Tuesday, September 29, 2009

Tulahan : Yang mana satu pilihan daku - Jamaah atau individu ?

Salam,


Lama tak menulis, bukan tak ada benda nak tulis. Tapi sibuk dengan urusan lain. Walau begitu web jamaah tetap aktif sebab imej jamaah ada di situ.

Balik raya di Parit Buntar tak lama sebab raya kelima isteri pi Korea seminggu. Tapi dapat juga hadir Himpunan Anak Perantau, kehadiran macam tahun sebelumnya. Kira ok la.

Ramadhan tahun ni, tak banyak yang boleh bantu jamaah. Tolong yang mampu ditolong sahaja. Tak sama macam duduk di Parit Buntar. Semasa di Parit Buntar dulu, masuknya Ramadhan sibuk cari dana untuk golongan susah.

Sejak tahun 2004, Lujnah Kebajikan usaha cari dana kemudian buat program di kedua-dua DUN. Perit jerihnya hanya Allah yang tahu, buat kerja tanpa gaji dan upah hanya redha Allah yang dicari. Kena urus cari orang susah dengan cawangan. Angkat berkampit beras dah jadi biasa.

Namun pada Ramadhan tahun lepas dan tahun ini. Ajk Lujnah Kebajikan boleh tarik nafas lega usaha cari dana di usahakan oleh Ahli Parlimen Parit Buntar. Malah, dana Ramadhan yang dicari bertambah dua kali ganda dari tahun2 sebelumnya.

Kalau dulu hanya program untuk fakir miskin dan sumbangan di hospital, tapi selepas ada wakil rakyat Parlimen penerima dana Ramadhan bertambah. Anak yatim, guru PASTI, masjid, bukan Islam yang susah dan aktivis kelab penyokong dapat dibantu.

Sumbangan kurma juga dapat dijalankan, selain saguhati peribadi Ahli Parlimen kepada imam, bilal dan siak.

Semasa tahun 1999, Ahli Parlimen masa tu bagi sumbangan kepada orang susah juga tapi secara mudah. Ahli Parlimen cari dana kemudian dana itu diagih kepada fakir miskin oleh beberapa orang petugas Pejabat Parlimen terus ke cawangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...