Saturday, October 24, 2009

Tulahan : Pilihanraya DUN Perak - BN menang kotor, PR menang semangat

Salam,


Daftar pemilih suku ketiga tahun 2009 sudah dibentangkan di Perak. Tahu berapa yang didaftarkan? lebih 35 000. Kenapa banyak sangat? kalau tanya SPR, jawapannya baguslah ramai yang mendaftar.

Kalau tanya penulis?. Inilah tanda besar bahawa DUN Perak akan dibubarkan selepas proses semakan dan bantahan. Tempoh bantahan hanya seminggu 20 hingga 26 Oktober.

Jika ada bantahan, akan ambil masa paling lama 3 bulan. Oleh itu, penulis jangka pilihanraya DUN Perak akan diadakan hujung Disember atau awal Januari.

Tapi SPR boleh percepat proses bantahan ini. Jika begitu pilihanraya akan diadakan lebih awal lagi. Kenapa nak guna daftar pemilih suku ketiga ini? kerana Ubn dah daftar dan pindah pengundi ke semua DUN yang BN dan PR menang kecil.

Tak da pun, dalam senarai Pendaftar Ubn daftar ramai pemilih. Bukan pendaftar Ubn yang daftar dan pindah pengundi , tapi sapa lagi kalau bukan kompenen tak rasmi Ubn. Pertambahan mendadak pengundi di Perak ini, sama macam yang berlaku di Terengganu dan Kelantan semasa PRU 2004.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...