Saturday, June 4, 2011

7 tukang masak terkaya di dunia

1.Rachel Ray
http://hollywooddame.com/wp-content/uploads/2009/03/rachel-ray-dunkin.jpg

Di kedudukan pertama muncul nama Rachel Ray. Wanita yang mempunyai 4 program masakan di beberapa televisyen ini mempunyai pendapatan 18 juta dolar pertahun.

2.Wolfgang Puck


Di belakang nama Rachel Ray, seorang lelaki bernama Wolfgang Puck dengan pendapatan 16 juta dolar pertahun. Tukang masak kelahiran Austria ini memasuki dunia Tukang Masak selebrity dari the ritzy Los Angeles Restoran di tahun 1982.

3. Gordon Ramsay


Pendapatan 7.5 juta dolar per tahun. Tukang Masak berbangsa Inggeris ini mempunyai restoran sendiri yang terletak di London, New York dan Dubai.

Friday, June 3, 2011

10 ikan air tawar yang terancam pupus

10. Dog Eating Catfish:


Pada zaman dahulu ikan ini dipancing dengan menggunakan daging anjing sebab itu namanya "Dog Eating Catfish"

9. Giant Carp:Dahulu ikan ini banyak ditemui di sungai Mae Klong, Thailand (Sungai Mekong) tapi ikan seberat 600 pon ini adalah salah satu jenis ikan yang hampir pupus begitu cepat di Asia Tenggara

Thursday, June 2, 2011

Tulahan : Cina Islam, India Islam jika jadi pemimpin PAS tapi perangai buruk macam pemimpin UMNO, baik tak payah

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZyZRdSQ5wbHpWn0ox8DiO_al8cTXq3RmOKhFfDBoeeLKOPU0k2lM1gOC4QEd536_JZTzWCH52wUU-08FaE9tByKVLVkaayBWq8QKVpZmm5_WqgH70wND-uZIPpdDJr_jNcgsEiQJl-ypa/s640/mat_sabu.jpg
PAS ganti UMNO tapi bukan perangai buruk UMNO - Mat Sabu

Sudah ada yang tidak senang dengan tulisan penulis yang menjangkakan peluang besar kepada Ust. Tuan berbanding Abang Mat Sabu. Dikatakan penulis berkempen untuk Ust. Tuan sedangkan penulis tidak bermaksud begitu.

Penulis sebenarnya lebih suka Abang Mat Sabu menang berbanding Ust. Tuan dan Ust. Nasha. Namun, jika Ust. Tuan atau Ust. Nasha yang menang penulis boleh terima kemenangan mereka.

Mengapa, penulis lebih suka Abang Mat Sabu menang ? kerana pendiriannya yang tegas berkaitan rasuah dan penyelewengan bukan hanya terhadap pemimpin BN malah pemimpin PAS sendiri.

Balik Malaysia baru ini, penulis ada berjumpa dengan Abang Mat Sabu semasa beliau datang berceramah di kawasan penulis. Terkejut dia tengok penulis sebab sekejap jumpa di Pahang, sekejap jumpa di kawasan, tau tau sekarang dah dok luar negara.

Tulahan : Pemilihan AJK PAS Pusat -18 calon yang dijangka menang

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwaUiT0VEKpELV_yhyphenhyphenOzzZww4pmXeSpXDQs9zlWmFixT0BQMsPPARXBy3yzfLFUpM5c0XmHIpoj3RUkKeLbvukpbUoBYVCKG8jVn_FSWrLLGsgPWt7hWn-2yxBhyphenhyphenQFPzJE5RJ7hEn3Gnw/s200/muktamar+pas.jpg


Seramai 53 calon akan bertanding jawatan bagi merebut 18 tempat untuk AJK PAS Pusat . Seramai 13 penyandang akan bertanding mempertahankan jawatan dan penulis jangka kesemuanya akan dapat kekal. Kesemua 13 penyandang ini adalah popular di kalangan perwakilan .

Bagi penulis, hanya 5 tempat lagi bakal jadi rebutan calon yang lain. Sebelum itu, dipaparkan keputusan untuk jawatan AJK PAS Pusat bagi pemilihan yang lalu.

1-Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin 854
2- Ustaz Idris Ahmad 799
3- Dato’ Kamaruddin Jaaffar 769
4- Dato’ Seri Azizan Abdul Razak 653
5- Dato’ Hassan Mohd Ali 642
6- Dr Hatta Mohd Ramli 638
7- Ustaz Ghani Samsudin 637
8- Dato’ Abu Bakar Chik 622
9- Saudara Hanipa Maidin 619
10- Dato’ Ir Amirudin Hamzah 606
11- Dr Lo’ lo’ Haji Ghazali 589
12- Ustaz Ghani Abdul Rahman 584
13- Dr Dzulkefly Ahmad 576
14- Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi 536
15- Ustaz Hashim Jasin 522
16- Saudara Mazlan Aliman 513
17- Ustaz Taib Azamuddin Mohd Taib508
18- Dr Mujahid Yusof Rawa 488

5 daripada penyandang ini tidak bertanding untuk kali ini kerana beberapa sebab yang penulis tahu dan ada yang penulis tidak tahu mengapa mereka tidak bertanding, kerana jika mereka bertanding peluang menang cukup besar.

Senarai yang penyandang yang tidak bertanding seperti di bawah :

1- Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin - bertanding Naib Presiden
2- Ustaz Idris Ahmad - bertanding Naib Presiden
3- Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi – Tidak tahu alasan tidak bertanding
4- Ustaz Hashim Jasin - Tidak tahu alasan tidak bertanding
5- Ustaz Taib Azamuddin Mohd Taib - Tidak tahu alasan tidak bertanding

13 penyandang yang bertanding dan dijangka kekal dipilih ialah :

1- Dato’ Kamaruddin Jaaffar
2- Dato’ Seri Azizan Abdul Razak
3- Dato’ Hassan Mohd Ali
4- Dr Hatta Mohd Ramli
5- Ustaz Ghani Samsudin
6- Dato’ Abu Bakar Chik
7- Saudara Hanipa Maidin
8- Dato’ Ir Amirudin Hamzah
9- Dr Lo’ lo’ Haji Ghazali
10- Ustaz Ghani Abdul Rahman
11- Dr Dzulkefly Ahmad
12- Saudara Mazlan Aliman
13- Dr Mujahid Yusof Rawa


Sementara itu, 5 penyadang AJK PAS Pusat termasuk Setiausaha,Penolong Setiausaha, Pengarah Pilihanraya yang dilantik tidak bertanding , hanya 4 bertanding seperti di bawah :

8 AJK PAS Pusat dan Setiausaha,Penolong Setiausaha, Pengarah Pilihanraya yang dilantik sesi lepas

1. Datuk Husam Musa
2. Mohamad Sabu
3. Mohd Anuar Tahir,
4. Mohd Taufik Abdul Ghani,
5. Dr Mariah Mahamud,
6. Wan Ubaidah Wan Omar,
7. Asmuni Awi, dilantik semula
8. Ahmad Dollah,
9. Dato' Mustafa Ali - Setiausaha
10. Datuk Takiyuddin Hasan – P/Setiausaha
11. Dato' Abdul Halim Abdul Rahman - Pengarah Pilihanraya


5 penyandang AJK PAS Pusat dan Setiausaha,Penolong Setiausaha, Pengarah Pilihanraya dilantik yang tidak bertanding

1. Datuk Husam Musa, - bertanding Naib Presiden
2. Mohamad Sabu, - bertanding Timbalan Presiden
3. Wan Ubaidah Wan Omar, - Tidak tahu alasan tidak bertanding
4. Ahmad Dollah, - Tidak tahu alasan tidak bertanding
5.
Dato' Mustafa Ali - Tidak tahu alasan tidak bertanding
6. Datuk Takiyuddin Hasan – Tidak tahu alasan tidak bertanding
7.
Dato' Abdul Halim Abdul Rahman - Tidak tahu alasan tidak bertanding

4 penyandang AJK PAS Pusat dilantik yang bertanding

1.Mohd Anuar Tahir,
2. Mohd Taufik Abdul Ghani,
3. Dr Mariah Mahamud,
4. Asmuni Awi,


Sepertimana penulis nyatakan N3 yang lepas, pengaruh ‘Geng Ulama’ atau ‘Erdogan’ tidak banyak mempengaruhi perwakilan yang hadir muktamar. Perwakilan juga bukan memilih berdasarkan calon ini popular di media blog.

Perlu diingat, peratus perwakilan yang melayari blog atau facebook juga sangat kecil. Bukan kerana mereka tidak percaya media internet, tetapi kerana mereka datang dari kawasan luar Bandar, umur kebanyakan perwakilan melebihi 50 tahun ke atas, iaitu bukan umur majoriti pelayar blog dan facebook.


Wednesday, June 1, 2011

8 oasis indah di gurun pasir


Gurun pasir tidak semuanya pasir. Di beberapa lokasinya terdapat tasik-tasik alam yang airnya berasal dari sumber air tempatan ataupun yang berasal dari curahan hujan tahunan.

Di sini juga biasanya dijumpai pokok-pokok palem malah terdapat juga tanaman buah-buahan dan taman yang subur. Di lokasi oasis seperti inilah biasanya populasi terbentuk. Sayangnya banyak yang lenyap kerana pelbagai sebab.


1. Tasik-tasik Ubari, Oasis Erg Awbari, Sahara
Lokasinya berhampiran Fezzan dan 30 km di sebelah utara Germa, Libya. Tasik berair masin ini merupakan suatu lokasi pusat perdagangan bagi warga tempatan yang kebanyakan menjual cenderamata dan barang-barang lainnya di pinggir tasik.


Umm Al-Maa, yang bererti Ibu Air, merupakan salah satu tasik terbesar di oasis ini. Sayangnya, seperti danau-danau lainnya, lapisan air di kawasan ini sangat kurang sehingga tasik-tasik ini mulai mengering.


Dengan airnya yang mulai kotor, kandungan garamnya pun pada masa ini sama dengan di Laut Mati. Tingginya garam di tasik Umm Al-Maa menjadikan anda mudah terapung jika mandi di sini.

Tulahan : Naib Presiden - Peluang Husam, Nizar dan Salahuddin lebih besar

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwaUiT0VEKpELV_yhyphenhyphenOzzZww4pmXeSpXDQs9zlWmFixT0BQMsPPARXBy3yzfLFUpM5c0XmHIpoj3RUkKeLbvukpbUoBYVCKG8jVn_FSWrLLGsgPWt7hWn-2yxBhyphenhyphenQFPzJE5RJ7hEn3Gnw/s200/muktamar+pas.jpg

Persaingan untuk jawatan Naib Presiden PAS nampak sengit melibatkan enam calon yang masing-masing ada kewibawaannya. Penyandang Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub akan bersaing dengan bekas penyandang Husam Musa, pencabar pemilihan lalu Ust. Nik Amar dan dua pencabar baru Haji Nizar dan Ust. Idris.

Mahfuz dari Kedah lama juga di Pulau Pinang, Salahuddin dari Johor jadi Ahli Parlimen di Kelantan, Husam dan Ust. Nik Amar kedua-dua dari Kelantan, Haji Nizar dan Ust. Idris kedua-dua dari Perak. Ust. Idris juga pernah pegang jawatan parti di Melaka.

Pemilihan lepas calon yang popular Husam bersama Abang Mat Sabu selaku penyandang tidak bertanding kerana bertanding jawatan lebih tinggi. Kekosongan ini membolehkan Salahuddin dan Mahfuz mendapat undi dari perwakilan disamping Ust. Tuan.

Kali ini, Ust Tuan pula tidak bertanding Naib Presiden. Jadi ada kekosongan , siapa yang akan mengisi kekosongan ini?

Penulis menjangkakan Salahuddin dan Mahfuz akan menghadapi persaingan yang sengit untuk mempertahankan jawatan. Husam dan Haji Nizar adalah calon popular di kalangan perwakilan. Husam sejak dulu mendapat tempat di hati perwakilan untuk memegang jawatan Naib Presiden. Malah ada yang mencalonkannya sebagai Presiden dan Timbalan Presiden.

Tuesday, May 31, 2011

10 pantai pasir hitam terindah di dunia

1. Punaluu Beach, Hawaii

2. Waianapanapa Black Sand Beach, Maui

3. Honokalani Black Sand Beach, Maui


Monday, May 30, 2011

Tulahan : Timbalan Presiden - Peluang Mat Sabu ada tapi tidak secerah Ust. Tuan Ibrahim

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgK9tbI_gZRpJErNn4qDIOJmQCO7e_TuCBTx-amMFM4zyGdL1FWk-ThUD0jGIDr5satUvlvVSygMqPX8fBbtYaWVEPqTtMz2p5KdmYj7-IGbTKTwTIpA9xi2zJo1plpgRDuPiFWZBKq46w/s400/calon+TP+Pas.jpg

Musim sejuk dah bermula di negara orang putih ini, pakai baju sejuk pun masih sejuk sampai ke kaki. Malaysia pula sekarang ni panas, bukan sahaja cuaca suasana politik pun panas juga. Panas dengan ura-ura pilihanraya dah dekat, tunggu Najib dapat tarikh setelah berbincang dengan Rosmah.

Tak boleh bincang dengan Mahyuddin, kalau ikut Mahyuddin nak cepat bulan Julai ni dah. Lebih cepat pilihanraya, lebih luas peluang Muhyiddin mengintai kerusi no.1. Najib pun tahu, jadi pilihanraya bukan bulan Julai mungkin hujung tahun lepas bentang bajet.

Panas juga dengan pemilihan PAS pada tahun ini. Tapi bagi penulis bukan panas kuat cuma panas suam. Yakinlah, habis pemilihan semua elok semula untuk bersatu menumbangkan BN.

Pemilihan lepas , penulis menjadi perwakilan kawasan tapi tahun ini kempunan la sebab dok negara orang. Namun, masih boleh ikut live kerana talian internet di sini yang pasti tak tersekat-sekat macam negara sendiri.

Pencalonan kawasan dah selesai, nama calon yang bertanding pun dah diketahui. Sekarang perwakilan cuma nak pilih sahaja pemimpin tertinggi PAS dalam muktamar.

Jawatan Timbalan Presiden jadi tumpuan, Ust. Nasha sekali lagi mempertahankan jawatan Timbalan Presiden.

3 pokok tertua di dunia

Bristlecone Pine 4200 tahun

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQKEQuZCf2LT6EPXYjmGSQgCVQw7xvhPgDFzyaO-9ZrDM5YRL5kAwY0alEdyhD-MM2GAhO8k3OiKT2txsrb9H6RAU9-ZBTrtGisgwoOjAf0q_SyKRpLeD8wFgcDRKhhZmzcypLhyphenhyphen6KIcIJ/s400/455px-BristleConePine.jpg

Pokok cemara atau pine (pinus ) merupakan pohon dari keluarga Pinaceae yang boleh kita temui di mana sahaja asalkan daerah itu tanahnya berpasir berkapur , banyak air ataupun yang mempunyai kadar keasaman cukup tinggi.
Kita boleh menemui pokok ini mulai dari Siberia, Scotland, Norway, kepulauan Canary, Filipina, pergunungan Himalaya sehingga ke New Zealand, Brazil dan Chili.

Pokok ini memang tenar kerana selain dapat hidup dimana-mana juga mempunyai pasaran yang sangat tinggi dalam industri perkayuan. Semua bahagian pokok cemara boleh dimanfaatkan mulai dari kayu,getah , ranting,biji hingga daunnya mempunyai kegunaan yang bernilai ekonomi.

Pokok cemara adalah salah satu pokok yang berumur panjang kerana boleh mencecah umur kira-kira 100-1000 tahun dan malah mencatat rekod menjadi pokok tertua di dunia iaitu pokok cemara dari spesies Great Basin Bristlecone Pine ( Pinus longaeva ) yang pada tahun 2008 berumur 4840 tahun.
Pokok ini tingginya antara 3-80 meter tetapi kebanyakan tingginya 15-45 meter. Pokok tertinggi dari spesies Sugar Pine manakal yang terpendek adalah cemara Potosi Pinyon dan Siberian Dwarf Pine

Jomon Sugi 2000-7000 tahun

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2FmmtF9MqvmSMix5rBG7jlIKqBJRsVw_Q8MmcT-dTXgw05b-1kWDBRK2UXa9SkWCU-iWndvPEVuupu-wLQxN25TNT3E9YxOU5DTKmtF1XTw5gUmeoRQhxd23mdoQ6dwwDYO_IifDx8m4/s400/DSCF2529.jpg

Menurut wikipedia, Jomon sugi adalah pokok cemara tertua di Jepun dan ditemui pada tahun 1968, dengan tinggi 25,3 meter dengan volume 300 m kubik dianggarkan usianya antara 2000 – 7200 tahun terletak di Pulau Yakushima bahagian paling utara Jepun 40 minit dengan pesawat dari Bandar Udara Kagoshima.

15 bangunan terindah di dunia

1. Burj Al Arab, Dubai, UAE
undefined

2. Sagrada Família, Barcelona

3. Tiger’s Nest Monastery, Bhutan

 

Kehidupan dan gambar-gambar ular berkepala dua di seluruh dunia

Tidak seperti biasanya jika ular normal kemunculannya merupakan perkara biasa bagi manusia, tapi kemunculan ular berkepala dua ini mengejutkan manusia.

Sesungguhnya ular berkepala dua merupakan haiwan kembar siam, yang bercantum satu sama lain melalui organ-organ atau bahagian badan.Ular ini saling berbahagi organ, salah satu kepalanya merupakan parasit bagi lainnya.

Lahirnya kembar siam seperti ini terjadi semasa pembelahan embrio pada proses pembentukan menjadi kembar identik, alasan sebelum kelahirannya pembelahan tersebut tidak sempurna.

Titik dimana embrio berhenti membelah bervariasi sehingga ular-ular ini boleh bersambung di mana saja di bahagian tubuhnya. Kajian pada ular-ular ini menunjukkan bahawa hampir semua ular berkepala dua mengalami kesulitan dalam persekitarannya.

Sunday, May 29, 2011

Tulahan : UMNO sokong AUKU, PAS pun sokong AUKU ?

Salam,

http://demamalaysia.files.wordpress.com/2010/04/auku-akta-zalim-3.jpg

Sebelum penulis masuk U , abang penulis masuk dulu kat U Malaya. Ada la seorang tua UMNO karat mai bagi nasihat kat ayah penulis " hang habaq kat anak hang, jangan dok masuk kumpulan dakwah nanti tak habis belajaq".

Itulah nasihat yang puak UMNO selalu tanamkan kepada anak - anak depa sebelum masuk U. Depa kalau boleh tak mau anak depa join kumpulan Islam dan faham depa join kumpulan jamaah kampus la.

Penulis yakin bukan mak bapak UMNO je bagi nasihat tu, mak bapak PAS bagi nasihat yang sama takut anak depa kena buang U sebab terlibat lawan kerajaan. Yang sedihnya, ada juga pemimpin PAS bagi nasihat yang sama kepada anak depa.

Ada bukti ka? penulis terlibat dalam jamaah kampus, tahu ada anak pemimpin PAS mana tak mahu join jamaah, masuk jamaah bukan PAS sebab tak radikal dakwah cara berhikmah, atau jadi penentang kepada jamaah kampus.

Bila penulis terlibat dalam jamaah kampus bergerak sebagai aktivis kampus. Banyaknya dugaan yang terpaksa penulis kena hadapi angkara pentadbir U. Tak dapat duk asrama, kena pindah asrama, kena duk luar, ada spy dalam bilik asrama.

Macam-macam kena hadapi, bukan penulis sahaja tapi semua yang terlibat dalam jamaah kampus dapat merasai pengalaman ini. Ini bahana AUKU yang zalim sekat kebebasan mahasiswa.

Penulis masih ingat, pernah kami Exco PMI kena panggil dengan NC kerana dituduh gagalkan konsert artis terkenal, kerana buat solat hajat. NC cakap " konsert tu, Majlis Fatwa Kebangsaan pun tak kata haram, kamu sahaja kata haram".

TNC yang marah kes itu, pernah cakap " kalau tak suka peraturan U ini , boleh cari U lain. Ramai lagi diluar yang nak masuk"

Tulahan : Buatlah tafsiran sendiri dengan Ketua Pemuda PAS yang menang tanpa bertanding

Salam,

Penulis paparkan satu muka penuh sebuah akhbar yang dikecam oleh jamaah , malah Tuan Guru Dato' Harun Din pun dah bagi kenyataan berdosa membaca akhbar ini.

Hari ini penulis tengok dalam blog Manjung Mari ada paparan Ketua Pemuda PAS diwawancara oleh akhbar ini. Penulis tidak mahu komen sebab tak tahu alasan Ketua Pemuda , mungkin beliau ada jawapannya.
Pembaca buatlah tafsiran sendiri.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...