Saturday, December 18, 2010

Kisah 22 soalan dapat dijawab, satu soalan takut dijawab

Salam,


Kisah ini diambil dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah melalui internet, www.gesah.net yang diangkat dari http://mutiaraqaseh03.blogspot.com sebagai selingan ke arah mengajak kita berfikir dan melaksanakan tanggung jawab agama kita.Bacalah...

Ada seorang pemuda Arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan dia mampu mendalaminya.

Selain belajar, dia juga seorang juru dakwah Islam. Ketika berada di Amerika, dia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah s.w.t. memberinya hidayah masuk Islam.

Friday, December 17, 2010

Kisah bekas Paderi Kristian Melayu

Salam,

http://www.eramuslim.com/fckfiles/image/jepang.jpg

Bacalah kisah ini mudah-mudahan anda mengambil iktibar dan pedoman pada kita semua. Sama-sama kita menegakkan kebenaran Agama Islam

Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim danmak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang.

Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawan tetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi.

Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa, tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris.

Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya.

Thursday, December 16, 2010

Suruh anak orang, anak sendiri simpan kat rumah

Salam,Penulis memang berhajat menulis isu anak pimpinan jamaah yang tak sertai jamaah. Anak pimpinan jamaah yang tak ikut program jamaah malah ada yang menjadi penentang kepada jamaah.

Semasa penulis di kampus, isu ini menjadi persoalan kepada pimpinan jamaah kampus. Mana tidaknya ada ja anak usrah yang baru2 dok tanya " apasal anak ustaz........... tak join kita, kan ayah dia AJK ................"
Apabila nak menulis teringat anak-anak yang masih kecil, nanti ada yang kata " hang boleh la, anak kecik lagi" . Tak jadi nak menulis. Syukurlah ada sahabat yang menulis isu ini.

Penulis ambil tulisan sahabat agar sama2 kita memikirkannya. Bacalah........
Sehari dua dalam minggu ini teman nak suluh ke dalam diri dan organisasi teman….dan teman tak mahu dianggap sebagai cakap tak serba bikin.

Wednesday, December 15, 2010

Kisah pelik mayat gemuk dan mayat kurus

Salam,

http://www.infobuddhist.net/wp-content/uploads/2010/10/Mayat-Adalah-Untuk-Dikubur.jpg
gambar hiasan

Penulis paparkan kisah dua mayat yang diceritakan oleh Ustaz Haron Ibrahim berdasarkan pengalamannya. Ambillah iktibar daripada kisah ini.

Ada dua kisah yang ingin saya ceritakan di sini tapi kedua-duanya mempunyai kaitan antara satu sama lain.

Pertama, kisah mayat orang gemuk tetapi jenazahnya terlalu ringan dan kedua, mayat orang kurus tetapi jenazahnya terlalu berat.

Peristiwa pertama berlaku kira-kira 12 atau 13 tahun yang lalu masa saya baru beberapa tahun bekerja dengan Pejabat Agama Islam Klang. Allahyarham yang saya uruskan itu masa hidupnya berpenyakit mental. Usianya dalam 30-an dan tingginya lebih kurang macam saya.


Tuesday, December 14, 2010

Tulahan : Takutnya Ustaz Tahap Gaban

Salam,

Go to fullsize image

Ada permintaan penulis paparkan tulisan penulis pada hujung 2008 lalu. Tulisan berkaitan ustaz2 yang takut berjuang sedangkan mereka mempunyai pengetahuan agama yang tinggi. Kadang2 rasa kasihan kepada pejuang jamaah yang terpaksa buat kerja jamaah yang patutnya mudah jika ada ustaz gerakkan.Bacalah..
Masa nak urus kemasukan anak bongsu ke sekolah rendah Islam tempat baru penulis. Penulis dengar cerita dari isteri pasai keenganan suami kawannya hantar anak ke sekolah rendah Islam kerana takut jika mereka pindah kemana2, anaknya tak boleh dah masuk sekolah kebangsaan.

Suaminya ni Ustaz, mengajar di sebuah universiti. Tak tahulah macam mana suaminya boleh fikir sampai tahap tu. Tapi bagi penulis bukan itu alasan sebenarnya. Yang betulnya Ustaz ni takut sebab sekolah ni dikelola oleh orang PAS, jadi kalau pentadbir universitinya tahu dia akan disingkir.

Monday, December 13, 2010

Kisah mayat bertukar wajah menjadi kaldai

Salam,

http://farm4.static.flickr.com/3124/2535430390_9e9d18bd91.jpg?v=0

Ramai yang tahu kelebihan membaca selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W . Setiap kali solat Jumaat khatib akan memperingatkan kepada makmum agar membaca selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

Namun, tak ramai yang menjadikan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W sebagai amalan harian sedangkan mudah sahaja berselawat bukan memerlukan hafalan ayat yang panjang.Bacalah kisah kelebihan selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W dan sentiasalah berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

Dalam terik panas mentari yang memancar menyinari tanah Baitul Haram, seorang ulama zuhud yang bernama Muhammad Abdullah al-Mubarak keluar dari rumahnya untuk menunaikan ibadah haji.

Sunday, December 12, 2010

Kisah tangan melekat pada mayat

Salam,
 

Penulis paparkan satu kisah benar hukuman Allah ke atas seorang wanita yang menuduh wanita solehah berzina walaupun wanita solehah sudah meninggal dunia. Bacalah dan ingatlah jangan mudah kita menuduh orang berzina tanpa bukti dan saksi.

Pada suatu ketika, di Madinah telah meninggal seorang wanita muslimah yang solehah. Lalu keluarganya mencarikan seorang wanita untuk memandikan jenazah.

Ternyata wanita tersebut memiliki sifat dan tabiat yang buruk iaitu suka mengatakan kata - kata kotor , keji, dan jahat. Sambil memandikan mayat itu wanita tersebut terus mengeluarkan kata - kata kotor dan keji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...