Tuesday, February 10, 2009

Tulahan : Bukit Gantang bukan Kuala Terengganu, bukan Parit Buntar

Salam,


Sedih apabila mendengar berita Hj. Roslan Shahrum Ahli Parlimen Bukit Gantang meninggal dunia. Kali terakhir penulis bertemu Hj. Roslan ialah semasa majlis dialog rakyat di kampung penulis. Dialog rakyat ini adalah ikhtiar Hj. Roslan menyelami masalah penduduk di Bukit Gantang.

Hj. Roslan adalah seorang pemimpin yang lemah lembut dan mudah mesra. Allahyarham pernah bertanding kerusi Parlimen Bukit Gantang semasa pilihanraya umum tahun 1999. Walaupun tewas, Allahyarham tetap turun ke Bukit Gantang memberikan khidmat perubatan Syifa' kepada penduduk.

Allahyarham sekali lagi bertanding kerusi ini semasa pilihanraya umum ke 12 dan kali ini menang dengan majoriti 1566 kalahkan Azim Zabidi Bendahari umno Malaysia.

Allahyarham menubuhkan One Stop Centre yang melibatkan Ahli Parlimen,  Adun-Adun dalam Parlimen Bukit Gantang bersama Ketua-Ketua Kampung bagi menyelesaikan masalah penduduk. Penulis ada mengambil idea ini dan mencadangkannya dilaksanakan di Parit Buntar.

Bukit Gantang akan menjadi tumpuan rakyat Malaysia berikutan pilihanraya kecil tidak lama lagi. Kawasan ini pernah ada pilihanraya kecil iaitu DUN Changkat Jering bila Dato' Razlan meninggal dunia. Cikgu Mat Isa calon umno/BN telah tewaskan Ust. Idris Ahmad calon PAS dalam pilihanraya kecil itu.

Ramai yang meramalkan Pakatan Rakyat akan mendapat kemenangan besar dalam pilihanraya kecil ini. Momentumnya sama macam PRK Permatang Pauh dan PRK Kuala Terengganu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...