Saturday, August 24, 2013

Tulahan : Pemimpin akar umbi dicari-cari, pemimpin tertinggi dilabel-label

Salam,
 Photo: Aku rindu bangat
Dua hari penulis balik raya di kawasan, dapatlah juga penulis pergi beraya ke rumah beberapa orang pimpinan cawangan yang masih belum berupaya buat mesyuarat agung. Tujuannya , nak tunjukkan kesungguhan jamaah kawasan supaya cawangan mengadakan mesyuarat agung.

Sepatutnya  pertengahan Ramadhan lepas dah tamat tempoh cawangan adakan mesyuarat agung. Namun, jamaah kawasan longgarkan sehingga selepas Syawal kerana cawangan sukar cari masa sesuai adakan mesyuarat agung dalam bulan Ramadhan. 


Seminggu selepas penulis balik, dua daripada cawangan ini dapat adakan mesyuarat agung. Lima daripada tujuh yang belum adakan mesyuarat agung penulis yakin mampu adakan mesyuarat agung . 


Cuma dua cawangan yang penulis rasa sukar adakan mesyuarat agung , satu kerana Ketua Cawangannya sakit dan beliaulah selama ini menguruskan cawangan itu. Satu lagi kerana SU cawangannya tinggal di Pulau Pinang ada masalah peribadi , selama ini dia yang uruskan mesyuarat agung.


Inilah masalah jika , jika cawangan gagal sediakan pelapis. Jika berlaku masalah kepada tonggak cawangan , tiada yang mampu menganti kerana selama ini diserah kepada hanya seorang menguruskannya. Kedua-dua cawangan ini setiap tahun adakan mesyuarat agung sebelum ini, harapnya cawangan ini dapat juga adakan mesyuarat agung.


Pun begitu, penulis puas hati kerana tahun ini jumlah cawangan yang gagal adakan mesyuarat agung kecil. Cawangan yang dah bertahun tak mampu adakan mesyuarat agung dah dapat adakan mesyuarat agung. Dua cawangan penaja telah diluluskan pendaftaran jadi dapatlah dua cawangan ini hantar perwakilan ke mesyuarat agung kawasan.

Tuesday, August 20, 2013

Tulahan : Konflik Mesir, ujian keimanan umat Islam

Salam,


Bila melihat kekejaman tentera dan polis Mesir membunuh rakyatnya memang terasa sedih. Rasa tak sanggup lagi melihat gambar dan video kekejaman tentera dan polis Mesir menembak, membelasah rakyat Mesir yang tidak bertindak balas.

Setiap hari bila membuka facebook , paparan berita , gambar dan video terkini dari fb Mesir Kini, Media PMRAM dan terkini Prihatin Mesir sentiasa menyentuh dan mengulang kesedihan , kasihan , simpati kepada rakyat Mesir yang dizalimi.  


Timbul juga rasa marah , geram, tidak puas hati terhadap kerajaan haram Kudeta Mesir yang menjadi firaun moden membunuh pendokong dan penyokong Ikhwan. Perasaan ini samalah juga dengan perasaan pencinta Islam di seluruh dunia yang berjuang menegakkan Islam di tempat masing-masing. 


Konflik di Mesir bagi penulis bukan sahaja menguji keimanan rakyat Mesir tetapi juga menguji keimanan umat Islam di seluruh di dunia. Umat Islam yang imannya nipis dan tidak berpegang teguh kepada ajaran Islam akan kurang simpatinya malah ada yang menyokong tindakan kerajaan haram Kudeta Mesir. 


Bagi yang berpegang teguh mengamalkan ajaran Islam termasuk pejuang Islam seluruh dunia , ingatlah Allah juga menguji keimanan mereka sama ada mereka menerima dengan redha apa yang berlaku di Mesir sebagai satu ketentuan Allah yang ada hikmahnya. 


Apabila setiap hari penyokong Dr Morsi dibunuh, dizalimi maka akan ada umat Islam yang terdetik di hati bertanya bilakah akan sampai pertolongan Allah? .  Melihat kepada penyokong Dr Morsi yang kuat amalan Islamnya, sentiasa membaca al-Quran, setiap malam dalam bulan Ramadhan bangun bermunajat memohon pertolongan Allah. Akan ada yang terdetik di hati, mengapa Allah membiarkan mereka dibunuh kejam?  


Ingatlah inilah hasutan iblis yang menghasut umat Islam seluruh dunia termasuk pejuang Islam. Inilah ujian keimanan hasil dari konflik yang berlaku di Mesir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...