Monday, May 31, 2021

Tulahan : Lambang PH semasa PRU 15, logo PH atau PKR?


Assalam,

Penulis ada menerima satu dapatan kajian daripada sebuah pusat kajian di Malaysia berkaitan kecenderungan pengundi terkini . Setakat ini , dapatan kajian masih belum dibentangkan kepada media.

Baru-baru ini , O2 Research Malaysia telah membentangkan kajian yang menunjukkan TS Muhyiddin masih memperolehi 51% sokongan tertinggi berbanding ketua parti lain.

Kajian yang dibuat pada suku pertama tahun 2021 juga menunjukkan bahawa sokongan kepada TS Muhyiddin sebenarnya telah merosot berbanding 66 peratus pada suku kedua tahun 2020

Dapatan kajian O2 Research Malaysia juga menunjukkan PH mendapat sokongan tertinggi 36% dikuti PN 31% , BN 22% dan MUDA 11%

Kajian O2 Research Malaysia telah dikritik oleh pemimpin politik yang tidak dapat menerima hasil kajian kerana didakwa bertujuan menakut-nakutkan Umno yang mahu bertanding di atas nama BN bukan bersama PN.

Pengkritik berpandangan, O2 Research Malaysia sepatutnya hanya menyenaraikan pemimpin utama bagi PN, PH dan BN bukan menyenaraikan ramai pemimpin utama semua parti politik sehingga menyebabkan sokongan kepada pemimpin utama PN, PH dan BN terpecah.

Bagi penulis, kajian ini perlu diterima positif oleh parti-parti politik bagi memperbaiki kelemahan parti politik masing-masing. Kajian ini perlu dianalisis bersama kajian-kajian lain bagi memperoleh kesimpulan yang lebih tepat.

Satu perkara yang tidak boleh disangkal adalah penurunan sokongan terhadap parti-parti dalam PN terutama Pas dan PPBM, penurunan sokongan terhadap Umno dan BN serta peningkatan semula sokongan terhadap PH.

Pada PRU 14, sokongan terhadap PH adalah 49%, BN mendapat 32% dan PAS mendapat 19%. PPBM pada masa itu dalam PH.

Berdasarkan satu kajian lain, selepas PH dijatuhkan dan PN memerintah, tahap sokongan kepada PH pada masa itu menurun kepada 33% , BN meningkat kepada 34% dan PN (PAS dan PPBM) mendapat 27%.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...