Saturday, April 10, 2010

Israel di Putrajaya, mana pemuda PAS?

Salam,Sejak pendedahan DSAI mengenai hubungan Israel dalam APCO Worlwide yang dilantik kerajaan Najib, masih belum ada pihak yang bercadang untuk mengadakan demontrasi besar-besaran mendesak kerajaan membatalkan kontrak APCO Worldwide.

Penulis teringat pada tahun 1997 semasa penulis baru habis belajar di U, pemuda jamaah yang diketuai oleh Mahfuz dan Salehuddin memimpin ribuan umat Islam membantah kehadiran pasukan kriket Israel.

Polis menganas pada hari itu, ramai yang cedera dan 250 orang telah ditahan. Mahfuz, Salehuddin dan dua orang lagi telah ditahan reman. Malah, mereka sanggup dipenjara demi menunjukkan bantahan kepada yahudi.

Bantahan yang digerakkan pemuda jamaah berlaku di seluruh negara dan kerajaan Ubn begitu tertekan dengan kebangkitan umat Islam ini.

Hari ini, agen yahudi ini sudah berada di Putrajaya. Isu ini begitu besar sehinggakan pemimpin Ubn tak senang duduk. Penulis masih menunggu, apa tindakan pemuda jamaah?.

Bila masuk dah dua minggu, penulis belum dengar pemuda jamaah nak buat demo bantahan. Penulis masih berharap pemuda jamaah dapat berbuat sesuatu sebagai tanda bantahan.

Melalui jamaah pusat sudah ada tindakan hantar memorandum kepada Majlis Raja-Raja. DSAI sendiri bukan sahaja dedah malah dah hantar surat kepada Agung. Pertanyaan penulis, apakah tindakan pemuda jamaah terhadap syarikat yahudi ini?

Penulis puji pemuda jamaah anjur demo bantahan di kedutaan Sweden bantah penghinaan kepada Nabi Muhamad S.AW. Mengapa tidak lakukan demo yang sama untuk desak kerajaan batak kontrak syarikat yang ada hubungan dengan yahudi?

Mungkin, ada sebab pemuda jamaah tidak buat demo bantahan. Jika ada, apa sebabnya?

Wassalam

Wednesday, April 7, 2010

Komisen balak....... oh komisen balak

Salam,

Sejak semalam penulis mahu mengulas tuduhan Kickdafella terhadap jamaah di Kelantan. Tapi tak da kesempatan. Tok Guru dah menafikan tuduhan berkenaan, tapi Kickdafella masih meneruskan tuduhan dalam blognya dengan gaya bahasa yang mengambarkan seolah-olah tuduhan beliau benar. Apakah tuduhan Kickdafella?

Antaranya, sebuah syarikat yang diberikan konsesi balak oleh Kerajaan Negeri memberi derma kepada organisasi di bawah naungan jamaah yang didakwa sebagai balasan daripada pemberian konsesi itu. Organisasi itu mungkin PASTI, mungkin Unit Amal, mungkin Nisa'.

Bila Tok Guru sudah menafikan maknanya tuduhan itu tak betul, namun jika Kickdafella masih tak puas hati beliau boleh membuat laporan kepada SPRM.

Kemukakan bukti yang beliau ada, jangan hanya mengunakan blog yang boleh mengelirukan ramai pembaca yang tak tahu cerita.

Persoalan yang mahu penulis timbulkan, salahkah derma atau komisen balak kepada PASTI, atau Unit Amal atau Nisa' yang sudah dimaklumi digunakan untuk program kebajikan dan pendidikan Islam?

Sekiranya dibolehkan oleh Islam, kenapa tidak ada pemimpin jamaah yang menyanggah kenyataan Abang Mat Sabu di sini

Dewan Ulama perlu menjelaskan persoalan ini secara terbuka. Jika dibolehkan, jangan dibuat senyap2 supaya musuh tidak tahu, tak mahu jadi macam kes 'baiah'.

Jika tak boleh, buat kenyataan rasmi supaya semua ahli dan pemimpin jamaah semua peringkat tahu.

Penulis memuji langkah kerajaan Kedah yang membuat penawaran tender terbuka kepada syarikat balak.

Tindakan ini bukan sahaja menghalang unsur2 rasuah komisen balak malah meningkatkan pendapatan kerajaan negeri berbeza jauh dibanding semasa kerajaan Ubn.

Bagaimana pula komisen balak kepada pemimpin kerajaan negeri, boleh atau tidak. Yang ni tak perlulah minta Dewan Ulama jelaskan kerana dah jelas haramnya.

Jika ada pemimpin yang menggunakan kesempatan mengambil komisen balak untuk peribadi daripada syarikat balak yang diberi kawasan balak, pemimpin inilah yang rasuah.

Adakah pemimpin jamaah yang rasuah macam ini ? kalau ada, jamaah kena ambil tindakan disiplin supaya menjadi pengajaran kepada pemimpin jamaah lain.

Namun, jika disimpan untuk mengelak musuh tahu. Tunggulah masanya, jika terbongkar kredibiliti jamaah akan dipertikaikan oleh rakyat. Malah rakyat akan menghukum jamaah sama macam mereka menghukum Ubn.

Penulis menyeru supaya ahli2 jamaah berdoa semoga Allah menghindarkan jamaah dari dipimpin oleh pemimpin rasuah.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...