno menyebabkan orang-orang Tionghua cukup gerun bila sebut nama PAS. DAP pun tak berani berbaik-baik dengan PAS akibat fitnah ini. Pendek cerita , orang-orang Tionghua pada masa tu mengambarkan PAS seperti Amerika gambarkan Taliban.

Pada masa itulah, PAS Pusat wujudkan Lujnah Hubungan Antara Kaum (Sekarang Lujnah Perpaduan Nasional) . Pengerusinya Dato’ Hasan Ali bekas Ahli Parlimen Parit Buntar. Beliau meneroka usaha dekati orang Tionghua di Parit Buntar dengan pelbagai cara.

Wednesday, December 8, 2010

Tengok gambar dulu sebelum cerita panjang

Salam,

Tuan Guru memeluk mesra anak seorang Tionghua Parit Buntar yang melawat beliau di Rusila.

Penulis paparkan gambar-gambar lawatan orang Cina Parit Buntar ke Kelantan dan Terengganu. PAS Parit Buntar di bawah Lujnah Perpaduan Nasional dah anjur lawatan lebih 20 bas orang Cina ke Kelantan. Penulis tak sempat nak cerita, cuma tunjuk gambar dulu :


Bersama Tuan Guru di rumah beliau

Bersama ADUN Ladang Dato' Tengku Hasan di Kuala Terengganu

Bersama YDP Parit Buntar di Galas

Tuesday, December 7, 2010

Penggali kubur bercerita tentang mayat yang digali

Salam,


http://www.fotografer.net/isi/galeri/foto.php?id=45707&s=1

Penulis paparkan kisah ini sebagai teladan bersama , bacalah :

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t.

Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."


" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. "

Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

Monday, December 6, 2010

Tulahan : Pemimpin PR gerakkan denyut nadi rakyat

Salam,

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs605.ash2/155707_180091755334711_100000016623406_653986_2339898_n.jpg

Sebulan dua ini, Umno nampaknya begitu bersemangat menunjukkan kuasa mereka tanpa mempedulikan rakyat yang merupakan pengundi. Kenapa Umno jadi begitu berani? kerana Umno rasa dah kuat , buat apa pun rakyat terbanyak masih menyokong mereka.

Selepas menang di Galas dan Batu Sapi, setelah Samy Vellu dah tak jadi ketua MIC, apabila tidak berbunyi lagi dua team dalam MCA dan blogger pro Umno pula dikatakan sudah menguasai persada maya. Umno yakin kuasa sudah kembali, maka masanya sudah tiba Umno bermarajalela.

Walaupun tak sampai sebulan naikkan harga petrol RON 97, Umno rasa tak puas naikkan pula harga petrol RON 95, gas, diesel dan gula. Umno dan komponen lain buat konvensyen tanpa sikit pun rasa bersalah, bercakap dengan megah, mempersenda PR seolah-olah PR sudah tidak bermaya lagi.

Umno lebih berani apabila setiap tindakan Umno pastinya mendapat sokongan kumpulan-kumpulan yang diwujudkan atas nama NGO. Perkasa, GAPS, Pro-ISA dan apa sahaja NGO segera diwujudkan kononnya mewakili rakyat tetapi sebenar mewakili hasrat Umno.

Setiap hari pimpinan Umno disajikan panorama indah oleh media massa kerajaan, manakala blogger pro Umno pula mendendangkan lagu merdu di alam media baru yang sudah dikuasai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...