Thursday, July 29, 2010

Tulahan : Imam tua dan rostrum serong ( 2 )


Salam,
 
Kampung penulis yang kuat birunya hanya ada rumah tak capai 50 buah. Surau di kampung dikuasai oleh orang2 Ubn tanpa ada jawatankuasa. Orang2 Ubn letak surau tu bawah biro agama JKKK.
Tahu sajalah kalau orang Ubn yang jaga surau, kadang2 tak da jemaah untuk solat Maghrib dan Isyak. Solat Zohor dan Asar sahihlah tak da jemaah.
Orang2 Ubn pada masa tu bergantung kepada seorang Imam Tua kerana hanya dia yang boleh imamkan solat, boleh ketuai tahlil , boleh sembelih lembu dan boleh baca talkin.
Imam Tua ini bila dia tahu orang kampung bergantung  pada dia , banyaklah perangai buruk yang dibuatnya dan tak sapa berani tegur.
Bila sembelih lembu dia minta macam2 payung, daging , kain seolah2 dah jadi syarat sebelum sembelih binatang. Bila orang suruh ngajar budak2 ngaji , dia minta upah mengajar.
Bila dia mengajar budak2 pelajaran fardhu ain, dia rakam kemudian pasang semasa kenduri rumahnya seolah2 dia hebat macam ustaz2 forum perdana.


Wednesday, July 28, 2010

Tulahan : Imam tua dan rostrum serong ( 1 )

Salam,Program TV Imam Muda mendapat perhatian penonton di Malaysia, malah negara Eropah juga menunjukkan minat terhadap program ini. Program Imam Muda yang sudah hampir kemuncaknya ini sememangnya program yang berfaedah untuk ditonton.

Melalui program ini peserta Imam Muda bukan sahaja diuji kemampuan menjadi imam solat , malah kemampuan mereka menguruskan jenazah, menjadi penguatkuasa maksiat, melakukan sembelihan dan pelbagai lagi.

Bagi penulis, peserta yang terpilih ini semuanya sudah menepati ciri-ciri Imam Muda kerana mereka adalah lulusan sekolah agama, lulusan agama dalam dan luar negeri. Program Imam Muda ini hanya akan memilih Imam Muda terbaik antara mereka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...