Tuesday, May 5, 2009

Tulahan : Pemimpin ulama pandanglah sama ke bawah

Salam,


Penulis pada awalnya tidak mahu menulis berkaitan kepimpinan ulama yang menjadi mainan media pengampu BN. Namun, bila penulis terbaca tulisan di sini  dan di sini . Penulis rasa perlu beri sikit pandangan berkaitan kepimpinan ulama.

Keghairahan pemimpin ulama dan pemimpin tertentu dalam jamaah menekan kepentingan kepimpinan ulama semasa musim pemilihan semakin ketara sekarang ini. Bagi pemimpin ini, Presiden dan Timbalan Presiden mestilah ulama. Barulah jamaah boleh dianggap berada di bawah kepimpinan ulama.

Penulis tidak mahu menyangkal kerana mereka ada hujah tersendiri dan penulis pun bukan ulama nak menentukan Presiden dan Timbalan Presiden mesti di kalangan ulama.

Hanya sikit nasihat penulis nak beri kepada pemimpin ini, berhati-hatilah membuat kenyataan terutama kepada media pengampu BN yang seolah-olah sangat prihatin kepada kepimpinan ulama. Sedangkan media ini ada maksud memecahbelahkan perpaduan dalam jamaah.

Penulis cuma nak minta pemimpin ini merenung sejenak. Kenapa pemimpin ulama ditentang oleh pemimpin bukan ulama untuk jawatan tertinggi jamaah?.

Jawapannya, kerana mereka mendapat sokongan dan pencalonan dari Kawasan dan mereka yakin akan mendapat undi dari perwakilan Kawasan semasa Muktamar Pusat. Mengapa Kawasan mencalonkan pemimpin bukan ulama?.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...