Monday, June 21, 2010

Tulahan : Katak lompat , nasihat yahudi APCO dan jamaah

Salam,

Minggu lepas heboh tentang cerita lompat Adun Malim Nawar jadi katak bebas sokong Ubn. Ramai yang bagi pandangan dan hujah sebab apa Adun ni lompat. Penulis rasa nak ulas juga tapi masa tu balik Pb tak sempat nak ulas banyak kerja lain lebih penting.

Ada yang salahkan DAP sebab tak bantu selesaikan masalah kewangan Adun ini. Macam juga mereka salahkan PKR tak selesaikan masalah Adun dan AP PKR yang lompat. Ada yang bagi hujah syarat jadi wakil rakyat mesti kaya supaya tak timbul masalah kewangan bila jadi wakil rakyat.

Tak payah nafilah bahawa lompat yang berlaku sekarang adalah kerana umpan wang dari Ubn. Katak lompat suruh buktikan mereka terima wang. Memanglah payah nak dibuktikan sebab berlaku cara tersembunyi. Katak lompat pun tak akan mengaku.

Kalaupun ada bukti, SPRM nak siasatka. Tengok apa SPRM buat kepada bukti Adun Kulim, siap dengan video tapi SPRM hilang bersama video tu.

Dulu pun berlaku lompat di Terengganu, di Sabah sebab nak tukar kerajaan dari PBS kepada Ubn dan dari PAS kepada Ubn. Sekarang pun benda yang sama juga berlaku tapi sekarang katak yang lompat tak isytihar jadi Ubn sebaliknya jadi katak bebas.

Dulu mungkin belum terima nasihat yahudi APCO. Sekarang dah ada penasihat yahudi yang dok rancang strategi. Sejak kes lompat di Sabah, lama juga tak berlaku lompat. Tapi sejak yahudi APCO ada , lompat ni dah mula jadi habit pula.

Dulu Ubn nak tekan pemimpin pembangkang mereka guna kekerasan ISA. Ramai yang dah merasa duduk dalam kamar besi ni. Tapi pemimpin pembangkang tak berganjak memegang prinsip bila keluar ISA. Ada la yang tak tahan bila keluar masuk Ubn, tapi tak ramai dan bukan pemimpin hairaki tinggi.

Sejak yahudi APCO bertapak Ubn dah tak guna kekerasan ISA , ISA hanya untuk kumpulan yang dituduh pengganas dan militan. Sebaliknya, Ubn guna cara lembut dan tawaran lumayan sehingga ramai yang tergoda dan tertawan.

Penulis beri contoh, katak Ezam. Ezam dah kena ISA, dah kena penjara 2 tahun tetapi Ezam tak berganjak dari perjuangan menuntut keadilan. Bila ezam berubah jadi katak, bila yahudi APCO menjadi penasihat Ubn. Maksudnya, semua kes lompat ini berlaku setelah Ubn mendapat nasihat yahudi APCO.

Ubn akan cari kelemahan pemimpin PR terutamanya wakil rakyat PR. Semuanya akan disiasat melalui maklumat bank, mahkamah, pinjaman dan semua berkaitan termasuk yang melibatkan keluarga pemimpin PR.

Jika dijumpai satu kelemahan atau masalah pemimpin PR, maka mereka akan guna sesungguhnya memerangkap dan memberi penyelesaian masalah dengan syarat kena lompat jadi katak bebas. Inilah yang berlaku sekarang.

Pemimpin PR dan wakil rakyat PR memang mempunyai masalah dan kadang2 masalah itu mereka yang cari sendiri. Ada wakil rakyat PR bila jadi naik jadi YB buat perangai macam wakil rakyat Ubn. Mula tukar kereta mewah , pakai Camry, CRV, mata belalang yang semuanya kena bayar ansuran bulanan yang tinggi.

Ada yang mula beli rumah baru, ada yang mula ambil pembantu rumah, ada yang tukar perabot rumah baru. Semuanya kena bayar ansuran bulanan. Sedangkan sebelum jadi YB, mereka boleh hidup dengan kereta dok ada, rumah dah sedia ada, isteri tak perlu pun pembantu rumah.

Bila dah tambah ansuran bulanan nak kena bayar, elaun wakil rakyat jadi tak cukup. Mula nak buat pinjaman peribadi jadi bertambah ansuran bulanan. Ini semua menjadi peluang kepada Ubn untuk masuk jarum.

Jadi YB negeri diperintah PR bolehlah bertahan sebab ada peruntukan kerajaan negeri kepada rakyat dalam kawasan diwakili. Yang dok banyak masalah YB di negeri Ubn, mana ada peruntukan. Kena guna elaun YB untuk rakyat, mana cukup.

YB Ubn pun ada masalah kewangan macam kat Kedah ?. Memang depa ada masalah tapi Ubn selesaikan dengan bagi projek tu, projek ni. Ubn bagi jadi Ahli Lembaga Pengarah anak syarikat kerajaan pusat yang elaun puluh ribu. Sebab tu anak syarikat kerajaan pusat dan negeri di bawah Ubn rugi semacam.

YB Ubn di negeri Ubn, selain dapat projek, selain jadi Ahli Lembaga Pengarah, dapat pula komisyen balak untuk peribadi. Kalau macam tu bolehlah YB PR ambil komisyen balak. Bolehlah kalau nak ikut perangai Ubn yang tak kira halal haram.

Kalau macam tu , macam mana nak selesaikan masalah lompat?. Inilah kepentingan jamaah. Inilah sebab YB jamaah tak lompat walaupun ada masalah kewangan. Sebab tu penting berjamaah, ramai yang boleh tolong.

Jika YB jamaah hadapi masalah, jamaah akan cuba selesaikan. Program dibuat bersama, dana dicari bersama bukan letak di atas bahu YB sahaja. Jamaah kawasan, pemuda, muslimat, Unit Amal, Nisa’ semuanya boleh bantu YB jamaah.

YB jamaah tak akan lompat selagi beliau dapat bersama jamaah. Tapi kalau beliau tidak bersama jamaah, potensinya untuk lompat akan tinggi. Pada masa itu, jika dia lompat jangan salahkan jamaah sebaliknya salahkan diri sendiri kerana tak bersama jamaah.

Parti lain dalam PR pun boleh guna konsep tolong menolong dalam parti. Semua sayap parti kena bantu YB mereka. Jangan biarkan YB mereka hadapi masalah dan selesai sendiri2. Sebab, Ubn sentiasa mencari peluang dengan nasihat yahudi APCO.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...