Saturday, June 5, 2010

Tulahan : Unit Amal bukan hanya untuk diarah tapi dibimbing

Salam,


Balik Parit Buntar minggu lepas dapat mesyuarat dengan Unit Amal. Dah lama tak buat mesyuarat dengan Unit Amal. Bukan tak mahu buat tapi tak sempat kerana bila balik ada program lain yang lebih penting.

Penulis dok harap Unit Amal boleh bergerak sendiri sebab dah ada organisasi. Tapi, bila penulis rasa ada tak kena dengan Unit Amal. Bila tengok ramai yang tak turun bertugas, bila dengaq bunyi suara yang penulis tak suka dengaq. Penulis terpaksa ambil berat balik dengan Unit Amal ni.

Nak kata pasai tak dak kelengkapan bertugas semua cukup, baju pun dah kemas. Nak kata pemuda jamaah tak rai, dah buat makan malam rai depa. Sebab tu penulis nak tahu apa sebabnya?.

Jadi mesyuarat dengan Unit Amal malam tu, penulis dapat la tahu apa sebabnya. Penulis tanya kenapa depa tak ramai bertugas program Karnival, tanya mereka ada masalah dengan pemuda jamaah ka.

Jadi mereka pun cerita la sebab apa jadi macam tu. Bukan seorang Ajk Unit Amal cerita, ramai yang cerita. Depa kata terasa hati dengan pemuda jamaah yang suka mengarah , pemuda jamaah yang tak buat kerja sekali bila habis ceramah pakai tinggal dekat Unit Amal saja.

Pemuda jamaah yang main panggil hoi saja kat depa. Lepas tu tak mahu ikut arahan mai lambat ceramah kena parking jauh.

Depa nak pemuda jamaah jadi Unit Amal macam pemuda jamaah kawasan lain. Depa nak pemuda jamaah jadi macam penulis masa di Pbuntar. Pakai baju Unit Amal sekali, bertugas sekali, kutip sampah sekali, angkat barang sekali.

Depa juga tak puas hati dengan tugas pakai arah segera, malam ada program petang baru bagi tahu. Paling depa marah , bila dengaq ada yang kata “ Unit Amal ni makan ramai la”

Penulis cakap kat depa tak boleh harap pemuda jamaah jadi macam penulis, tapi masalah depa tu penulis minta penyelaras depa bagi tahu dalam mesyuarat pemuda jamaah.

Cuma penulis dapat rasakan bahawa Unit Amal ni perlukan pembimbing yang baik di kalangan pemuda jamaah. Tak boleh harap kan mereka bergerak sendiri tanpa bimbingan, tak boleh serah bulat2 kepada penyelaras yang dilantik.

Kena ada sorang dua pemuda jamaah yang boleh memimpin duduk dalam Unit Amal macam kawasan lain. Jika tidak mereka akan lemah, lama kelamaan akan hilang satu persatu anggotanya. 

Kena ada yang mempunyai pemikiran ‘ level tinggi’ memimpin mereka dan sanggup turunkan ‘level’ bersama anggota Unit Amal walaupun ada ijazah.

Penulis tak mahu bila penulis tinggal dua tahun nanti, balik2 Unit Amal jadi macam zaman sebelum penulis bentuk Unit Amal.

Penulis masih ingat bila penulis aktif di Pbuntar, Unit Amal ni organisasi ada macam tak da, pengarah tah berapa orang selalu bertukar tapi Unit Amal hanya ada nama.

Bila penulis dipilih jadi Timbalan Ketua pemuda jamaah, penulis sendiri minta jadi penyelaras jaga Unit Amal sebab nak bentuk Unit Amal macam yang ada sekarang.

Senang ka kerja tu, senang jika ada kemahuan dan niat yang ikhlas kerana Allah. Tak kan senang jika niat tak ikhlas dan senang putus asa. Tak ramai yang sanggup, kalau nak cerita panjang ceritanya, tanya anggota Unit Amal depa banyak tahu.

Penulis harap akan ada sorang dua pemuda jamaah boleh buat seperti yang penulis buat kepada Unit Amal atau sekurang-kurangnya boleh bertugas sebagai Unit Amal.

Depa juga bagi tahu sebab apa mereka tak mahu bertugas masa program karnival. Depa bagi tahu ada yang dok bunyi program tu bagi untung kat parti kawan. Penulis tanya tahu dak siapa pengarah ‘sebenar ‘karnival tu, depa tak tahu.

Penulis cerita bagaimana boleh jadi program karnival yang bertujuan nak selamatkan malu jamaah kepada parti kawan . Depa bagi tahu memang depa tak tahu, yang depa dengar dok bunyi karnival tu tolong parti kawan, sebab tu depa tak ramai turun.

Penulis bagi tahu orang yang dok bunyi pasai untung parti kawan , ada di antara mereka dulu hebat cakap pasai wala’ kena serah kerusi kepada parti kawan. Bila dah serah dan parti kawan menang , depa la sekarang dok bunyi jangan kerjasama dengan parti kawan.

Bila ada tempat yang dinamakan dataran parti kawan depa marah, depa paling tak puas hati kata tempat tu jamaah punya. Tapi apa yang depa buat nak tukar balik nama tempat tu sehingga sekarang dah nama dataran PR.

Cuma penulis tak cerita kat Ajk Unit Amal, ada di antara mereka dulu memang tak setuju serah kerusi pada parti kawan. Nampak macam bantah keras la.

Tapi penghabisnya sanggup tikam belakang kawan, panggil orang luar gagalkan usaha jatuhkan parti kawan pada waktu dah hampir klimaks. Masa tu depa dok rasa depa lah hero selamatkan suasana.

Sekarang depa la yang dok marah bila ada kerjasama dengan parti kawan. Penulis tak sangka sungguh depa sanggup berubah hanya kerana nak tunjukkan bahawa depalah hero selesaikan masalah dalam jamaah.

Jika depa betul2 marahkan parti kawan usahalah dapatkan balik kerusi tu, bukan hanya cakap tak mahu kerjasama. Penulis tabik kat depa kalau boleh usaha dapatkan balik kerusi tu. Itu barulah hero.

Tapi penulis tahu depa tak berusaha ke arah itu, sebab depa tahu payah. Benda payah tak untung kat depa bukan jenis depa untuk buat.

Yang mereka berusaha dok fikir macam mana nak jadi hero kes lain pulak. Kerja senang  perguna orang itu dan orang ini yang tak boleh fikir mereka sedang diperguna.

Manusia jenis ni orang penang kata, kalau depa bercakap bagi idea kita kena tepuk paha dua kali angkat tangan tunjuk kat depa kemudian cakap 'Piiiii..............irah'

Macam-macam jenis manusia ada, tak tahulah.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...