Thursday, February 5, 2009

Tulahan : Merak Buih (Zambri) Perak Vs Menteri Besar (Nizar) Perak

Salam, 


Penulis ada bagi pandangan awal seperti di sini , sebelum BN dapat sokongan lebih kerusi. Ada yang tak setuju siap kata siapa yang bagi cadangan ini sebagai melaun. Bagi mereka walau lebih satu kerusi kerajaan PR masih boleh perintah.

Pimpinan PR ada buat tindakan berkaitan dua Adun ini tetapi tindakan mereka bukanlah mohon Tuanku bubar DUN, sebaliknya hantar surat letak jawatan dua ADUN kepada SPR untuk buat pilihanraya kecil.

Kesilapan pimpinan PR adalah masih letak harapan kepada SPR. Harapan mereka pengerusi baru lain dari dulu. Kemudian pengerusi SPR lama pun bagi pandangan bahawa SPR kena buat pilihanraya kecil. Tapi lihatlah keputusan SPR untuk kes ini jelas bercanggah dengan kes-kes dulu.

Pengerusi SPR dengan angkuh kata sapa tak setuju bawa mahkamah. Sekarang pimpinan PR kena letak harapan kepada mahkamah pula. Tak tau apa keputusan mahkamah pula.

Tuesday, February 3, 2009

Tulahan : Orang lain mengidam, orang lain yang mengandung

Salam,


Apabila SPR buat keputusan Adun Changkat Jering dan Adun Behrang kekal, maka surat kosong kerusi Speaker Dun Perak kepada SPR dah tak dipakai lagi. Tak sama macam kes sebelum-sebelum ini, bila Speaker maklum kerusi kosong maka SPR akan adakan pilihanraya kecil.

Contoh kes Dun Limbungan dan Kelaboran di Kelantan. Walaupun ada pertikaian kesahan sama ada dua Adun S46 yang lompat BN letak jawatan atau tidak. SPR tetap adakan pilihanraya kecil bila Speaker Dun Kelantan hantar surat kekosongan dua kerusi itu.  Calon APU menang kedua kerusi itu kalahkan BN dalam pilihanraya kecil itu.

BN bawa kes ke mahkamah dan mahkamah putuskan dua Adun S46 yang lompat BN tadi masih Adun. Kemenangan calon APU tidak diterima. Inggatkan, kes di Perak ni keputusan SPR sama iaitu adakan pilihanraya kecil. Kalau nak cabar keputusan SPR di mahkamah, cabar lepas pilihanraya kecil.

Tapi keputusan SPR dibawah ketua yang baru ini, terbalik pula.  SPR buat keputusan yang sepatutnya diputuskan oleh mahkamah. Speaker Dun Perak pula kena cabar keputusan SPR di mahkamah, boleh atau tidak boleh adakan pilihanraya. Nampaknya, lepas ini kuasa tentukan kosong atau tidak kerusi ini bukan lagi di tangan Speaker , sebaliknya SPR. SPR diberi 48 jam, kita tunggulah nanti.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...