Saturday, October 22, 2011

Bayi bersujud dalam janin bila mendengar bacaan al-Quran


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgECWvgXGXTsWcRqdwCmp2-p1SspxocIHYPlk5rCDMM4JtbuNFyysibLlchU85yJg8A5D4yEkpLRkDUD4kXswasfWN6KwsP7Zq5BXVWcDQQ4kB0JeCbXwj4q6ggwglawhrAYG1hyphenhyphen-CMiVKM/s1600/bayisujud.jpg
Penelitian yang mengejutkan akhir-akhir ini bahawa muzik classic seperti Mozart dapat mempengaruhi pembesaran janin. Malah di sebuah laman dinyatakan Surabaya Ehealth klo ingin mempunyai anak yang cerdas hendaknya ibu bapa mengoptimalisasi anak sejak awal. Dan oleh doktor di web tersebut disarankan menggunakan muzik Mozart.

Tetapi bagaimanakan Islam memandang perkara ini. Tiap bayi lahir dalam keadaan fitrah, tentu suara-suara firman Allah lebih baik daripada suara-suara orang yang tidak pernah bersujud pada pencipta janin. Berikut ini kutipan pendapat Habib Munzir mengenai kehamilan seorang ibu.
“saya sarankan agar anda dan isteri anda banyak membaca al-qur’an untuk menuntun kemuliaan dalam rahim isteri anda.

Friday, October 21, 2011

Kisah Ummu Ma'bad menyaksikan mukjizat Rasulullah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX7DtVvFFYTgZ-d8hN_H26rUG5mxeEVt6SQW07cfN8JxyvzLa3fECEWBJRyaxde5cDrgKJdM7mqRp2SqKbkMLTx4fBhO-fmGf3CJjg6QI6rqE6kH-mGRQtEgqdLFkceEm8jTGVUAiqXUY/s1600/gurun-sahara-afrika.jpg
Secara diam-diam, Rasulullah SAW bersama Abu Bakar RA, Amir bin Fahira dan seorang penunjuk jalan bernama Abdullah bin Uraiqith bergegas meninggalkan Makkah menuju Madinah. Dua belas tahun sesudah Rasulullah menyebarkan agama Allah di kota Makkah, namun tekanan dari kafir Quraisy kian bertambah.

Malah, kaum kafir Quraisy berniat untuk membunuh Rasulullah beserta sahabatnya yang telah masuk Islam. Bagi menghindari kekejaman kafir Quraisy, Rasulullah pun kemudian melakukan hijrah ke kota Madinah.

Tanpa perbekalan yang memadai, Rasulullah berangkat menuju Madinah. Sebuah perjalanan yang tidak mudah dan tidak juga ringan.

Di tengah perjalanan menuju kota Madinah, rombongan Rasulullah melalui sebuah khemah milik seorang wanita tua bernama UMMU MA'BAD di wilayah Qudaid -antara Makkah dan Madinah. 
Pada masa itu, Ummu Ma'bad sedang duduk berhampiran khemahnya. Lantaran bekalan yang kurang, rombongan Rasulullah pun singgah ke khemah Ummu Ma'bad.

Rasulullah dan sahabatnya ingin membeli daging dan kurma dari Ummu Ma'bad. Namun, mereka tidak mendapatkan apa-apa. Pada masa itu, wilayah Qudaid sedang dilanda musim kekurangan makanan. Lalu Rasulullah melihat seekor kambing yang ada berdekatan khemah Ummu Ma'bad.

Rasulullah pun bertanya, "Kambing betina siapa ini wahai Ummu Ma'bad?", Ummu Ma'bad menjawab, "kambing betina tua yang sudah ditinggalkan oleh kambing jantan." 

Kisah Ashabul Kahfi http://tokomuflih.com/268-310-large/kisah-ashabul-kahfi-.jpg
Siapa yang tidak tahu kisah Ashabul Kahfi? Kisah ini sangat terkenal baik bagi penganut agama Islam atau Kristian. Ashabul Kahfi dalam Islam iaitu kisah yang menceritakan 7 pemuda yang mendapat petunjuk dan beriman kepada Allah tertidur dalam gua selama 309 tahun. Mereka melarikan diri dari kekejaman raja Dikyanus.

Lokasi Gua :
Banyak terjadi perselisihan faham tentang lokasi gua. Ada yang mengatakan berada di Syria, ada pula yang mengatakan di Turki, akan tetapi banyak yang berpendapat lokasi gua terdapat di Jordan di perkampungan Al-Rajib atau dalam Al-Quran di sebut Al-Raqim, yang berjarak 1.5 km dari kota Abu A’landa dekat kota Amman- Jordan.

Info terakhir yang diperolehi bahawa Raja Abdullah ke 2 (Raja Jordan) telah secara rasmi untuk mendirikan di muka gua Ashhabul Kahfi masjid dan ma’had yang diberi nama “Masjid Gua Ahlul Kahfi” dan Ma’had Da’wah dan Dai’.

Nama nama Ashhabul Kahfi: Maksalmina, Martinus, Kastunus, Bairunu, Danimus, Yathbunus dan Thamlika manakala anjingnya bernama Kithmir.

Sebab turun kisah ini dalam Al-Quran: 
Kisah dimulai dari seorang kafir datang kepada seorang Yahudi di Madinah. Dia memceritakan kepadanya bahawa Muhammad mengaku dirinya sebagai Nabi dan dia meminta nasihat kepadanya bagaimana caranya untuk menentangya. 
Yahudi tadi berkata “Tanya kepada Muhammad tentang kisah Ashhabul Kahfi, jika dia mengetahuinya maka ia benar sebagai Nabi”. 
Lalu orang kafir tadi bertanya kapada Rasulallah saw tantang kisah tersebut.
Mereka menyangka beliau tidak mengetahuinya sehingga mereka boleh mengalahkan dan menentang beliau. Tapi apa yang terjadi. Allah perintahkan Jibril as agar segera turun dari langit menceritakan kepada Rasulullah saw kisah tersebut sebagaimana tertera dalam Al-Qur’an dalam surat Al-Kahfi.

18:9. Atau kamu mengira bahawa orang-orang yang mendiami gua dan (yang mempunyai) raqim itu, mereka termasuk tanda-tanda kekuasaan Kami yang menghairankan?

18:10. (Ingatlah) tatkala pemuda-pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua lalu mereka berdoa: Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)”.

18:11. Maka Kami tutup telinga mereka beberapa tahun dalam gua itu,

Thursday, October 20, 2011

Mimpi Rasulullah sebelum Baginda di Isra'kan

http://haluanpalestin.haluan.org.my/wp-content/uploads/2011/07/israk-mikraj.jpg
Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda: "Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan... ... .."

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatang oleh malaikatul maut dengan keadaan yang amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, tetapi dia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, tetapi dia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada ALLah.

Wednesday, October 19, 2011

Faustino lempar surau dengan batu sebelum memeluk Islam

 
Tidak ada mimpi bukan pula ajakan dari seseorang. Namun dalam lubuk hati terdalam, Faustino begitu tertarik dengan Islam. Perkenalan Muhammad Ilyas, nama baru Faustino, dengan Islam berlaku dalam keadaan biasa sahaja. 
 
Malah, dia pernah bertengkar dengan seorang Muslim yang pada masa itu sedang membina sebuah surau.

Ia tersinggung, apabila Muslim menganggap remeh peringatannya soal kemungkinan banjir. Apalagi, perbincangan berubah menjadi saling memburukkan ajaran agama masing-masing. Ia mengambil batu, melempar surau itu. 
 
Namun, setelah amarah reda, ia membenarkan orang Muslim berbincang itu tentang bahan perdebatan itu. Dia pun mulai banyak membaca buku dan berbincang. Dia pun tahu, fakta yang dikatakan orang Muslim itu dalam perdebatan panas itu ternyata benar.

Ringkas cerita, Ilyas pun berinisiatif mendatangi surau untuk bertemu abangnya yang telah menjadi penganut Islam. Pada masa itu, selesai undian pendapat, suasana Timor Leste sangat panas. Muslim dimusuhi. 
 
Pada masa itu, selepas tengah malam. "Mengapa kau ke sini," tanya abangnya, seperti dikatakan Faustino. Ia berwaspada, di belakang adiknya ada orang lain yang akan menyeretnya keluar, malah membunuhnya.

Tuesday, October 18, 2011

Menakjubkan : Rahsia perkaitan solat dengan tubuh manusia

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. 
Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. 


Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (serentak ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. 
Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.


Monday, October 17, 2011

Gambar senyum syuhada Gaza , bukti kebenaran al-Quran dan Sunnah

Renungan kita kali ini ialah tentang detik-detik kehidupan pertama syahid dan detik-detik terakhir terakhir kehidupan mujahid.. 
Itulah detik-detik yang dihindari banyak orang dan dicemaskan para pahlawan dunia. Itulah detik-detik di mana seseorang meninggalkan kehidupannya dan mimpi-mimpinya. 
Kehidupan itu tiba-tiba terputus dan ia pun berada di dunia lain yang belum pernah disaksikannya dan belum pernah diketahuinya kecuali melalui berita saja.

Detik-detik tersebut adalah detik-detik pertama orang yang mati syahid. Itulah detik-detik permulaan dan di hadapan pintu Barzakh. Permulaan ia meninggalkan dunia menuju akhirat. 
Akhir kehidupannya sebagai seorang muslim yang hidup menuju permulaan kehidupan syahadah yang abadi..

Detik-detik mengagumkan dalam kamus seseorang. Detik-detik yang tidak difahami oleh sebarang manusia. 
Itulah detik-detik yang tidak ingin dicapai kecuali oleh orang-orang beriman. Detik-detik yang tidak boleh dijelaskan dengan kata-kata..

Detik-detik kedatangan dan kepergian yang menyatu. Detik-detik akal seorang Mukmin memberi reaksi kebingungan: apakah patut didoakan dapat keberkahan atau disedihkan. 
Apakah diberi ucapan selamat atau belasungkawa. Apakah harus menangisinya atau berbahagia.. Kesedihan atau kebahagiaan dan pelukan.

Hidayah datang melalui kanak-kanak pencuci kasut

 
 
Sebelumnya, Idris Tawfiq (gambar yang kiri) adalah seorang paderi gereja Katholik Rom di England. Mulanya, ia mempunyai pandangan negatif terhadap Islam. Baginya semasa itu, Islam hanya sama dengan terorisme, potong tangan, diskriminasi terhadap perempuan, dan lain sebagainya.

Namun, pandangan itu mulai berubah, ketika ia melakukan kunjungan ke Mesir. Di negeri Piramid itu, Idris Tawfiq menyaksikan ketulusan dan kesederhanaan kaum Muslimin dalam melaksanakan ibadah dan serta keramahan sikap mereka. Berikut pengakuan Idris tentang keputusannya memilih Islam:

Apa yang membuatkan anda tertarik pada Islam?
 
Perkenalan saya dengan Islam datang dari seorang kanak-kanak di jalanan di Kaherah, mencuci kasut dengan selipar di kakinya. Dia melihat kulit putih saya dan menyapa saya dengan assalamu alaikum. 
 
Sepanjang 40 tahun di England, saya pernah melihat Muslim; saya melihat mereka di jalan-jalan, dan saya percaya apa yang televisyen katakan pada saya tentang Muslim yang akan memotong tangan saya atau memukul para wanita; tapi anak kecil itu sungguh membuka jendela yang lain tentang Islam.

Setelah saya menjadi Muslim beberapa tahun kemudian, saya katakan pada audiens saya di Manchester Metropolitan University tentang anak itu. Saya memberitahu mereka bahawa pada Hari Penghakiman ia akan mendapatkan kejutan dalam hidupnya.
 
Apa yang anda tahu tentang Islam setelah itu?
 
Dia sangat membekas di hati saya. Apa yang saya sukai tentang Islam adalah kesederhanaannya. Sayangnya, umat Islam memperumitkan agama mereka, baik untuk diri mereka sendiri dan ketika menjelaskan kepada non-Muslim. 
 

Sunday, October 16, 2011

Kisah Amar bin Jamuh , manusia cacat syahid di medan Uhud

 http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/37296_404181314332_167892744332_4117831_647874_n.jpg
Kebelakangan ini, Amar bin Jamuh merasa orang-orang di sekitarnya tidak lagi menghormatinya. Malah, keempat anak lelakinya pun seakan menjauhinya. Mereka lebih senang tinggal bersama sahabatnya. “Kenapa orang-orang sepertinya memusuhiku?” bisik hati Amar sedih.

Padahal sebagai seorang bangsawan kaya di Madinah, ia selalu membantu orang-orang miskin. “Lebih baik aku mengadukan kesedihanku kepada Manat,” kata Amar. Amar bangkit dan menekankan tongkatnya kuat-kuat. Tongkat itu yang selalu membantunya berjalan ke mana-mana. Amar bin Jamuh seorang yang cacat kakinya. Namun, kekurangan itu tidak membuatnya patah semangat.

Semasa mudanya, Amar giat bekerja walaupun orang tuanya kaya raya. Ia tidak mahu menjadi beban keluarganya. Seperti saudaranya yang lain, Amar bekerja dengan penuh tanggung jawab.

“Wahai, Manat,” ucap Amar di depan patung kecilnya. ”Kini semua orang membenciku. Aku mohon, tenangkanlah hatiku.” Diam-diam, dari luar seseorang sedang memerhatikanya. Dan, perlahan-lahan masuk bilik pemujaan Amar. “Ayah, kenapa masih menyembah berhala itu?” tanya Muadz anak lelaki Amar. “Diamlah! Jangan menghina Tuhan nenek moyang kita!” bentak Amar.

Hati Muadz sangat hiba melihat ayahnya masih menyembah berhala. Ia mengharapkan ayahnya segera memeluk Islam. Orang Islam dilarang menyembah berhala. Amar berfikir dan mulai mendapat jawapan tentang sikap anak-anak serta kaumnya yang memusuhi dirinya. “Rupanya, agama Muhammad itulah penyebabnya...,” marah Amar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...