Tuesday, April 28, 2009

Tulahan : Peringatan buat pemimpin PAS

Salam,Baru ni, penulis balik Parit Buntar, hadir mesyuarat agung jamaah. Ada la kejutan sikit seperti berita di sini . Bagi yang dok Parit Buntar, berita ini bukanlah kejutan besar. Tapi bagi mereka di luar Parit Buntar dan pengunjung blog, berita ini mungkin satu kejutan besar. Sampai ada; 

tanpa nama berkata...
dlm pas pon berebut kuasa..

patutnya sbg yb depa respek la..

ni tak, yb kena kalih mcm tu ja..
Sebenarnya pemilihan tahun ini biasa seperti dulu2. Tidak ada lobi melobi, tidak ada fitnah memfitnah, tidak ada dengki mendengki, tidak ada umpat mengumpat, tidak ada yang buat kerja bodoh dalam jamaah dan tidak ada yang nak tolak ulama. 
Keputusan pemilihan ini adalah kehendak perwakilan cawangan. Jelas, perwakilan cawangan di Parit Buntar mahukan pemimpin yang boleh buat kerja aktifkan jamaah, pemimpin yang banyak membantu mereka menguruskan organisasi dan keahlian cawangan.
Pemimpin yang bersama mereka di kala senang dan susah, pemimpin yang prihatin masalah di cawangan. Bila ada bencana melanda, pemimpin ini paling awal datang bertanya khabar. Itulah kehendak perwakilan cawangan.
Mandat dari perwakilan cawangan ini menjadi amanah yang wajib dipikul pemimpin yang terpilih. Bagi yang menang, beristiqfar kerana amanah berat menanti di hadapan.
Bagi yang kalah, bersyukurlah kerana tidak lagi memikul amanah besar. Renungkan kembali, mengapa tidak dipilih perwakilan cawangan. Tentu ada sebabnya, tak perlu salahkan yang menang. Sebaliknya, bantulah yang menang memperkasakan jamaah. 
Pemilihan sudah selesai, perwakilan cawangan sudah menunaikan hak mereka sebagai anggota jamaah seperti dalam perlembagaan jamaah.Namun, ada juga timbul cakap2 yang tidak sedap didengar bukan dari perwakilan tetapi dari yang bukan perwakilan dan orang luar Parit Buntar.
Ulasan mereka, PAS Parit Buntar berundur ke belakang kerana pilih TYDP yang rendah akademiknya. Kenapa akademik yang dipersoalkan?. Kenapa tidak tanya sebab apa beliau dipilih perwakilan cawangan?. Bagi pengulas luar, mai Parit Buntar tanya sendiri perwakilan cawangan.
Kalaupun akademik tinggi, ada master, ada phd, peguam, jurutera, arkitek, doktor. Jika hanya boleh pegang jawatan tetapi jamaah tak bergerak, apa gunanya?.
Kalaupun lulusan agama dari UM, UIA, UKM atau luar negara Jordan, Mesir, Madinah. Jika diberi jawatan jamaah beku dan kaku, apa gunanya?. Jangan ingat, akademik tinggi sahaja yang layak untuk memegang jawatan dalam jamaah.
Bagi penulis, keputusan pemilihan di Parit Buntar mampu menjadi satu peringatan kepada pemimpin jamaah peringkat pusat, negeri dan wakil2 rakyat. 
Jangan ingat dengan jawatan yang kita pegang, kita boleh buat apa saja. Jangan diikut cara pemimpin umno yang ditolak rakyat. Lupa diri, sombong, megah diri dan rasa diri dah hebat. Jangan dok bergaya lebih sangat, ingat perwakilan di cawangan dan kawasan sedang perhatikan pemimpin mereka.
Jangan dok cuba ambil rasuah. Bila buat kesalahan cuba tutup2kan. Ingat, akhirnya akan terbuka juga pekung di dada.
Akhirnya renungilah ayat 44 surah al-Baqarah;
"Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri. Padahal kamu semua membaca kitab Allah, tidakkah kamu berakal"
Wasalam.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...