Saturday, March 19, 2011

Ikan yang boleh mengecil dan membesar


Binatang dan manusia boleh bertambah besar dan lebih gemuk serta menjadi kurus bergantung kepada makanan yang dikonsumsi. Namun, apa yang terfikir di kepala anda jika ada binatang yang tubuhnya memendek dan memanjang sesuai dengan musim.

Fenomena menarik itu menjadi topik pengkaji dari Finland dan Norway yang hasil pengkajiannya disebarkan dalam jurnal Functional Ecology. Ini merupakan pengkaji dari dua negara tersebut, juga merupakan fenomena pengecilan tubuh pertama yang ditemui pada ikan.

7 binatang albino yang unik dan menakjubkan

Albino, keadaan yang menyebabkan suatu makhluk hidup menjadi putih adalah kerana terjadinya genetik yang diterima dari kedua orang tuanya.

Hampir semua jenis dari binatang dapat lahir dalam keadaan albino, malah makhluk invertebrata sekalipun seperti ketam atau ikan. Berikut ini adalah 7 binatang albino yang sangat luar biasa :

1. Albino Alligator


Hanya terdapat sedikit sekali malah dapat dihitung dengan jari jumlah alligator/buaya putih yang ada di dunia. Namun tidak semuanya benar-benar menyerupai sebagai albino.

Gambar di atas adalah Bouya Blan, buaya albino berusia 22 tahun yang terdapat di Florida. Binatang albino ini memiliki pigmentasi yang sangat sedikit, malah matanyapun hampir tak berwarna.


Seterusnya adalah White Diamond yang lahir di Louisiana namun dibesarkan di Germany’s Serengeti Safari Park. Buaya berusia 15 tahun tersebut merupakan variasi buaya Mississppiensis albino satu-satunya terdapat di Eropah

2. Albino Snake


Ular dapat menunjukkan beberapa variasi dari pola abino, dan kulit mereka akan berpola mulai dari warna putih salji hingga warna yang nampak seperti cetakan yang fotocopy yang kering.

Friday, March 18, 2011

15 Masjid terbesar dan termegah di dunia

Masjid merupakan tempat ibadah bagi umat Islam. Kewujudannya sangat penting sekali. Malah di beberapa tempat, masjid dibangun dengan cukup besar, harapannya adalah agar mampu menampung jamaah yang ramai semasa beribadah. Ini adalah 15 masjid terbesar di dunia diambil dari dunia kita .

15. Masjid Al-Aqsha di Palestin


Masjid Al-Aqsa awalnya masjid kecil yang dibangun oleh Khulafa ar- Rasyidin, khalifah Umar Bin Khattab, tapi dibangunkan dan diperluaskan kembali oleh Khalifah Bani Umayyah Abdul-Malik Bin Marwan dan diselesaikan oleh puteranya al-Walid Bin Abdul Malik pada tahun 705 Masehi.

Setelah gempa bumi di tahun 746, masjid tersebut benar-benar hancur dan dibangun kembali oleh khalifah Abbasiyah al-Mansur pada tahun 754.

14. Masjid Al-Fath di Bahrain


Masjid Al-Fath, juga disebut sebagai Islamic Center Al-Fath dan Masjid Raya Al Fath, merupakan salah satu daripada masjid terbesar di dunia yang mampu manampung lebih dari 7000 orang jamaah solat dalam waktu yang sama.

Masjid tersebut merupakan tempat ibadah terbesar di Bahrain. Masjid ini terletak di jalan raya Raja Faisal di Juffair, sebuah bandar kecil yang berlokasi di ibu kota Manama.

Thursday, March 17, 2011

7 binatang bersuara kuat

Binatang menghantar maklumat untuk alasan-alasan yang sangat spesifik, seperti untuk tanda bahaya atau untuk mengawan.

Beberapa panggilan tersebut begitu keras dapat melalui air atau melalui pokok-pokok dalam jarak yang jauh untuk sampai ke penerima mereka, seperti binatang berikut.

1. Paus Biru


Suara paus biru adalah yang paling kuat di bumi, dengan kekuatan 188 desibel, jika kita bandingkan dengan konsert rock yang rata-rata hanya mencapai 100 desibel, maka ini hampir dua kali ganda.

Paus biru jantan biasa menggunakan suara kuatnya untuk menarik pasangan yang jaraknya ratusan mil jauhnya.

2. Howler Monkey


Binatang ini ditemui di hutan Hujan Amerika. Boleh membesar sehingga mencapai tinggi 4 kaki dan biasa hidup berkumpulan.

Lolongan monyet ini boleh didengari sehingga 10 mil, dan masuk rekod guinness sebagai the loudest land animal.

Arak menjadi madu

Sujud

Pada suatu hari, Omar Al-Khatab sedang bersiar-siar di lorong-lorong dalam kota Madinah. Di hujung simpang jalan beliau terserempak dengan pemuda yang membawa kendi.

Pemuda itu menyembunyikan kendi itu di dalam kain sarung yang diselimutkan di belakangnya. Timbul syak di hati Omar AL-Khatab apabila terlihat keadaan itu, lantas bertanya, "Apa yang engkau bawa itu?"

Kerana panik sebab takut dimarahi Omar yang terkenal dengan ketegasan, pemuda itu menjawab dengan terketar-ketar iaitu benda yang dibawanya ialah madu.

Wednesday, March 16, 2011

Tikus dalam lubang dubur pemuda tetapi bukan Si Saifool


Dua tiga hari ini puak-puak Umno, Perkasa, GAPS dan beberapa NGO Melayu ciptaan Umno mengadakan demo menuntut DSAI menyerahkan DNAnya.

Walaupun hanya beberapa orang yang berdemo tetapi mendapat liputan meluas dari media massa arus perdana. Malah tidak ada seorang pun antara mereka ditahan polis. Berlainan jika demo anjuran PR pasti ada yang ditangkapnya.

Entah apa yang merasuk Umno bersungguh hendak dapatkan DNA DSAI sedangkan semua itu masih dalam proses perbicaraan mahkamah. Mereka melolong, memaki, menjerit hanya kerana lubang dubur Si Saifool.

Apa yang menariknya lubang dubur Si Saifool sehingga menjadi peransang kegilaan Umno untuk berdemo kerana lubang dubur itu?

Rupanya, ada istimewanya lubang dubur sehingga Umno bersemangat terhadapnya. Bukan sahaja Umno tikus juga minat dengan lubang dubur seorang pemuda. Ini terbukti dalam berita yang tersiar dalam akhbar di Amerika Syarikat. Bacalah.........

Seorang pemuda mabuk yang menceroboh masuk ke sebuah rumah di South Carolina, Amerika Syarikat (AS), ditemui dengan seekor tikus tepat di dalam lubang duburnya.

Polis sebelumnya berusaha keras untuk menangkap pemuda itu kerana memikirkan beliau sering mengamuk pada masa polis hendak mententeramkannya.

Kisah wanita kafir dan limau

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgT0fHTv17yN7D1Bc8cVSvWVEDEDGxehq2wcqqmKynfipfpuIviVjJUcytzQqaDbfPz7klwL6hz7z5EbvTUieMr18OMN5BoYLPcKbLoYyqWAgSKZJHnYY7BsBdu7FX-YBYMG9ERoCOT3KA/s1600/limau.jpg

Gambar hiasan

"Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda.

Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum.

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka.

Tuesday, March 15, 2011

Ariel Sharon : Dulu zalimi rakyat Palestin kini menjadi bangkai bernyawa

http://buletinonline.net/images/stories/berita43/ariel.jpgKaum yang keji dan ganas serta zalim. Kaum pembunuh dan penumpah darah manusia. Kalau nabi disembelih, digergaji disula dan dibakar... apalah sangat manusia lain.

Kini penerus kezaliman itu akan terus muncul. Terbaru, Anak sulung bekas Perdana Menteri Rejim Zionis Israel Ariel Sharon mengusulkan untuk membakar bangsa Arab.

Laman al-Islam al-Youm melaporkan, Gilad Sharon putra sulung pembunuh kem Pelarian Palestine Sabra dan Shatila dalam sebuah wawancara dengan akhbar Yediot Aharonot mengatakan, orang-orang Arab harus dibakar.

Dia menyatakan, pengepungan atas orang-orang Arab dan Palestin harus diperketat. Gilad Sharon adalah putra Ariel Sharon yang melakukan kejahatan kemanusiaan dengan membunuh 3500 orang di kem pelarian Palestine Sabra dan Shatila tahun 1982. Beliau merupakan Perdana Menteri Israel dari 7 Mac 2001 hingga 14 April 2006.

Monday, March 14, 2011

Kisah aneh semasa menguruskan jenazah

http://pakarhowto.com/wp-content/uploads/2010/05/jenazah.jpg
Gambar Hiasan

Ini adalah kisah benar, kisah proses pengebumian seseorang di sebuah bandar di Jawa Timur. Nama dan alamat sengaja tidak disebutkan untuk menjaga nama baik jenazah dan keluarga yang ditinggalkan. Insya Allah kisah ini menjadi hikmah dan cermin bagi kita semua sebelum ajal menjemput.

Kisah ini diceritakan langsung oleh seorang Modin (pengurus jenazah) kepada saya. Dengan gaya bertutur, selengkapnya ceritanya begini :


Saya terlibat dalam pengurusan jenazah lebih dari 16 tahun, berbagai pengalaman telah saya lalui, sebab dalam jangka atau kurun waktu tersebut macam-macam jenis mayat sudah saya tangani. Ada yang meninggal dunia akibat kemalangan, sakit tua, sakit jantung, bunuh diri dan sebagainya.

Bagaimanapun, pengalaman mengurus satu jenazah seorang yang kaya serta berpengaruh ini, menyebabkan saya dapat kesempatan 'istimewa' sepanjang hidup. Inilah pertama kali saya bertemu cukup aneh, menyedihkan, menakutkan dan sekaligus memberikan banyak hikmah.

10 binatang yang pernah ke luar angkasa

Sebelum Yuri Gagarin mencipta sejarah dengan menjadi orang pertama di luar angkasa pada 12 april 196, suatu percubaan yang panjang astronot non-manusia sudah diluncurkan ke atmosfera untuk menentukan apakah bentuk kehidupan boleh bertahan hidup di luar angkasa.

 
Bahkan setelah misi luar angkasa berawak menjadi prosedur biasa, pelbagai binatang terus digunakan untuk eksperimen ruang angkasa. Para astronot binatang telah berperanan dalam membantu manusia berhasil dalam perjalanan antariksa, inilah 10 binatang berjasa tersebut.

10. Tikus


Tikus pertama di ruang angkasa, pada bulan februari tahun 1961,Perancis mengirimkan tikus bernama hector ke ruang angkasa. Setelah terbang ke ketinggian 93 mil, hector dapat kembali dengan selamat.

9. Marmut


Marmut yang pertama kali ke luar angkasa terbang dengan pesawat ruang angkasa sputnik 9 soviet pada tanggal 9 mac 1961, bersama dengan seekor anjing bernama chernushka, seorang kosmonot bernama ivan ivanovich dummy, dan berbagai jenis tikus dan reptila. 
 
Ivan dapat kembali ke bumi dengan selamat dan begitu juga dengan binatang lain. Pada tanggal 5 oktober 1990, China meluncurkan biosatellite fsw-1 3 berisi koleksi dari 60 tanaman dan binatang termasuk marmut. Setelah lapan hari, biosatellite telah berjaya ditemui dengan selamat.

Sunday, March 13, 2011

Kisah lelaki menghukum bayang-bayang

http://1.bp.blogspot.com/_NtiPnFxaCAo/TGQQ67AbLDI/AAAAAAAAAZ8/-ye_kZA5T_4/s640/bayang1.jpg

Seorang lelaki telah bermimpi menggauli seorang perempuan di dalam tidurnya sehingga junub. Dia merasa puas dan bangga walaupun hanya bermimpi.

Kebetulan pula perempuan yang dimimpikan itu sudah punya anak lelaki yang sudah dewasa. Maka pergilah dia kepada anak lelaki itu dan memberitahukan mimpinya.

"Aku bermimpi telah berjunub bersama ibumu." kata lelaki yang bermimpi.

Anak lelaki itu marah-marah kerana merasa lelaki yang bermimpi itu telah mencabuli ibunya.

"Kalau begitu engkau telah berbuat jahat, engkau mesti dihukum." kata anak lelaki itu membela ibunya.

"Aku kan hanya bermimpi....."

Kedua-dua lelaki itu bertengkar yang berkepanjangan. Yang bermimpi mengatakan tidak bersalah, sedang anak kepada perempuan yang dimimpikan menganggapnya salah.

Akhirnya mereka membawa masaalahnya kepada Ali bin Abi Talib untuk mencari keadilan.

Kisah binatang menyelamatkan manusia

Kucing menyelamatkan rumah dari kebakaran


Dianne Busscher terbangun dari tidur pada jam 4:45 oleh jeritan kucing. Busscher terbangun untuk melihat apa yang menyebabkan kucingnya menjerit.
Apa yang dilihatnya adalah asap dan api, cepat-cepat ia menyambar kucing dan bergegas kembali ke dalam untuk membangunkan suami dan kelima anak mereka.
Ikan lumba-lumba menyelamatkan remaja yang tenggelam

Davide Ceci berumur 14 tahun dan tidak boleh berenang ketika ia jatuh dari perahu bapanya di selatan-timur Italia. Filippo telah menjadi daya tarikan pengunjung, popular dari Manfredonia di selatan-timur Itali selama dua tahun.
Sementara Ceci Emanuele telah menyedari anaknya telah jatuh ke dalam ombak, Filippo menarik dia keluar dari air untuk diselamatkan.
Davide Signora ibu Ceci berkata: “Sebuah pahlawan, nampaknya tidak mungkin binatang boleh melakukan sesuatu seperti itu,dan merasakan asing untuk menyelamatkan kehidupan manusia.”
Filippo telah hidup di perairan Manfredonia sejak ia terpisah dari pusat penjagaan ikan lumba-lumba.Jadi tidak hairan ia boleh melakukan hal yang luar biasa untuk menyelamatkan manusia.

‘Gugurnya’ penakluk gunung ( Zaidi Bidin )


Gunung terakhir yang dijejaki arwah sehingga ke puncak iaitu Gunung Lawu di Jawa Timur, Indonesia pada 12 - 13 Februari 2011.
Salam,

Penulis baru menerima berita sedih dari Malaysia, Abang Zaidi ( Zaidi Bidin) sahabat seperjuangan di kampus telah kembali ke Rahmatullah semasa mendaki sebuah gunung di Sabah.

Terlalu banyak kenangan bersama Abang Zaidi di kampus. Seorang pemimpin Persatuan Mahasiswa Islam dan aktivis kampus yang gigih, abang Zaidi banyak mengajar penulis berjuang secara tersusun.

Penulis banyak memerhati cara abang Zaidi melaksanakan tugasnya sebagai Setiausaha PMI dan jamaah kampus .

Kerjanya tidak bertangguh, kemas, minit yang tersusun, perancangan yang berstrategi cukup mengajar penulis bekerja dengan cara yang sama sehingga sekarang.

Kerap penulis pergi ke biliknya di asrama Harapan untuk mendapat nasihat dari beliau, meluahkan perasaan dan bertukar pandangan.

Penulis juga selalu meminta tolong beliau menterjemah artikel berbahasa Inggeris kerana beliau berkebolehan dalam bahasa Inggeris.

Pernah penulis , tinggal sebilik dengannya di rumah sewa Taman Brown semasa beliau sudah bekerja dan penulis berada di tahun empat. Masih terbayang senyuman yang sentiasa terukir, masih terkenang pengalaman berjuang bersamanya.
Penulis tahu melalui facebooknya, mengenai hobinya mendaki gunung. Dah banyak gunung ditakluknya di serata dunia. Walaupun begitu, beliau tetap sokongan kepada perjuangan Islam.
Tetap menjaga solat walaupun sesukar mana dalam pendakian. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Ini adalah berita kematiannya yang terpapar dalam akhbar . Bacalah......

LALUAN ke puncak gunung Nambuyukong dekat Pondok Seraya berhampiran sub stesen Serinsim, Kota Marudu, Sabah sunyi sepi seketika. Masing-masing terkesima menyaksikan peristiwa yang telah dicatatkan di dalam Luh Mahfuz.

Tepat pukul 1.10 petang, 4 Mac 2011 lalu, Zaidi Bidin yang terkenal sebagai penakluk gunung pergi buat selama-lamanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...