Saturday, March 26, 2011

Tulahan : Siapa blogger Umno yang ayahnya Indon, maknya Indon , dia pun lahir di Indonesia ?

Salam,
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUfesMNqpzeICWIItL7yxHsW-GtJYD_sTcIU7P8VYNx0Mi5wvHnCxEMKXJ84BDfdOIveNimZfePhFERxSGyrUs_uW-CjCADKmvs53kMsb4vA24CXuSLgL4RyK8cY-vKJjhIdZPjZsg5HdJ/s200/diam.jpg
Sayalah Dr...............?

Penulis baru dapat maklumat dari kawan yang dulu belajar di universiti tentang seorang blogger Umno yang semakin kuat fitnahnya terhadap pemimpin PR.

Dulu ramai yang boleh bersabar bila membaca tulisan blogger Umno ini, tapi fitnah terbaru ni dah semakin melampau tak ingat dosa pahala.

Kawan penulis bagi tahu blogger ini belajar sama universiti dengannya, belajar sampai ke Kelantan. Tapi sejak bekerja dan bergiat dengan Umno, tulisan dalam blog dia seolah-olah dialah Malaysian tulen.

Ikan yang lebih ganas dari ikan piranha

Ikan apakah lebih ganas dari piranha? inilah ikan yang lebih ganas dari piranha, Namanya adalah Candiru - Canndiru sangat berbahaya melebihi piranha.

Mengapa? ikan yang banyak terdapat di Sungai Amazon ini makanannya adalah darah mangsanya.

Bau kencing manusia akan menjadi tarikannya, dan dia dapat masuk ke dalam kemaluan lelaki dan wanita.

9 manusia yang dibesarkan binatang

Anda pasti pernah mendengar kisah tentang Tarzan ataupun Mowgli (The Jungle Book) ? Yang menjadi pertanyaan kita adalah, apakah mungkin manusia dijaga oleh binatang?

Menurut logik akal perkara tersebut tidak mungkin terjadi. Tetapi di dunia ini ada banyak kejadian yang terjadi dimana anak manusia dipeliharan oleh binatang.

Malah mereka berkelakuan dan berkomunikasi seperti binatang yang memeliharanya.

Ukrainan Dog Girl

Seorang gadis ditinggalkan di sebuah kandang anjing oleh orang tuanyayang tidak bertanggung jawab dari usia 3 sampai 8 tahun, Oxana Malaya membesar tanpa orang tua selain daripada anjing yang ada di kandang tersebut.

Ketika ia ditemui pada tahun 1991, ia tidak boleh bercakap,hanya boleh menggonggong, dan berlari sambil merangkak.

Sekarang umurnya sudah mencapai 20-an, Malaya telah diajarkan untuk bercakap tetapi masih mengalami gangguan kognitif. Pada masa ini Malaya bekerja menjaga lembu di sebuah ladang ternak berhampiran hospital mental tempat beliau tinggal.

Cambodian Jungle Girl
Semasa menggembala kerbau di sepanjang tepi hutan di Kamboja semasa berumur 8 yahun, Rochom P'ngieng hilang secara misteri. Lapan belas tahun kemudian, pada tahun 2007, seorang penduduk melihat seorang wanita tanpa pakaian menyelinap di sekitar halaman rumahnya untuk cuba mencuri beras.

Wanita itu disyaki Rochom P'ngieng yang telah lama hilang. Dia dikenali kerana bekas luka di punggungnya. Gadis itu telah membesar menjadi seorang wanita 30 tahun yang entah bagaimana boleh bertahan hidup sendiri di hutan tebal.

Gadis itu tidak dapat mempelajari bahasa tempatan atau untukmenyesuaikan iri dengan budaya tempatan. Pada akhirnya beliau melarikan diri dan belum ditemui.

Friday, March 25, 2011

Kisah lelaki benci kebenaran sayangkan fitnah

http://abufahmiabdullah.files.wordpress.com/2010/01/naga.jpg

"Suasana hingar bingar. Pagi itu kawasan pasar di Baghdad menjadi kecoh angkara seorang lelaki berbadan tegar dan berjanggut panjang yang mengucapkan kata-kata aneh dan membangkitkan kemarahan.


Lelaki itu berdiri di tengah-tengah orang ramai dan melaungkan:“Kawan-kawan! Hari ini saya sangat membenci perkara yang benar, tetapi amat menyenangi yang fitnah! Hari ini saya akan menjadi orang kaya, bahkan lebih kaya daripada Allah SWT sendiri!”

Sungguh aneh kata-kata lelaki itu kerana selama ini, dia terkenal sebagai orang yang alim dan warak. Orang ramai tertanya-tanya, apa sudah jadi dengan lelaki ini? 

Kelahiran anak singa putih pertama di Argentina

 
Pemilik zoo di Buenos Aires, Argentina mengumumkan kelahiran tiga anak singa putih yang unik dan lucu. Ketiganya merupakan hasil daripada sepasang induk singa asal Afrika Selatan.

Ketiga-tiga anak singa tersebut dilahirkan pada 16 November 2010, terdiri dari dua betina dan satu jantan. Pemilik zoo mengatakan, ketiganya merupakan bayi singa putih pertama yang dilahirkan di wilayah Amerika Selatan.

"Kami sangat bangga. Tidak banyak anak singa putih yang berhasil dilahirkan di zoo," ungkap Miguel Rivolta, ahli veteriner zoo tersebut. Semasa anak singa itu pertama dipersembahkan kepada umum, pengunjung zoo sangat teruja.

Thursday, March 24, 2011

Kisah kejam tentera Amerika membunuh kanak-kanak Afganistan


21 Mac 2011, adalah Tahun Baru Afghanistan. Tahun baru membawa harapan baru untuk masa depan. Namun, setiap prospek harapan bagi awal yang baru nampaknya jauh dari fikiran tiga anak perempuan kecil Afghanistan, yang kini menjadi yatim setelah tentera Amerika menyerang rumah mereka.
 
Peristiwa ini berlaku sebulan yang lalu, ketika pasukan kafir Amerika dipercayai telah mengejar Mujahidin Afghanistan. Ini adalah retorik khas pasukan AS setiap kali mereka memberikan alasan atas kematian orang awam.

Tragedi ini terjadi di Timur Afghanistan di Kaikawoo, daerah Wazir Khoogiani.

Ketika roket AS mendarat di rumah ini, orang tua, dua anak lelaki dan dua anak perempuan kehilangan nyawa mereka. Baki tiga anak perempuan menangis tak dapat mengawal perasaan atas kehilangan orang tua dan saudara kandungnya.

Kini anak perempuan berusia 7 sampai 11 tahun, tinggal bersama bapa saudara mereka. Setiap malam mereka bangun menangis teringatkan kisah duka kehilangan seluruh keluarga mereka.

Wednesday, March 23, 2011

9 binatang kecil berbahaya kepada manusia

9. Kutu


Kutu menghisap darah dan menghuni badan binatang lain (termasuk manusia). Kutu sukar untuk dihapus dan penghapusan harus dilakukan dengan hati-hati kerana kutu akan meninggalkan bahagian kepala yang kemudian dapat menyebabkan infeksi serius.

Menurut Wikipedia, kutu keras (hard ticks) dapat menyebarkan penyakit kepada manusia seperti penyakit Lyme, demam Rocky Mountain , tularemia, equine ensefalitis, demam kutu Colorado, African Tick Bite Fever, dan beberapa bentuk ehrlichiosis.

8
. Tarantula Hawk


Tarantula Hawk diberi nama sesuai fakta bahawa binatang ini membunuh tarantula sebagai makanan larva mereka. Sengatan binantang ini dinilai sebagai salah satu sengatan yang paling menyakitkan di dunia (walaupun tidak sesakit seperti semut api ).

Salah seorang pengkaji menggambarkan “[...] sengatan sebagai penyebab langsung, rasa sakit yang menyiksa dan menghilangkan kemampuan seseorang untuk melakukan apa pun, kecuali, mungkin, menjerit. Keadaan mental tidak berfungsi dalam situasi ini.” Tarantula Hawk adalah ‘serangga rasmi’ negara New Mexico.

Fitnah haram, tukang fitnah berdosa besar

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgXH56u6dUMqBQRgTUmYyPiQnlxjnwsRFqW57n_NPPlcXichyriBBaH2TdewTbCBdFgm471tIZ14clbbMyDo4Nf5RcD00YHFjAdvg8LjaWVzxtNJrYkCRU3_DCukBQS9KGq2bi6OmqaHU/s400/fitnah+akhir+zaman.jpg

MARILAH kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah Subhanahu Wata'ala dengan penuh keyakinan dan keikhlasan dalam melakukan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita menjadi insan yang bertaqwa dan beriman serta selamat di dunia dan di akhirat.
Bersyukur kita ke hadrat Allah Subhanahu Wata'ala kerana telah melimpahkan nikmat yang tidak terkira banyaknya kepada kita. Di antara nikmat yang utama yang dikurniakan Allah Subhanahu Wata'ala kepada hamba-Nya ialah lidah.

Lidah mempunyai kebaikan dan manfaat yang amat banyak, bagi mereka yang menjaga dan menggunakannya ke arah tujuan yang sebenar seperti berzikir kepada Allah Subhanahu Wata'ala, membaca Al-Qur'an, berdakwah menyeru manusia ke arah mentaati perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya dan memberi nasihat serta teguran yang berguna kepada sesama manusia.

Sesungguhnya lidah itu merupakan nikmat yang amat berharga kerana itu kita hendaklah menjaga dengan sebaik-baiknya, jangan sampai disalahgunakan seperti membuat fitnah.

Namun dalam era kemajuan sains dan teknologi ini, manusia bukan sahaja menyebar fitnah menggunakan lisan, tetapi juga melalui kecanggihan teknologi maklumat, sama ada melalui media cetak mahupun media elektronik.

Tuesday, March 22, 2011

10 sungai terpanjang di dunia

10. Sungai Lena berada di Benua Eropah (Rusia) mempunyai panjang 4400 km


9. Sungai Amur berada di Eropah dan Asia mempunyai panjang 4444 kilometer“Siapa yang dikatakan Ulama? Siapa yang beri dia pangkat Ulama?”

ulama

“Siapa yang dikatakan Ulama? Siapa yang beri dia pangkat Ulama?” pertanyaan begini sering timbul.

“Kalau kita nak lantik Ulama sebagai ketua, apa kriteria yang menentukan seseorang itu Ulama atau tidak?” soalan dikaitkan pula dengan perjawatan dan perlantikan.

Apabila seseorang menggali khazanah Islam untuk mencari takrif Ulama, sempit pula dada memikirkan bahawa Ulama seperti itu hanya seperti sebutir pasir di tepian pantai di hari ini. Terlalu sukar untuk dicari calon yang memenuhi kriteria seperti yang dinukilkan.

Kesulitan itu bertambah lagi apabila Ulama mahu diangkat sebagai pemimpin. Timbul pula persoalan berkaitan kesarjanaan, apakah ia sinonim dengan kepimpinan?

12 mesin raksasa ciptaan manusia


1. Liebherr T 282B: Truck terbesar di dunia

Mesin raksasa Liebherr T 282B adalah dumptruck terbesar yang dibina tahun 2004 oleh syarikat Jerman. Truck seberat 203 Tan ini dapat mengangkut muatan sebanyak 365 tan, dan menghasilkan tenaga kira-kira 3650 Tenaga Kuda.

Features:
  • Weight: empty – 203 tons; maximum capacity – 365 tons; maximum operating weight – 592 tons
  • Length: 14.5 m long
  • Height: 7.4 m tall
  • Wheelbase: 6.6 m
  • Top Speed: 40 mph or 65 kph
  • Costs: US$3.5 M

2. Bagger 288: Mesin penggali terbesar di dunia


Mesin ini adalah mesin penggali terbesar di dunia. Excavator Berroda bernama Bagger 288 dibina oleh perusahaan Krupp Jerman.
Mesin seberat 13.500 Tan ini terdiri dari 2 bahagian, iaitu “bucket-wheeler excavator” sebagai alat penggalinya dan Crawler-Transporter sebagai kenderaan penumpang yang membolehkan alat tersebut bergerak.

Features:
  • Height: 95 m tall
  • Length: 215 m long
  • Weight: 13,500 tons 

Monday, March 21, 2011

7 manusia pencipta mati akibat ciptaan sendiri

Teknologi memang boleh memberikan kemudahan. Namun bila tak berhati-hati, ia juga boleh membahayakan penggunanya. Bak 'pagar makan pagi ', inovasi dan teknologi ternyata juga boleh memudaratkan, malah meragut nyawa tuannya.

Akhir September lalu, Jimi Heselden, pemilik industri yang mencipta Segway, sebuah kenderaan seperti scooter yang popular di AS, mati semasa menaiki kenderaan beroda dua itu.

Discovery mengumpulkan kisah-kisah para pencipta atau pemilik inovasi, yang mati secara tragis oleh produk ciptaan mereka sendiri. Berikut ini para pencipta atau pemilik inovasi yang mati oleh inovasinya sendiri.

1. James Heselden

Pada 26 September 2010, James Heselden, pemilik perusahaan England Hesco Bastion, industri yang mencipta Segway, meninggal akibat menaiki kenderaan roda dua itu.

Menurut saksi , lelaki berusia 62 tahun itu terjatuh dari Segway dan tergelincir ke dalam jurang sedalam 30 kaki, hingga akhirnya mayat dan Segway-nya ditemui di sungai, berhampiran kediamannya di West Yorkshire, England.


Ironinya, kemalangan tragis ini cuma selang sehari sebelum pengumuman sebuah kajian yang menyatakan peningkatan angka kecederaan akibat kemalangan Segway, yang kebanyakan korbannya adalah mereka yang baru menaiki Segway dan belum berpengalaman.

10 kejadian misteri yang gagal dijelaskan FBI

Ada banyak kejadian aneh dan misteri yang tak dapat dijelaskan dengan akal normal. Secara ilmiah sukar dihuraikan, mungkin melalui kejadian supranatural.

Artikel ini bukan dimaksud membahaskan kejadian aneh tersebut, tapi kejadian-kejadian ini benar-benar terjadi dan sampai sekarang tak mampu dijelaskan sebab musababnya.

Bahkan FBI juga telah angkat tangan atau ‘menyerah’ dan masuk dalam ‘X Files’.

Berikut 10 kejadian aneh dan misteri dari berbagai pelusuk dunia, perkara aneh yang terjadi di dunia :

1. Rumah Hantu The Amityville


Anda pernah menonton filem horror Amityville House? Tahukah Filem yang diangkat dari novel horror karangan George dan Kathy Lutz, begitu menyeramkan ketika ditayangkan di pawagam.

Tapi tahukah anda bahawa sebenarnya semua kejadian horror itu adalah kisah benar. George dan Kathy menulisnya dalam novel berdasarkan kejadian sebenarnya yang kemudian diangkat ke pawagam.

Orang percaya apenulis sebenarnya adalah orang yang mengalami kejadian tersebut.

Kisah rumah berhantu itu berlaku pada tahun 1975 ketika pasangan suami isteri pindah ke sebuah rumah di Amityville, New York. Pasangan baru pindah ini tidak tahu bahawa rumah itu pada 13 tahun sebelumnya pernah terjadi peristiwa mengerikan.

Anak lelaki pemilik rumah telah menembak mati semua keluarganya yang berjumlah enam orang. Semasa ditangkap, dia mengaku, membunuh kerana arahan suara yang bermain-main di kepalanya.

Tapi anehnya, keenam korban di temui tertelungkup di tempat tidur mereka. Mereka nampak tidur seperti biasa, tidak ada tanda bahawa mereka sebelumnya minum ubat penenang.

Ini memang menjadi misteri yang aneh. Sementara pelaku Ronald DeFeo disumbatkan ke penjara di New York dan terpenjara di sana sehingga mati.

Berbalik kepada keluarga baru pindah ke rumah horror itu. Selama 28 hari di sana, banyak kejadian misteri dan mengerikan dialami pasangan ini.

Bukan hanya bau busuk yg tiba-tiba datang, atau suara ketukan yang bising, tapi juga serangan fizikal yang tidak diketahui siapa pelakunya.

Sunday, March 20, 2011

Buku ' Menerjang Badai ' tulisan Ust. Ridhwan Mohd Nor difensif , tidak menjawab persoalan

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKuou2bHhCTe4CMYKAAxF408Y-hULql3SeAjC3yx1xEwf-OOUdn_fKmLviIwLp3gkT1FjgrrGhjoAkjkOZSxCKt0CixRtjmCpakE0cfFyAog-uo9xEeJnVgw_V63qFEFEAaz2ve_E9JgRG/s1600/menerjang+badai-rasmi2.JPG

Buku ‘Menerjang Badai’ yang diforumkan di Kelantan dilihat seakan difensif ketika menjawab beberapa persoalan mengenai buku kontroversi Dr Mujahid Yusof Rawa, iaitu ‘Menuju PAS Baru’.
Wakil Jabatan Urusetia Penerangan PAS Kelantan memberitahu, Ustaz Ridhwan Mohd Nor dilaporkan langsung tidak menjawab soalan moderator mengenai ‘Teori Lekuk’ yang dikemukakan oleh Dr Mujahid.

Sebaliknya, jawapan Ridhwan hanya berkisar mengenai sejarah am pergerakan PAS sahaja.

Justeru wacana tersebut gagal menolak cadangan Dr Mujahid supaya kepemimpinan PAS perlu berubah sekarang selari dengan zaman sekarang tanpa perlu regid pada kepemimpinan ulama mahupun profesional.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...