Friday, August 24, 2012

Tulisan terbuka buat Si Tukang Kipas


Ikhwaati jundullah...;

STAY FOCUSED...!

Ingatlah;

Skrip yg sama diulang2; 2008, 2004, 1999...

Sebab itulah para du'at memerlukan kita faham sejarah, dan tahu putarannya...!

Dah panjang pernah saya huraikan sblm ini, tapi saya akan ulangi lagi;

[1] Bahawa waqie' M'sia tak satu parti atau kaum yg mampu memerintah secara bersendirian. Sosio-politic M'sia memerlukan pemimpin yg sungguh berhikmah, himmah & faham fiqh perjuangan dan meletakkan agenda bersama sbg permulaan kepada sinar kebangkitan & keadilan.

[2] Konsep dwi-party adalah satu KEPERLUAN, sama berlaku di negara barat utk satu pihak merobah dasar yg sungguh memusnahkan sebelum itu. Baik UMNO, PAS, PKR, DAP, etc, tak ada satu yg mampu bersendirian memimpin [paling kurang buat masa ini], ketika ummat Melayu Islam sungguh lemah, lupa & leka.

Ia MUSTAHIL, walau UMNO bersama NGO Melayu Islam itu semakin lantang memaksa PAS bersama UMNO mempertahankan Melayu & Islam. Itulah manusia tersepit yg bersarang asobiyyah perkauman sanggup melakukan apa sahaja demi kuasa, bukan dakwah.

[3] Al-Islamu huwal hal... Islam cukup sbg penyelesaian semuanya. Islam tak cukup hanya bijak berhukum-hakam, tetapi gagal menguasai siyasah syar'iyyah. Tidak cukup hanya berpolitik tapi hilang minda dakwah. 

Dakwahlah neraca sebenar utk penerimaan apa jua sistem kenegaraan sekalipun oleh Islam. Jika itu bukan untungnya; tak ada siapa berkehendakkan ke PutraJaya itu. Kerana amanah itu sungguh besar. Percayalah!

[4] Sebab itu Islam dtg bukan memaksa, tetapi mendidik. 55 tahun asobiyyah perkauman ditanam sebati memusnahkan ummah, maka kini Islam disebarkan utk jalan keluar. Kerja itu bukan mudah wahai ikhwah! Para du'at berhadapan satu millah yg sungguh mencengkam emosi ummah. Tapi kita tiada jalan lain. Amanah membawa jalan keluar itu WAJIB diteruskan, sekarang & selamanya!

Tuesday, August 21, 2012

Tulahan : Peluang cerah PR menang 14 kerusi DUN, 5 parlimen di Pahang


Salam,

http://ww2.utusan.com.my/utusan/SpecialCoverage/PilihanRaya2008/images/peta/pahang.jpgPahang adalah negeri kurang mendapat perhatian pemerhati politik semasa mereka membuat ramalan keputusan PRU 13. Setakat ini, tidak satu pun ramalan yang mengatakan Pahang akan jatuh ke tangan Pakatan Rakyat.

Ramai yang menjangka perubahan akan berlaku di negeri-negeri Selatan Semenanjung dalam PRU 13. 

Kemungkinan disebabkan banyaknya kerusi campuran di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan. Walaupun ada kerusi campuran di Pahang , namun tidak sebanyak di negeri Selatan Semenanjung.

Seperti juga negeri Pantai Timur Semenanjung  iaiatu Kelantan dan Terengganu, kebanyakan kerusi di Pahang mempunyai majoriti pengundi Melayu lebih 70 peratus. Justeru itu, ramai yang menjangkakan BN akan mudah menawan negeri ini , tambahan pula hampir semua kawasan majoriti Melayu mempunyai kawasan kubu kuat UMNO iaitu Felda.

Selain felda , Orang Asli yang menjadi pengundi tetap BN dalam setiap pilihanraya mempunyai jumlah yang agak ramai di setiap dun di Pahang. Purata 5 – 10% daripada jumlah pengundi adalah pengundi Orang Asli.

Sungguhpun begitu, perlu diingat bahawa Pahang mempunyai kelebihan dari segi jumlah sokongan pengundi Melayu kepada PR yang lebih tinggi berbanding negeri Selatan Semenanjung. Sokongan pengundi Melayu kepada PR di Pahang menjangkau purata 30 hingga 55 peratus. 

PAS pernah menang 6 kerusi pada PRU 1999 di kawasan majoriti Melayu. Malah semasa PRU 12 , PAS menang 2 kerusi di Kuala Semantan yang mempunyai 77% jumlah pengundi Melayu dan Baserah yang mempunyai 72% jumlah pengundi Melayu.

Tidak seperti negeri-negeri di Pantai Barat Semenanjung , sokongan pengundi Cina kepada PAS dan PKR semasa PRU 12 puratanya kurang daripada 55% tidak seperti sokongan kepada DAP yang mencecah purata 70%. Pada PRU 12 , DAP kekal menang di Triang dan merampas Tras dari BN.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...