Friday, January 1, 2021

Tulahan : Yang jadi pembangkang jadi pembangkang berkesan, yang jadi kerajaan tak macam kerajaan

Assalam,


Penulis dah lama tak menulis tentang perjuangan , banyak artikel yang ditulis hanya berkaitan analisa tentang politik selepas langkah Sheraton.

Semasa mula-mula PKP  bukan penulis tak ada masa nak menulis tapi banyak dihabiskan membuat analisa secara terperinci peluang parti-parti politik dalam PRU 15. Ada empat artikel yang dapat dikeluarkan berdasarkan analisa yang dibuat.

Hari ini ada masa nak menulis , dah masuk dalam tempoh beberapa kali PKPP. Langkah Sheraton dan penubuhan kerajaan pengkhianat pun dah masuk 10 bulan.

Selepas kerajaan tanpa mandat ini ditubuhkan, penulis kembali kepada pekerjaan asal, gajinya sama dengan jawatan pertukaran sementara. Cuma masa penulis untuk parti terhad tidak sama semasa berjawatan pertukaran sementara.

Agamawan juga masuk neraka


Kita sering merasakan agamawan adalah orang yang sangat mudah masuk ke syurga. Dalam hadis nabi juga ada menyebut bahawa ulama adalah pewaris nabi yang sering di sebut oleh ramai orang. 

Adakah tidak kita terfikir akan ada ulama yang bukan pewaris nabi? Ulama yang tiada akhlaknya? Orang yang alim tapi tiada tawadhu?

Imam Al-Muhasibi (meninggal dua pada 234H) ada menyebut pada zamannya ada golongan agamawan yang gilakan dunia.  Ada juga agamawan yang hanya mencari kehormatan diri. 

Malah ada juga golongan agamawan yang telah hilang sifat wara dan taqwa. Ini menunjukkan bahawa sejak zaman dulu lagi memang wujud agamawan yang bukan pewaris nabi.

Kita tidak pernah membenci agamawan.  Tapi kita membenci agamawan yang tiada akhlaknya. Adakah agamawan tidak pernah dengar tentang hadis supaya menjaga tutur kata mereka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...