Wednesday, December 14, 2016

Tulahan : Agihan kerusi di Perak, DAP perlu berkorban

Salam,


Politik perkauman yang dimainkan oleh Umno di Perak sangat memberi kesan kepada majoriti pengundi Melayu terutama selepas kerajaan Pakatan Rakyat (PR) menang pada tahun 2008. Kebencian kepada DAP begitu ketara ditiupkan walaupun penjelasan deni penjelasan diberikan oleh pemimpin PR dan sekarang PH.

Kesannya dapat dilihat pada PRU 13 , dimana undi Melayu kepada PR menurun dan parti pembangkang lain selain DAP tidak berjaya mengekalkan kerusi yang dimenangi pada PRU 12. Akhirnya, PR gagal membentuk kerajaan hanya kerana kekurangan 3 kerusi daripada BN.

Terkini, sudah disebarkan di kampung-kampung oleh jurukempen Umno bahawa DAP akan terus menguasai pemerintahan walaupun PH+BERSATU menang kerana DAP mempunyai 18 kerusi lebih daripada parti pembangkang lain.

Walaupun Menteri Besar yang dilantik bukan dari DAP, tapi kerajaan yang dibentuk dikuasai DAP yang mempunyai 18 kerusi DUN. Propaganda ‘Boneka DAP’ akan terus dikemundangkan oleh Umno/BN dalam PRU 14 ini jika keadaan kedudukan kerusi yang dimiliki masih kekal.

Propaganda jahat UmnoBN ini perlu dimatikan sebelum PRU 14 ini . Agihan kerusi PH+BERSATU yang seimbang antara keempat-empat parti ini di Perak. Purata kerusi yang seimbang iaitu 15 kerusi untuk setiap parti daripada 59 kerusi perlu dilaksanakan.

Pengagihan kerusi ini memerlukan pengorbanan DAP menyerahkan 3 kerusi yang dimenanginya. Juga memerlukan pengorbanan AMANAH yang mengantikan posisi Pas. AMANAH juga perlu berkorban dengan menyerahkan 2 kerusi yang dimenangi Pas pada PRU 13 serta 3 kerusi yang dimenangi BN dengan majoriti di bawah 1100 undi.

AMANAH perlu menyerahkan 5 kerusi tersebut iaitu Gunung Semanggol, Selinsing, Selama (619), Kubu Gajah (1085) dan Lubuk Merbau (53) kepada BERSATU dan PKR. Manakala DAP perlu menyerahkan 3 kerusi yang mempunyai jumlah pengundi Melayu+India lebih 35% kepada AMANAH.

Kisah ahli maksiat mendapat pengampunan dari Allah

 
Dari Ibnu Masud Rasulullah SAW bersabda : “Seorang yang hina yang mengharapkan rahmat Allah lebih dekat kepada Allah daripada Seorang Ahli Ibadah yang putus asa (dari rahmat Allah)”

   Dikisahkan dari Zaid bin Aslam dari Umar, ada seorang lelaki dari ummat-ummat terdahulu yang sangat bersungguh-sungguh dalam ibadah untuk dirinya sendiri tetapi lelaki tersebut pernah membuat seseorang menjadi putus asa terhadap rahmat Allah kemudian lelaki ini meninggal dunia.

   Lelaki ini kemudian bertanya kepada Allah : Wahai Tuhanku,apa yang aku dapatkan disampingmu???”, Allah menjawabnya : “Bagimu adalah Neraka”. Merasa tak percaya kemudian lelaki ini bertanya kembali: “Wahai Tuhanku, Bagaimana dengan ibadahku dan kesungguhanku???”. Allah menjawab : “Sesungguhnya kamu telah membuat manusia menjadi putus asa terhadap rahmatku ketika di dunia, maka Aku sekarang akan membuatmu putus asa dari rahmatKu”.

   Diriwayatkan dari Abu Hurairah RA, dari Nabi Muhammad SAW :Ada seorang lelaki yang tidak pernah berbuat baik sama sekali kecuali dengan membaca Syahadat. Ketika kematian datang kepadanya dia berpesan kepada keluarganya: “Ketika aku mati nanti maka bakarlah aku dengan api sampai tinggal berupa debu kemudian taburkan ke lautan bersama dengan angin” keluarganya pun menjalankan wasiat itu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...