Saturday, June 8, 2013

Tulahan : Sebelah kaki ke Putrajaya ( 1 )


Salam,


Kemenangan jamaah di dun dan parlimen dalam kawasan penulis cukup bermakna kepada petugas jentera pilihanraya kawasan yang telah bergerak aktif sejak berakhir pilihanraya 2008. 

Walaupun penulis bukanlah di antara mereka sepanjang lima tahun kerana berada di luar negara, namun penulis dapat merasakan kepuasan mereka menerima keputusan ini.

Penulis bersyukur kerana pilihanraya berlaku semasa penulis sudah pulang ke tanah air. Dapatlah penulis bantu jentera kawasan sekadar yang mampu. Bantu mana yang lemah, bagi pandangan yang membantu berdasarkan pengalaman penulis dalam pilihanraya lalu.

Penulis dapat juga bantu jentera UPU kampung penulis yang tak bergerak jika penulis tak balik. Adalah juga pertandingan bendera dan banner di kampung, dapatlah atur petugas untuk PACA di Pusat Mengundi di kampung.

Tak sentiasa berada dalam kawasan kerana terpaksa masuk berkerja semula. Walaupun begitu sepanjang pilihanraya , penulis memang terlibat terus dalam jentera. Ramai yang menyangka penulis berada dalam kawasan sedangkan penulis berada di luar kawasan.

Penulis terima tugas yang diarah menguruskan perjalanan ceramah kelompok di dua lokaliti setiap malam  sepanjang pilihanraya. Penceramah yang diundang pun ada yang tidak tahu , penulis berada di luar kawasan kerana penulis tak bagi tahu.

Ada pandangan yang mengatakan ceramah kelompok tak penting, tapi bagi penulis ceramah kelompok cukup penting jika ceramah berkenaan diadakan di tempat-tempat yang majoritinya pengundi biru dan atas pagar.

Jentera kawasan penulis mengatur ceramah kelompok bukan menyerahkan kepada UPU. Tindakan ini cukup mengaktifkan perjalanan ceramah kelompok setiap malam sepanjang pilihanraya. 

Sesetengah kawasan menyerahkan tugas mengatur ceramah kelompok kepada UPU. Kesannya, hanya UPU yang kuat dan aktif sahaja mampu mengatur ceramah kelompok, UPU yang lemah sepanjang pilihanraya tidak mampu atur walaupun satu ceramah kelompok.

Namun , jentera kawasan penulis bukan hanya aktif mengadakan ceramah kelompok tapi babitkan semua jentera kempen. Malah, cara berkempen kali ini mungkin ada yang berbeza dengan kawasan lain. 

Pembentangan manifesto di pasar awam, pekan sehari dan pasar malam mungkin tidak dilakukan di kawasan lain, tapi cara berkempen sebegini meningkatkan keyakinan pengundi kepada calon jamaah.

Semua peringkat jentera aktif membantu , dari peringkat kawasan, pemuda, muslimat, Unit Amal, Ameerah, Nisa’ hingga ke peringkat UPU.  Walaupun ada yang cuba melemahkan semangat berjuang mereka , namun mereka tidak mudah lemah untuk terus berjuang.

Mengkritik orang politik bukanlah bermaksud mengkritik ulama

Identiti-identiti yang berbeda mestilah dicerakinkan dan berperanan menurut tempatnya - MBH

[Pada menyatakan; "Mengkritik orang politik bukanlah bermaksud mengkritik ulama"]

Shahdan, tuan-tuan sekalian;

1) Jika sebahagian pensyarah dan tokoh ilmuan menduduki sesuatu jawatan dalam pentadbiran, lalu apabila para pelajar mengkritik dan menegur urusan pentadbiran universiti atau pengurusan bahagian pengajian tinggi di dalam atau di luar negara, ia tidak bermaksud para pelajar tersebut sedang melecehkan guru-guru mereka. 


Tugas pensyarah tersebut yang menguruskan hal ehwal pentadbiran dan kesarjanaan seseorang ilmuan mesti dicerakinkan, bukan digeneralisasikan dan menjadikannya bercampur aduk. Justeru sekiranya timbul rungutan tentang urusan pentadbiran, perkara yang mesti dibincangkan ialah tentang masalah pentadbiran, karena ia menimpa semua manusia, melibatkan pula kepentingan mereka. 

Tiadalah wajar diubah topik kepada 'kemuliaan guru', 'usah biadap dengan ilmuan' dan sebagainya. Tuntasnya, identiti yang berbeda mesti dicerakinkan.

2) Demikian juga PAS (Parti Islam Se-Malaysia) sebagai sebuah parti politik, apabila masharakat bercakap tentang idea-idea politik mereka, atau kelemahan pentadbiran di tempat yang diwakili mereka; ia tidak bermaksud melecehkan individu yang dikritik sekiranya individu itu merupakan seorang ustaz, ilmuan atau ulama. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...