Saturday, August 27, 2011

Sejarah malam Lailatul Qadar : Kisah Syam'un berjuang selama 1000 bulan

 
Wujudnya Lailatul Qadar apabila Rasulullah berdoa kepada Allah setelah melihat kehebatan seorang lelaki Bani Israil yang sentiasa menghunuskan pedang (berperang) membela agama Allah selama 1000 bulan (lebih kurang 83 tahun). Disebabkan terpegun akan kehebatan lelaki itu lalu baginda berdoa :

"Ya Tuhanku, Engkau jadikanlah umatku lebih pendek umurnya dan lebih sedikit amalnya (amal yang sedikit, tetapi ganjarannya besar."
Kemudian Allah memakbulkan doa baginda dengan memberikan Lailatul Qadar kepada umat Nabi Muhammad S.A.W yang mana jika seseorang menghidupkan satu malam itu sahaja, ganjarannya lebih baik dari lelaki Bani Israil yang berjihad selama 1000 bulan itu.

Siapakah lelaki Bani Israil itu?
Dikatakan bahawa nama lelaki itu ialah Syam'un, berperang dengan musuh selama 1000 bulan, tidak pernah kering bulu tengkuk kudanya dan sememangnya orang-orang kafir gerun untuk menghadapinya. 

Sehinggalah tiba satu pengkhianatan dari isteri beliau apabila ditawarkan oleh orang kafir sebuah bejana yang dipenuhi dengan emas jika berjaya mengikat suaminya itu.

Pada satu malam, niat isterinya yang khianat itu untuk mengikat suaminya dengan tali berjaya dilaksanakan. Namun, ketika Sya'mun sedar daripada tidur dan menggerakkan badannya semua tali itu putus dengan mudah.

Friday, August 26, 2011

Betis Abdullah bin Mas’ud timbangannya lebih berat daripada Bukit Uhud

 http://indahee.files.wordpress.com/2011/02/bukit-uhud.jpg
Nama lengkapnya Abdullah bin Mas’ud bin Ghofil bin Habib al-Hadzaly. Biasanya dipanggil Abu Abdurrahman. Beliau dikenal dengan sebutan “Habrul Ummah”(ilmuan umat Islam) seperti halnya Ibnu ‘Abbas r.a. Beliau juga termasuk orang yang ahli fiqh.

Mengenai keislamannya, beliau masuk Islam sebelum Rasulullah datang ke rumah al-Arqom. Rumah inilah yang menjadi bakal tempat pengajian ajaran Islam dimana para sahabat hadir di sana.

Beliau termasuk enam orang yang masuk Islam pada awal-awal datangnya Islam. Masa kecilnya dihabiskan untuk mengembala kambing milik ‘Uqbah bin Abu Mu’ith di Mekkah. Maklum, orang tuanya bukan orang yang kaya yang mampu mencukupi keperluan hidupnya.

Inilah sebabnya, Rasulullah sukakan kucing

 http://vivaladita.files.wordpress.com/2011/08/kucing.jpg?w=228&h=221
Nabi menekankan di beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci. 
Lantas kenapa Rasulullah Saw yang buta baca-tulis, berani mengatakan bahwa kucing suci, tidak najis? Lalu, bagaimana Nabi mengetahui kalau pada badan kucing tidak terdapat najis?

Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak sel bakteria. Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.

Pada permukaan lidah kucing ditutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. 
Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun cairan yang jatuh dari lidahnya.

Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing dan berbagai perbezaan usia, perbezaan posisi kulit, punggung, bahagian dalam telapak kaki, pelindung mulut, dan ekor. 
Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sample dengan usapan. Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pada bahgian-bahgian khusus. 
Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.
Hasil yang didapatkan adalah:

1. Hasil yang diambil dari kulit luar tenyata negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang-ulang.
2. Perbandingan yang ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yang diambil dari dinding mulut.
3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif berkuman.

Thursday, August 25, 2011

Seluruh alam menangisi pemergianmu....Seluruh alam menangisi pemergianmu wahai  Ramadhan yang bakal pergi beberapa hari sahaja lagi…, Seluruh alam ketika ini sedang bersedih menangisimu… termasuklah bukit, bukau, gunung ganang, Ikan di laut dan sungai, pokok-pokok, tumbuh-tumbuhan dan segala macam binatang dan juga hidupan di atas dunia ini………..hanya,  ya hanya….hanya  kita manusia sahaja yang gembira dan ketawa kerana bakal mengakhiri Ramadhan dan menyambut SYAWAL.


Kegembiraan kita menyambut Syawal lebih daripada kegembiraan kita menyambut kedatangan Ramadhan. 

Menangisi kerana ditinggalkan Ramadhan, bulan yang sangat mulia dan penuh keberkatan…dimana segala doa tidak ditolak, Segala dosa diampunkan, diawalnya rahmat, dipertengahannya keampunan dan di akhirnya pembebasan dari Azab Api Neraka.  

Bintang-bintang sukan terkenal muslim yang teguh berpegang kepada agama

Ketika ayat-ayat Alquran sudah melekat kuat dalam hati seseorang, tidak seorang pun yang dapat mengubah keyakinan tersebut. Walaupun hal itu harus mengorbankan karier, kemasyuran, dan sebagainya.

Untuk menjadi bintang terkenal dunia, khususnya di bidang sukan, seseorang yang sudah mendapat hidayah Allah swt, tidak harus melepas jati diri sebagai Muslim yang taat. 
Bila iman sudah melekat ke dalam lubuk hati seorang Muslim, maka banyaknya wang, harta, kemasyuran dan berbagai tawaran dunia yang menggiurkan tidaklah sebanding nilainya dengan jati diri sebagai Muslim taat.

Paling tidak, inilah yang dirasakan oleh beberapa bintang terkenal Muslim di dunia sukan :
1. Sari Al-Shoq, pemain team basket wanita Swis kenamaan berumur 19 tahun yang berasal dari Iraq ini, lebih memilih meninggalkan dunia basket yang sangat ia cintai daripada menanggalkan tudungnya.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgou7n32UgwRiM7iBvXySvABoigyTASiD1rS3hdlEGs9uwoRDGFTPk17yMf3KIx9YsyE_rrpOgRXhKCMXw_SbuIxUpD7rPqZ2lHQMeIdSMwLrZMhM2GUeXuQsCkzc0mAMmaj6Gqrsfx8epm/s1600/bintang_top1.jpg
2. Marwan Al-Shemakh. Penyerang kelab Bordeaux Perancis berasal dari Maghribi ini terkenal dengan akhlaknya yang mulia. Dia menolak terbang ke Palestin di mana Yahudi mendirikan Negara Israel di sana untuk bermain dengan kelab Mukaby Heifa dalam pertandingan kelab Eropah. 

Ia lebih memilih berehat daripada bermain satu padang dengan musuh Allah, Rasul-Nya dan kaum Muslimin. Ini adalah sikap mulia yang perlu dicontohi oleh para pemimpin dan tokoh umat Islam hari ini. 

Wednesday, August 24, 2011

Keteguhan Ali menunggu berita Fatimah dipinang dua sahabat

http://2.bp.blogspot.com/_LHSTtRCnkE8/TTBjVA_0xLI/AAAAAAAAATY/PfNLlfplc8I/s1600/imam_ali_bin_abi_talib1.jpg
Pemuda itu hanya termangu diam disebelah pokok kurma ditepi padang pasir di kota Madinah. Betapa hatinya bergoncang apabila dia tahu bahawa wanita itu akan disunting oleh sahabat seniornya sendiri yang bernama Abu Bakar. Seorang sahabat yang tidak diragukan lagi kesetiaannya pada rasul. Sahabat senior yang menemani rasul semasa berhijrah dan lelaki soleh itu pula yang menyumbangkan seluruh hartanya untuk Islam ini tanpa baki sedikitpun.

Ia cuba untuk tetap tersenyum. Sejak dari dulu seharusnya ia sedar harus menepis apa yang dirasakannya itu, cukuplah hanya sebatas kagum kepada wanita ahli syurga yang juga puteri dari orang yang sangat dikasihinya. Akhirnya ia putuskan untuk menyimpan didalam hatinya saja. Cukup dia dan Allah yang tahu. Apalagi sekarang sudah ada Abu Bakar, sekarangpun ia boleh tenang kerana ada lelaki yang lebih sempurna dan lebih baik darinya yang meminang bidadari dunia itu.
 
Dialah Ali Bin Abi Thalib. Seorang pemuda yang cerdas dan malah Nabi pun memuji kerana kecerdasannya itu sendiri. Butiran pasir terus beterbangan dengan indahnya dipadang pasir tempat pemuda itu merenung. Tidak berapa lama kemudian, tersebarlah berita bahawa lamaran Abu Bakar ditolak oleh rasul. Entah seperti ada setitis embun yang menyejukan hatinya. Ternyata harapan itu masih ada. Maka dia cuba melekatkan kembali cebisan harapannya kembali untuk membina perasaan keberanian dan semangatnya lagi untuk bertemu rasul. Ia pifir setiap manusia memang layak mendapatkan kesempatan kedua.

Tapi ternyata ia terlambat. Ada seorang sahabat senior lagi yang mendahului geraknya untuk meminang wanita solehah itu. Dia bernama Umar Bin Khatab. Ali menelan kepahitan sekali lagi. “Apa yang kurang dari Umar?” Ia adalah lelaki yang sangat kuat imannya malah sampai syatan yang bertugas menggodanya pun sangat takut dengannya. “Mungkin dialah orang yang dicari rasul”, kata hatinya. Sebagai seorang manusia, ia cuba  mententeramkan fikirannya kembali. Ya, sebenarnya itu dia lakukan agar ia boleh tenang didalam hatinya untuk tetap dapat berzikir ikhlas kepada Allah. Tidak ada alasan untuk menolak lelaki kuat seperti diri Umar Bin Khatab.

Tuesday, August 23, 2011

Seandainya ulama ini Gabenur Acheh ? Maka majulah Acheh

 http://farm5.static.flickr.com/4138/4782426251_1cb2d80153.jpg
Fakhruddin Lahmuddin bersama kawan-kawannya dari Majelis Permusyawaratan Ulama (MPU) Aceh Besar bersilaturrahmi ke Negeri Kelantan, Malaysia. Mereka ingin menjumpai seorang pemimpin rakyat yang mungkin sekali tak ada di daerah lain, apalagi di Aceh.

Namanya Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Lebih akrab disapa “Nik Aziz”. Dia menjabat Menteri Besar (gubernur) Negeri Kelantan sejak 20 tahun terakhir. Karena kepemimpinannya, oleh rakyat, ia digelar Umar bin Khattab-nya Kelantan. Musabab itulah, Fakhruddin dan kawan-kawan ingin belajar pada gubernur berusia 84 tahun itu.


Saat tiba di depan pendopo, rombongan disambut sekretaris gubernur; karena Nik Aziz sedang dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur. Lalu mereka dipersilakan duduk di ruang pertemuan berkapasitas 200-an orang. Sungguh, mereka terpana. Kursi dan meja kayu, kipas dan mimbar usang, pula perabotan lainnya, tampak sederhana, jauh sekali dengan di Aceh atau provinsi lainnya.


Tak berapa lama kemudian Nik Aziz hadir. Ia berjubah putih (selalu demikian, menurut cerita warga Kelantan). Mereka selanjutnya beramah-tamah. Usai Fakhruddin dan kawan-kawan menyampaikan maksud kedatangannya, Nik Aziz pun berbicara.


“Nak jaga dan bangun Kelantan tak sulit bagi saya. Yang sulit adalah nak jaga diri saya dari godaan duniawi,” tutur Nik Aziz menanggapi penilaian Fakhruddin dan kawan-kawan tentang ketenteraman Kelantan, dimana mayoritas penduduknya Melayu asli.


Pernyataan tersebut memantik semangat Fakhruddin untuk terus mengorek sisi menarik lain dari seorang Nik Aziz. Ketua MPU Aceh Besar itu pun memerolehnya dari melihat sendiri maupun berdasarkan cerita penduduk Kelantan.


Pertama, begitu dilantik jadi Menteri Besar (MB) Negeri Kelantan, dinas pembangunan umum setempat segera menawari Nik Aziz untuk mengaspal dan memperbaiki jalan sekitar rumah dan pesantren miliknya. “Jangan, jangan! Kenapa sebelum saya jadi MB tak diperbaiki? Tak boleh,” tegasnya. Orang dinas terdiam.

Kisah Neelain Muhammad, mengajarkan tauhid di gereja

 Neelain Muhammad: Mengajarkan Tauhid di Gereja
Suatu hari, dalam sebuah kereta bawah tanah, seorang anak berusia 14 tahun bernama Neelain Muhammad bertemu lelaki kulit hitam. “Ucapkan syahadatmu, ucapkan syahadatmu!“ kata lelaki yang berasal dari Nation of Islam itu, sedikit memaksa. Neelain pun terus menghindari dan menjauhi lelaki itu.
Sejak itulah, Neelain mulai mengenal Islam. Pada waktu itu, kata dia, kumpulan Muslim kulit hitam di Amerika yang bergabung dalam Nation of Islam amat aktif memperkenalkan Islam. “Mereka ada di mana-mana seperti semut," ujarnya dalam sebuah acara televisyen bertajuk The Deen Show.
Dari pengalamannya bertemu lelaki kulit hitam yang memintanya mengucap syahadat, dia juga mulai tahu bahawa memakan daging babi dilarang oleh ajaran Islam. Uniknya, sejak mengetahui maklumat itu, Neelain tak mahu lagi mengunakan daging babi.
Neelain akhirnya bergabung dengan Nation of Islam. Ia malah sempat menjadi letnan di organisasi tersebut. Ia bertugas menyebarkan ajaran kumpulannya kepada orang-orang negro yang ditemuinya. Di organisasi itu pula, ia mempelajari Islam.
Neelain mengaku bahawa Jesus bukanlah Tuhan seperti yang selama ini diajarkan keluarganya. Bagi dia, Jesus adalah seorang Nabi yang diutus Allah untuk menyampaikan kebenaran kepada umatnya. Jesus tidak pernah diminta untuk disembah sebagai Tuhan dan Jesus tidak pernah datang untuk membersihkan dosa manusia.

Salah tafsir “berbukalah dengan yang manis”

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaamb2zSYagcZniwbCa9KmOB3UZ6BvmdBHAk6JEuaRVHke_yGBj5skYrd2ti9BVpMvpQG7jwFTN3SZnMMqRmC9Fwxkqt4LBJ8PoLouKG-RCeOld6sf-Sjd2t9Jje2zf4GYo-T6xGZ05G4/s1600/kurma.jpg
Agar puasa kita lancar dan sihat memang kita harus memerlukan makanan yang dapat memberi tenaga kita kembali, tapi alangkah baiknya kita tidak salah memilih makanan, kerana salah-salah malah dapat menjadikan kita lemas, terjadi penambahan lemak, atau malah menjadi penyakit.

Saya teringat dengan iklan minuman yang berbunyi seperti ini : “Berbukalah dengan yang manis.” Nah iklan tersebut telah membuat ramai orang (termasuk saya) tersilap hingga menimbulkan salah tafsir tentang bagaimana berbuka yang baik dan benar. Kerana Rasulullah tidak mencontohkannya demikian!

Bukankah Rasulullah berbuka dengan kurma ?
Rasulullah memang berbuka dengan kurma atau air putih, seperti diriwayatkan oleh Anas bin Malik dalam hadis berikut :

Rasulullah pernah berbuka puasa dengan ruthab (kurma segar) sebelum solat, kalau tidak ada ruthab, maka beliau memakan tamr (kurma kering) dan kalau tidak ada tamr, maka beliau meminum air, seteguk demi seteguk. (Hadis Riwayat Ahmad (3/163), Abu Dawud (2/306), Ibnu Khuzaimah (3/277,278), Tirmidzi 93/70) dengan dua jalan dari Anas, sanadnya shahih).
Dalam hadis tersebut terkandung hikmah yang agung secara kesihatan, Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah memilih mendahulukan kurma dan air dari pada yang lainnya sedangkan kemungkinan untuk mengambil jenis makanan yang lain sangat besar, namun kerana ada bimbingan wahyu Illahi maka Rasulullah Shalalllahu ‘alaihi wa sallam memilih jenis makanan kurma atau pun air sebagai yang terbaik bagi orang yang berpuasa

Dari hadis tersebut, jelas sekali disebutkan bahwa Rasulullah berbuka dengan Ruthab (kurma segar), Tamr (kurma kering), dan air putih. Sebaik-baik kurma adalah kurma ajwa (Nabi) dan sebaik-baik air adalah air zam-zam. Jadi sebenarnya, jika kita fahami kita tidak akan tersilap dengan salah satu iklan teh yang diduga menjadi dalang tercetusnya ungkapan "Berbukalah Dengan Yang Manis".

Monday, August 22, 2011

Dari kristian masuk Ar-Arqam , kini pendakwah bebas

 http://2.bp.blogspot.com/-RPtR4NLcTUQ/TXHVoeuR2SI/AAAAAAAAAIs/1iB3OpdteWM/s400/dulang%2B1.jpeg
“Ya Tuhan, kalau benar agama Kristian adalah jalan saya, kuatkanlah saya, untuk terus mengkristiankan orang Islam di Ar-Arqam ini, dengan nama Jesus, Amin”, itu antara doa harian Mohammad Arabi Abdullah, 50.

Walaupun ketika itu, beliau sudah hampir empat tahun memeluk Islam, beliau masih mengamalkan agama Kristian.

Tujuannya untuk mengetahui tentang Islam tetap diteruskan dan saban hari, beliau menunaikan solat lima waktu dan berdoa, “Ya Allah kalau benar agama Islam adalah jalan saya, kuatkanlah saya untuk terus mencintai Islam, Amin.”

Menurut Arabi, tujuan asal memeluk Islam adalah untuk memurtadkan lebih ramai orang Islam.

“Saya masuk Islam, setelah menjadi anak angkat sebuah keluarga di Sarawak. Saya juga mengkaji tentang Islam supaya mudah menarik orang Islam masuk Kristian.

“Ketika itu, usia saya 15 tahun, keluarga angkat mahu menyekolahkan saya kerana sebelum ini, saya tidak pernah bersekolah sejak kematian ibu, saya tinggal dan dibesarkan di gereja sejak berusia tiga tahun.,” katanya.

Sebelum bertemu dengan keluarga angkat, Arabi dimasukkan ke Hospital Kuching disebabkan penyakit misteri.

Sunday, August 21, 2011

Yohanus murtadkan 200 orang Islam, Mohd Farhan Islamkan 4000 orang kristian

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJMBTaD6slvM8LPmHNUPw2KM5Jaf7CcIKsNwrcREMEmLq7MqEZkg4LQyxSRSgfbnjio3_lzjdxL_2WCXewrljxgOhfxeIE2N-z3HzjtApgs52vEt85YbcgRgAHIXu_Xz8MES7lMm0KSztO/s1600/farhan.jpg
Dulu matlamat hidupnya, adalah memurtadkan seberapa ramai orang Islam.

Sejak usia tujuh tahun lagi, Yohanus sudah dihantar keluarganya untuk bersekolah di gereja bagi melatih dirinya menjadi mubaligh.

“Keluarga saya memang berpegang pada ajaran Kristian yang kuat. Tidak hairanlah, bapa saya ketua gereja Kota Belud (Sabah) pada masa itu,” katanya yang kini dikenali sebagai Ustaz Mohd Farhan Abdullah al-Hafiz.

Dalam usia remaja, mubaligh Yohanus berjaya memurtadkan, lebih 200 orang Islam. Lantaran itu, dia dinaikkan pangkat hingga bergelar pastor.

Ini amat menggembirakan keluarga, terutama bapanya yang menaruh harapan mahu Yohanus menggantikan tempatnya atau mendaki kedudukan lebih tinggi.

“Saya dihantar ke sekolah Kristian di Namous termasuk mendalami kitab Bible di Pusat Gerakan Penginjilan Sidang Injil Borneo (SIB) untuk meningkatkan lagi keupayaan menarik orang mendekati Kristian terutama memurtadkan orang Islam,” katanya.

‘Kejayaan’ dikecapi selain sokongan keluarga membuatkan Pastor Yohanus lebih bersemangat menjalankan tanggungjawab agamanya.

Bagaimanapun, kehendak ALLAH ternyata mengatasi segalanya.

Lailatul Qadar : Keutamaan, bila, tanda, doa dan pengisian

Malam Lailatul Qadar adalah malam mulia yang nilainya lebih baik daripada 1.000 bulan (354.000x malam biasa):

“Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam kemuliaan.
Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?

Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan.

Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.

Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.” [QS Al Qadar: 1 - 5]

Asbabun Nuzul (Sebab-sebab turunnya ayat Al Qur’an) di atas adalah:
Dalam suatu riwayat dikemukakan bahwa Rasulullah saw. pernah menyebut-nyebut seorang Bani Israil yang berjuang fisabilillah menggunakan senjatanya selama seribu bulan terus menerus. Kaum muslimin mengagumi perjuangan orang tersebut. Maka Allah menurunkan ayat ini (QS. Al Qadr: 1-3) yang menegaskan bahawa satu malam lailatul qadr lebih baik daripada perjuangan Bani Israil selama seribu bulan itu.
(Diriwayatkan oleh Ibnu Abi Hatim dan Al Wahidi, yang bersumber dari Mujahid)

Dalam riwayat lain dikemukakan bahwa di kalangan Bani Israil terdapat seorang lelaki yang suka beribadah malam hari hingga pagi dan berjuang memerangi musuh pada siang harinya. Perbuatan itu dilakukannya selama seribu bulan. Maka Allah menurunkan ayat ini (QS. Al Qadr : 1-3) yang menegaskan bahawa satu malam lailatul qadr lebih baik daripada amal seribu bulan yang dilakukan oleh seorang lelaki dari Bani Israil tersebut.
(Diriwayatkan oleh Ibnu Jarir yang bersumber dari Mujahid).

Para sahabat kagum dan iri kerana lelaki Bani Israel tersebut selama 1.000 bulan (83 tahun 4 bulan) selalu beribadah dan berjihad kepada Allah kerana sejak lahir dia sudah berada di atas agama yang lurus. Sedang para sahabat kerana ajaran Islam baru disyiarkan Nabi, banyak yang masuk Islam pada umur 40 tahun atau lebih. 

Sehingga sisa waktu mereka hanya 20-30 tahun saja. Tak boleh menandingi ibadah lelaki dari Bani Israel tersebut.

Kerana itulah turun ayat di atas. Jika umat Islam beribadah pada malam tersebut, niscaya pahalanya sama dengan pahala 1000 bulan. Kerana itu perbanyaklah solat, dzikir, doa, membaca Al Qur’an, bersedekah, dan berjihad di jalan Allah pada malam Lailatul Qadar.

Bila Malam Lailatul Qadar itu Terjadi?
Malam Lailatul Qadar terjadi pada 1 malam ganjil pada 10 malam terakhir di bulan Ramadhan (malam ke 21, 23, 25, 27, atau 29):

Pembetulan : kisah bulan di atas Kaabah adalah palsu

Baru-baru ni kecoh bahawa selasa lepas (selasa minggu tarikh post ini ditulis) bahawa kejadian bulan berada diatas ka'bah disebarkan melalui media maya dan internet..
 
dan baru harini saya jumpa kononnya gambar kejadian tersebut


SMS tersebut berbunyi:

Daripada Dato Mazlan astrology.. Malam ni di Mekkah jam 3.25 a.m (pagi) , bulan akan mengelilingi Kaabah .. dan langit akan bertukar menjadi biru cair (terang jadinya) . Dan masa inilah saat saatnya doa kita dimakbulkan .. Benda ini terjadi selepas 10 juta tahun .. Sila sebarkan perkara ini kepada kawan kawan .. Mekkah 3.25 pagi , Singapore , Malaysia 8.25 pagi (Sabtu Pagi)...

==================
semak kesahihan mesej
=================
astrology = ahlil nujum
astronomer = baru ahli astronomi
bulan mengelilingi ka'bah = bulan keliling bumi, bukan ka'bah, kalau mesej tu tulis bulan terpacak di ka'bah, mungkin benar
Doa termakbul = tiada hadith2 sahih yang menyokong bahawa berdoa diwaktu tersebut doa akan termakbul.
10 Juta tahun sekali = Wallahualam, bulan peernah ke mengelilingi ka'bah, kecualilah dengan Kehendak-Nya. kun fayakun (surah yasin). walau bagaimanapun tiada bukti sahih pernah berlaku 10 juta tahun yang lalu.
========================

ini adalah gambar hoax/fake tentang kejadian tersebut


berikut adalah penerangan saya


gambar kejadian bulan sabit yang kelihatan di mekah.. sekian
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...