Tuesday, August 13, 2013

Tulahan : Cula Ayam

Salam,


Sebelum PRU 13, sahabat bagi tahu JPN dok minta cula kawasan penulis . JPR Kawasan penulis masih tak dapat beri cula kepada JPN tidak seperti JPR dan MTD beberapa kawasan lain yang berjaya menyediakan cula lengkap sebagaimana yang dikehendaki JPN negeri.  

Kata sahabat, JPR Kawasan penulis tidak dapat buat cula yang baik kerana banyak UPU mempunyai jumlah pengundi yang ramai , sukar nak dicula terutama UPU yang ada pengundi bercampur. 

Penulis bagi tahu sahabat, PRU yang lepas pun sama juga cula lengkap memang tak dapat dibuat. UPU yang jumlah pengundi kecil sahaja mampu buat cula 70-80% lengkap, UPU lain sukar dibuat kerana tidak semua pengundi dikenali orang tempatan. 

Cula bukan boleh dibuat secara rambang, sebab tu JPR Kawasan penulis setiap kali pilihanraya hadapi masalah di bahagian penculaan. Pemegang jawatan Bahagian Cula selalu sahaja bertukar tangan kerana gagal laksana tugas.

Pernah dalam PRU 1999, ada seorang yang dilantik bahagian Cula diberi imbuhan jika berjaya dapatkan cula setiap UPU. Pengakhirnya memang cula dapat lengkap, boleh menang lagi. Tapi bila dibuat siasatan, ternyata dia buat cula tanpa dapat semua cula dari UPU. UPU yang dia tak dapat, dia isi borang cula sendiri ikut kepala sendiri.

Sebelum terbang ke luar negara, penulis pernah ajar sahabat bagaimana nak menyediakan cula sebagaimana yang penulis sediakan semasa PRU 12. Namun, mereka tak mampu buat cula macam cara penulis kerana perlu teliti membuat pengiraan.

Penulis tanya sahabat macam mana MTD dan JPR Kawasan yang boleh dapat cula lengkap, bagaimana mereka buat cula? Sahabat bagi tahu, dia pun tak tahu . Sahabat bagi tahu ada MTD yang yakin sekali dengan cula mereka.

Bila PRU 13 selesai, MTD yang beri cula lengkap ini kalah juga. Penulis tanya sahabat sekali lagi, macam mana MTD ini boleh kalah sedangkan jika ikut cula MTD ini yakin sekali. Sahabat pun sebut “ Mereka buat Cula Ayam” . Penulis tanya lagi macam mana buat ‘Cula Ayam’. Sahabat bagi tahu , mereka bagi anak-anak ayam kepada pengundi, pengundi yang terima anak ayam dikira undi bulan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...