Saturday, April 9, 2011

Cerita aneh dan lucu manusia yang terlekat

Kejadian-kejadian yang aneh dan sangat jarang terjadi berikut ini mungkin kerana tidak sengaja, walaupun bukan kemalangan yang mengerikan. Kejadian-kejadian ini sangat lucu sehingga orang akan menggeleng kepala dan bertanya, " sampai macam tu"

1. Pencuri yang terlekat di lubang udara

Terlekat dalam sebuah lubang udara dan berteriak minta tolong, pencuri ini diselamatkan setelah dia terlekat di saluran semasa cuba masuk ke ruang kedai pizza. Masa yang diambil hampir 30 minit untuk melepaskannya dari tergantung di dalam lubang udara di Paesan's Pizza.

Timothy J. Cipriani menutup wajahnya dengan topeng semasa diselamatkan dari saluran udara yang terlalu sempit di restoran Guilderland 2513 Ave.

Kawan yang bersamanya mencuri menghilangkan diri dari tempat kejadian sebelum petugas tiba. Cipriani, 46, dituduh merompak dan memiliki alat curi setelah polis menyatakan mereka menemui alat berkenaan di bahagian bawah badannya yang berayun di atas alat mengoreng masih panas jam 1 pagi di Ciprian.

2. 18 orang yang terlekat dalam keadaan terbalik di roller coaster


Lapan belas orang yang naik roller coaster di Anhui, Cina, mendapat lebih kepuasan dari apa yang mereka harapkan dari bencana ini. Mereka terlekat secara terbalik selama setengah jam ketika angin kencang menyebabkan roller coaster berhenti meluncur.

Friday, April 8, 2011

Tulahan : PRN Sarawak - Belum pun menang PAS sudah catat kejayaan

Salam,
Penamaan calon bagi pilihanraya Sarawak sudah berlangsung, PAS akan bertanding lima kerusi berbanding satu kerusi semasa pilihanraya Sarawak 2006. Walaupun sedikit berbanding parti dalam PR yang lain, namun bagi penulis sudah memadai.

PAS sebenarnya sudah ada kawasan yang agak kuat di Miri, Sibu dan Bintulu, namun PAS tidak bertanding di kawasan berkenaan kerana memberi peluang kepada parti lain dalam PR berdasarkan jumlah pengundi mengikut kaum.

Semua kerusi yang PAS tandingi jika diikut dari sejarah terletak di bahagian pertama Sarawak atau berdekatan. Sarawak asal sebelum kedatangan James Brooke.


Thursday, April 7, 2011

Hanya tangan kanan dan al-Quran yang didakap tidak dibakar api

api
Kebakaran di Jl Merpati Selatan 11 RT 1/RW 8, Kelurahan Sukun Kecamatan Sukun Kota Malang, menyaksikan cerita mengharukan.

Jasad Lilik Aminah,70, satu-satunya mangsa korban dalam peristiwa tersebut, ditemui dalam keadaan mengejutkan. Hampir semua bahagian tubuhnya hangus terbakar, kecuali tangan kanan dan sebuah al-Qur'an yang tengah didakapnya.

“Saya melihat tangan kanannya mendakap al-Quran dan buku tuntutan solat. Dan tangan itulah bahagian tubuh yang tidak terbakar,” kata Ichwanto, petugas pemadam kebakaran Kota Malang.

Wednesday, April 6, 2011

Kisah Islamnya Parieska

Ketika Hasrat Terhadap Islam Itu Muncul, Abdullah Masih Belia

Abdullah Ramadhan

Ramai orang berketurunan Cina yang tinggal di Bangka Belitung, salah seorang daripadanya ialah Parieska, pemuda yang dilahirkan pada tahun 1987 yang hidup membesar di Bangka. Interaksi antara rakyat Tionghua Bangka dengan Masyarakat Melayu yang rapat dirasainya sejak kecil telah membawa banyak perubahan dalam hidupnya.

“Dua kebudayaan (Melayu dan Tionghua) mempunyai hubungan yang baik, jika orang Melayu merayakan hari lebaran orang Tionghua juga turut serta merayakannya, begitu juga semasa orang Tionghua merayakan Tahun Baru orang melayu turut bersilaturahim. “ cerita Parieska

Pengenalan Parieska, kini 24 tahun, dengan Islam telah bermula sejak berada di bangku sekolah dasar. Ia yang berkeyakinan Kong Hu Chu seamasa itu mengikuti pelajaran Agama Islam kerana sekolah negeri tempat beliau belajar tidak menyediakan pilihan agama dalam kurikulum yang ada.

Binatang-binatang terpantas

1. CHEETAH - 70 Mil/jam (112 Km/jam)


Cheetah adalah binatang terpantas yang hidup di daratan, boleh mencapai kelajuan 112 km/jam sampai 120 km/jam hanya pada lintasan sepanjang 460m (500yard), kemampuannya juga tidak boleh ditandingi binatang apapun, cheetah boleh mencapai kelajuan dari 0 km/jam sehingga 110 km/jam hanya dalam waktu 3 saat!!

2. ANTELOP - 61 Mil/jam (80 Km/jam)

Binatang ini juga dikatakan sebagai binatang darat kedua terpantas di dunia, kelajuan maksima binatang ini sangat sukar untuk dipastikan secara akurat, kerana setiap ekor binatang ini mempunyai kemampuan yang berbeza beza, binatang ini juga mempunyai kemampuan sprint lebih lama kerana dibantu ruang paru paru dan jantung yang lebih besar.

3. WILDEBEEST - 50 Mil/jam (80 Km/jam)

Wildebeest adalah binatang yang bergantung hidupnya pada kelajuannya untuk menghidar dari pemangsa, binatang ini adalah makanan kesukaan kucing besar, habitat Wildebeest terletak di daratan terbuka Afrika, binatang ini adalah komuniti terbanyak yang boleh hidup sehingga 20 tahun

7 air terjun tertinggi di dunia

7.Yosemite Falls, USA

Dengan ketinggian 739 meter (2.425 kaki), Yosemite Falls yang terkenal di dunia kerana air terjun tertinggi di Amerika Utara dan terletak di Yosemite National Park.

6.Mutarazi Falls, Zimbabwe

Terletak di lembah Honde Zimbabwe dengan ketinggian 762 meter (2,499 kaki)

Tuesday, April 5, 2011

Inikah yang akan manusia alami di dunia masa depan


Anda make-up dengan kadar sangat cepat


Komputer akan memberi hukuman kalau anda membuka laman haram


Doktor boleh memeriksa tulang manusia tanpa bantuan X-Ray

Monday, April 4, 2011

10 hasil laut terbesar pernah ditangkap

10. Largest Black Sea Bass - 400 lbs.


9. Largest Barracuda - 95 lbs.

Kisah tiga anak diktator Arab

Ada pepatah Arab yang menyebut ‘Anak lelaki adalah mereka yang berkata, inilah saya, bukan ayah saya atau datuk saya.’ Maksudnya, anak lelaki yang sebenar adalah mereka yang tampil dengan kebolehan sendiri, samada dia seorang yang berani, bijak, kaya, berpengaruh, disegani, berpangkat semuanya kerana dirinya.

Bukanlah seorang anak lelaki kalau setakat dia berbangga dengan sejarah silam keluarganya samada ayahnya atau datuknya atau sesiapa sahaja. Kalau diri sendiri tak memiliki apa-apa tapi sekadar bersandar dan bergantung dengan pengaruh keluarga.
Banyak kali saya mendengar pepatah ini diucapkan oleh sahabat-sahabat sekuliah dulu dan saya amat tertarik dengan maksudnya agar kita tampil sebagai seorang individu yang hebat dan berdikari.

Gamal Mubarrak
Krisis politik yang berlaku di beberapa Negara Arab membuka mata kita bagaimana hebatnya pengaruh seorang anak lelaki di belakang seorang bapa yang telah berpuluh tahun bertakhta di puncak kuasa sekalipun dibenci oleh rakyat sendiri.

Gamal Mubarak atau nama sebenarnya Gamal Al Din Mohammed Hosni Sayed Mubarak seketika pernah menjadi sebutan kerana kekayaan dan pengaruhnya di belakang bapanya bekas Presiden, Hosni Mubarak sehingga beliaulah dikatakan individu yang dipersiapkan oleh ayahnya untuk mengambil alih kepimpinan Negara. 

Sunday, April 3, 2011

Makhluk raksasa ditemui di Syney , mungkin sama seperti makhluk misteri ini ......sambungan.......

7. Bunyip.


Ciri-ciri:
  • Ekornya seperti kuda.
  • Mempunyai sirip.
  • Taringnya seperti singa laut.
  • Sesetengah orang mengatakan mempunyai tanduk.
  • Dalam legenda dikatakan makhluk ini memerangkap mangsanya untuk memasuki paya, danau atau sungai tempat dimana monster ini tinggal
  • Bunyinya seperti tangisan ketika malam hari sewaktu mencari mangsa.
Bunyip yang bererti iblis atau roh jahat adalah makhluk mistik yang berasal dari cerita rakyat Australia. Berbagai gambaran dan penjelasan tentang makhluk ini telah diberikan sejak zaman kolonial di Australia.

Makhluk yang tercatat dalam Mythologi Aborigin ini juga dipastikan adalah jenis binatang yang hampir pupus..

Pada tahun 1846 dijumpai tulang belulang di dalam sungai Murrumbidgee yang berada di New South Wales. Beberapa pengkaji menyimpulkan bahawa tulang tersebut adalah milik makhluk yang belum pernah diketahui oleh pengkaji mana pun.

Pada tahun 1874, tulang yang dikatakan tulang Bunyip dipamerkan di Australian Museum (Sydney) selama dua hari dan akhirnya dicuri dari museum itu.

The Great Bunyip adalah kawasan yang dipercayai sebagai tempat tinggal Bunyip. Kawasan paya-paya di sekitar Greta,Victoria Australia. Penduduk tempatan sering mendengar raungan keras yang misteri yang datang dari rawa tersebut.

Pernah suatu ketika paya tersebut dikeringkan demi mencari makhluk ini,. dan akhirnya suara suara misteri tersebut hilang.Beberapa orang percaya bahawa bunyip pindah ke kawasan lain sebagian lainnya mengatakan bahawa bunyip akan mati jika habitatnya dimusnahkan.

Diperkatakan, bahawa bunyip adalah sebahagian dari mahluk Cryptozoologi seperti diprotodon atau jenis binatang megafauna lainnya yang sepatutnya telah pupus 50 ribu tahun yang lalu.

Jeritan Possum atau Koala sering dikatakan raungan bunyip,. suara Barking Owl (sejenis burung hantu) kadang juga disalah tafsir sebagai suara bunyip kerana bunyi spesies burung yang tinggal di hutan dekat danau ini mirip dengan tangisan wanita atau anak anak yang menakutkan.

Tapi mustahil suara tersebut boleh disalah tafsir oleh orang-orang aborigin kerana suku asli Australia ini tahu betul dengan suara suara binatang tersebut.

Kesimpulan sementara,bunyip adalah salah satu jenis Quinkana. Binatang seperti buaya yang hidup di masa pra-sejarah yang sepatutnya pupus 40 ribu tahun yang lalu.

8. Megalodon.


Ciri-ciri:
  • Ikan Hiu saiz besar
Nenek moyang dari Great White Shark ini hidup sekitar 1-25 juta tahun lalu dan memiliki panjang badan kira-kira 40 hingga 60 meter!! bandingkan dengan hiu putih terbesar yang hanya mempunyai panjang 15-20 meter. 

Adakah ini spesis makhluk raksasa yang dijumpai di Sydney......sambungan.....

4. Mongolian Death Worm.


Ciri-ciri:
  • Panjang antara 2-5 kaki.
  • Warna kuning.
  • Berbentuk cacing gemuk.
Makhluk yang tinggal di kawasan gurun gobi ini termasuk dalam golongan makhluk kritozoologi.

Wujudnya berupa seperti cacing gemuk, dengan panjang antara 2-5 kaki (0.6 s/d 1.5 meter), warna kuning adalah warna yang sangat menarik perhatiannya

Di tempat asalnya, dia diberi nama allghoi (atau orghoi) khorkhoi (хорхой) yang bererti “cacing darah”, jolokan itu diberikan kerana pada pertama kali dilihat, makhluk tersebut dilaporkan berbentuk seperti usus lembu besar yang berwarna merah.

Kemampuan mengerikan lainnya adalah, makhluk ini dapat menyemburkan racun berwarna kuning ketika diserang serta kemampuan untuk membunuh dari jarak jauh (sengatan listrik)

Salah seorang penyelidik makhluk ini adalah seorang penulis bernama Ivan Mackerle, mengatakan dalam tulisannya dalam majalah Fate (Jun 1991) bahawa makhluk ini membunuh mangsanya dengan sengatan listrik.

Ahli kaji haiwan dari England bernama Karl Shuker berjaya mendapatkan perhatian dari kerajaan Britain untuk mengkaji makhluk ini lebih lanjut kerana melalui bukunya pada tahun 1996 yang berjudul The Unexplained.

Diikuti oleh pengkaji yang lain setelah tahun - tahun berikutnya, beberapa pelajar menulis penelitian tentang makhluk ini dan tulisan tersebut dic ulang etak dalam bentuk buku berjudul The Beasts That Hide From Man. Manakala Loren coleman menulis mengenai makhluk ini dalam buku berjudul Cryptozoology A to Z

Sebuah ekspedisi bersama dilakukan pada tahun 2005 oleh Centre for Fortean Zoology dan E-Mongol untuk mengkaji dan melaporkan kewujudan makhluk iini. Ekspedisi tersebut tidak menemuI bukti apapun tentang kewujudan makhluk ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...