Monday, April 18, 2011

10 binatang yang hampir pupus

1. Kelawar Tapal Kuda


Ada empat belas jenis kelewar di Britain yang sedang terancam. Kelewar tapal kuda yang lebih besar adalah salah satu yang paling menarik. Semasa ini ada 35 diakui lahir. Estimasi semasa ini berkisar antara 4.000 dan 6.600.

Binatang ini juga pupus akibat dari penggunaan insektisida (zat kimia beracun disembor pada tanaman untuk membunuh serangga berbahaya) . Ini telah merampas serangga yang menjadi sumber utama makanan binatang ini.

2. Harimau SiberiaSangat menarik dan mungkin ada kurang dari 200 ekor di alam bebas, mungkin semua dalam alam khusus. Diburu para pemburu haram kerana dapat memberi makan keluarganya selama satu tahun dari hasil hanya membunuh seekor harimau.

Sunday, April 17, 2011

Jalan-jalan di kota bergaris bujur 0° Greenwich

Sedikit cerita sejarah tentang Greenwich : Greenwich terkenal kerana sejarah maritim dan memberikan nama kepada Meridian Greenwich ( bujur 0°) dan Greenwich Mean Time.

Kota ini menjadi tempat sebuah istana Royal, Istana Placentia dari abad ke-15, dan merupakan tempat kelahiran dari House of Tudor, termasuk Henry VIII dan Elizabeth I.

Istana ini pun rosak semasa Perang Saudara Inggeris dan dibina semula sebagai Royal Hospital Angkatan Laut untuk pelayar oleh Sir Christopher Wren dan pembantunya Nicholas Hawksmoor.

Bangunan ini menjadi Royal Naval College pada tahun 1873, dan tetap menjadi tempat pendidikan tentera hingga 1998 ketika jatuh ke tangan Yayasan Greenwich.

Bilik-bilik bersejarah di dalam bangunan ini tetap terbuka untuk umum, bangunan lain yang digunakan oleh University of Greenwich dan Trinity College kota Music.

Ia menjadi sebuah pelacongan popular di abad ke-17 dengan rumah-rumah besar, seperti benteng Vanbrugh didirikan di Maze Hill , di samping taman. Di Georgia, rumah dibina di atas pusat kota.

Koneksi maritim Greenwich dibangunkan pada abad ke-20 dan National Maritime Museum di bangunan bekas Hospital Royal School pada tahun 1934.

Greenwich merupakan sebahagian dari Kent hingga 1889 dinamakan County of London.

Peta

8 penyebab anda lupa

http://mywab.files.wordpress.com/2010/08/pelupa.jpg

Jika anda selalu lupa sebaiknya jangan dibiarkan. Cari penyebab anda mudah lupa berdasarkan tanda berikut ini :

1. Kadar gula darah tinggi
Penyimpanan memori boleh terganggu akibat tingginya gula darah anda. Awas, keadaan ini boleh menggangu bahagian otak yang berhubungan dengan memori. Jika mempunyai keturunan keluarga yang ada penyakit kencing manis, sebaiknya kawal kandungan gula anda.

Lakukan juga ujian gula dalam darah secara rutin. Jangan lupa menjaga pola makan seimbang serta tetap aktif. Berjalan kaki adalah salah satu alternatif berkesan mencegah diabetes.


2. Kurang berehat
Otak memerlukan cukup tidur untuk menyimpan memori baru. Dalam satu kajian, responden yang tidur enam jam setiap malam selama dua minggu mungkin tidak merasa kurang tidur. Namun, setelah dilakukan ujian memori secara tetap, hasilnya mereka sukar mengingat memori jangka pendek.

Pertajam daya ingatan anda dengan kadar rehat yang cukup. Jika anda tidak boleh, cuba lakukan tidur pendek selama enam minit semasa tubuh terasa lemah. Cara ini boleh meningkatkan ingatan dan memacu proses memori penting dalam otak.

8 penyakit yang boleh sembuh dengan berjalan kaki


Jika anda selama ini malas untuk berjalan , fikirkanlah kembali. Menurut satu kajian, berjalan boleh mengurangkan lapan jenis penyakit. Malah boleh menyembuhkan penyakit tanpa harus mengeluarkan wang.
Mulai sekarang rajin-rajinlah berjalan dan rasakan manfaatnya. Berikut 8 jenis penyakit yang boleh disembuhkan dengan berjalan yang bertumpu pada kaki tersebut.
1. Serangan Jantung : Berjalan boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner ) agar segar dan berfungsi normal mengepam darah tanpa henti.
Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Dengan sering berjalan , kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spans penyerap kolesterol (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki tergopoh-gopoh.
Tidak banyak cara di luar dapat mengubat seperti ini. Berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko serangan jantung.
2. Stroke : Satu kajian dilakukan kepada 70 ribu pesakit di Harvard School of Public Health yang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya risiko diserang stroke menurun hingga dua pertiga.
3. Membakar Lemak : Rutin berjalan kaki akan meningkatkan metabolisme tubuh. Selain sejumlah kalori terbuang oleh aktiviti berjalan kaki, kelebihan kalori yang tersimpan di dalam tubuh akan ikut terbakar, kemudian kenaikan berat badan tidak terjadi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...