Saturday, March 5, 2011

10 binatang hijrah yang unik

Sejumlah satwa melakukan migrasi mengagumkan dan kerap misterius dalam mencari sumber makanan, pasangan hidup, dan tempat terbaik untuk membesarkan keluarga.

Dari kesemuanya, ada hewan yang berekspedisi hanya berjarak beberapa inci dari rumahnya dan terdapat pula yang menempuh jarak ribuan kilometer.

Berikut adalah daftar sepuluh migrasi hewan versi Livescience.

1. Tonggeret

Setelah menghabiskan 17 tahun di dalam tanah, serangga bersuara nyaring, tonggeret akan bermigrasi menuju dunia luar untuk berkumpul bersama, bernyanyi, dan kawin.

Penampilan mereka yang sinkron, efektif menjauhkan tonggeret dari pemangsa selama lima minggu kehidupan dewasanya.

Jarak migrasi tonggeret beragam, mulai dari beberapa inci hingga ribuan kilometer.

Daniel Streich ahli politik Swiss menentang pembinaan masjid akhirnya memeluk Islam

Daniel Streich Menerima Islam

Daniel Streich adalah seorang ahli politik Swiss. Beliau terkenal kerana kempen menentang pembinaan masjid di negaranya, tetapi tanpa disangka-sangka telah memeluk agama Islam.

Streich merupakan seorang politikus terkenal, dan dia adalah orang pertama yang mencetuskan larangan terhadap kubah masjid, bahkan mempunyai idea untuk menutup masjid-masjid di Swizerland.

Beliau berasal dari Parti Rakyat Swiss (SVP). Pengumuman kesaksian Streich kepada agama Islam membuat heboh seluruh Switzerland. Streich mempropagandakan anti-gerakan Islam begitu meluas ke seluruh negara.

Dia menaburkan benih-benih kemarahan dan cemuhan bagi umat Islam di negara itu, dan membuka jalan pemikiran orang ramai terhadap mimbar, kubah dan masjid.

Friday, March 4, 2011

Joannes Lukas sebak selepas meneliti ayat al-Maidah

Joannes Lukas sebak selepas meneliti ayat al Maidah

Pertemuan kali pertama penulis dengan anak muda kelahiran Tawau, Sabah ini, langsung tidak menampakkan dirinya seorang mualaf
. Ini kerana raut wajah Joannes Lukas, 29, persis jejaka Melayu ditambah pula kelancaran tutur kata tanpa dipengaruhi loghat negeri asalnya.

Malah menurut lulusan Ijazah Sarjana Muda kejuruteraan dari Universiti Putra Malaysia (UPM) ini lagi, kalau melihat penampilan dirinya sebelum bergelar Muslim, beliau sendiri tidak menyangka akan memeluk agama Islam.

“Jadi Muslim… memang tidak pernah terlintas dan terbayang. Ini kerana saya boleh dikatakan seorang penganut Kristian yang setia serta terlibat secara aktif dengan pelbagai aktiviti gereja.

Tulahan : Calon PAS ada peluang menang di Kerdau dan Merlimau, tawakallah

Salam,


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwiTkSacfCSz2zYsH2-_wJl7lfuOYVrHoyQ5W1v2AEzTQ8QF8CMDpgK0qJRxRLH-uVE9HnLTqEuGAWuvbNG3Th2rZOrOcirg34zMmUG49kmvIOxb0vZ3w2QQRpd2YhE8IDoNTQ4IuqE74/s1600/tawakal-guy.png


Prk Merlimau dan Kerdau akan melabuhkan tirainya pada 6 Mac ini. Inilah pertama kali penulis menulis mengenai kedua-dua Prk ini. Tidak sama seperti Prk Tenang, Prk kali ini isunya adalah sama seperti Prk2 lain sebelum ini.

Semasa Prk Tenang ada isu bersalam yang dicetuskan oleh Ketua MCA sokongan Umno, penulis ada keluarkan beberapa entry mengenai isu itu. 

Memandangkan penulis jauh diperantauan, jadi tak dapat bersama merasakan 'kepanasan' petugas PAS dan PR berkempen dalam keadaan provokasi berlebihan dari Umno BN. Kelebihan yang ada pada petugas PAS adalah bersabar dan tidak bertindak balas sesuka hati.

Thursday, March 3, 2011

Kisah seorang polis wanita Amerika memeluk Islam

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdixgU2eBL2Iap_cIoJYZiOLqQmlQUIHwRI1dPc-aV51mDUmOpmRdrilLpeXep7HAuaAZJMF5qcnt_ki7jN5FCdDtljeYmoxFXNCF9O56t5Y47qqw5hFxWabU-rcGp4rPR9IVDHYddWPvw/s400/muslimah+berdoa.jpg

LINDA DELGADO, seorang anggota polis berpangkat Sarjan di Arizona, Amerika Syarikat. Beliau menerima hidayah Allah dan memeluk agama Islam ketika dunia digegarkan dengan isu keganasan. Ikuti kisah beliau bagaimana beliau memeluk agama Islam dan suka duka pengalaman beliau.

LIMA tahun yang lalu, usia saya 52 tahun dan merupakan seorang Kristian. Saya bukannya ahli pada mana-mana gereja, tapi sepanjang hidup, saya sentiasa mencari kebenaran. Saya menghadiri banyak gereja dan belajar daripada guru-guru mereka.

Semuanya tidak lengkap dan saya menyadari tiada apa yang benar melainkan Allah. Sejak usia saya 9 tahun saya membaca Injil setiap hari. Tidak dapat dikatakan, sejak sekian tahun lamanya, kerap kali saya mencari kebenaran yang hakiki.

Bertahun-tahun lamanya sepanjang pencarian saya untuk kebenaran, saya mempelajari beberapa ajaran agama. Lebih setahun lamanya saya belajar dua kali seminggu bersama seorang paderi Katolik, tapi tidak boleh menerima kepercayaan Katolik.

Kemudian selama setahun saya mempelajari Kesaksian Jehovah dan juga tidak dapat menerima kepercayaan mereka. Saya menghabiskan masa hampir dua tahun bersama Mormon dan masih tidak menjumpai kebenaran.

Saya pergi ke beberapa gereja Protestan, sesetengahnya selama beberapa bulan, cuba mencari jawapan pada persoalan saya.

Hati saya mengatakan Jesus bukannya Tuhan tapi adalah merupakan Nabi. Hati saya mengatakan Adam dan Hawa bertanggungjawab atas dosa mereka, bukan saya. Hati saya mengatakan saya mesti menyembah Tuhan dan tiada yang lain.

Wednesday, March 2, 2011

Kisah cemburu buta menuduh isteri berzina

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIOpwDW_JEXU6OkFOyg2HC8VfbuYbbc75xLySjg8I5bI33Zr6v6jWdFhBUwvkEHIxM2FRp5jzhFyaOrf8x0sPgh7NY3-pxE7lkViC5DPY-4e65PMLNX_BwiQofpcOyGaDMT0G_4QKrxvw/s1600/1229031082_l.jpg


Kelahiran Muawiyah yang akan menjadi orang besar sudah diramal oleh seorang tukang tilik di zaman jahiliyah.

Hindun bin Utbah ibu kepada Muawiyah pernah berkahwin dengan seorang lelaki bernama Fakih bin Al-Mughirah sebelum berkahwin dengan Abu Sufyan.

Fakih seorang Arab yang sangat suka menerima tetamu, bahkan dia punya satu rumah khusus yang disediakan untuk tetamu dan orang musafir.

Rumah tersebut dibuka siang dan malam dan boleh ditempati oleh tetamu dan musafir tanpa perlu meminta izin terlebih dahulu.

Suatu hari, rumah tetamu tersebut sedang kosong, maka Fakih membawa Hindun beristirehat dan berbaring-baring di rumah tersebut. Sebentar kemudian Fakih keluar untuk suatu keperluan dan Hindu tertidur di situ sementara menunggu suaminya.
Tiba-tiba datang seorang lelaki tetamu yang ingin beristirehat di rumah tersebut dan masuk ke dalam, tapi dia melihat seorang perempuan sedang tidur di dalamnya.

Gadis melekat dalam kubur ibu

http://mywanfai.files.wordpress.com/2008/11/kubur1.jpg

Kisah ini diambil dari sebuah blog yang menceritakan pengalaman penulis blog berkenaan bacalah dan ambil pengajaran 

untuk post kali ini saya terpanggil untuk memaparkan kisah yang dah lama terjadi...pastinya ada yang pernah mendengar kisah ini...sohih atau tidak, saya tak pasti....walau bagaimanapun, boleh dibaca sebagai iktibar...wallahualam

" Hairan saya melihat beberapa orang kampung berkumpul di kedai pada tengah hari itu. 1 September 1994. Serius mereka berbual hingga dahi berkerut-kerut. Lepas seorang bercerita yang lain menggeleng-gelengka n kepala.

Pasti ada sesuatu yang 'besar' sedang mereka bincangkan, kata saya di
dalam hati. Setelah enjin motosikal dimatikan, saya berjalan ke arah
mereka.

" Bincang apa tu? Serius saya tengok," saya menyapa.
" Haaa...Din, kau tak pergi tengok budak perempuan tak boleh keluar
dari kubur emak dia? " kata Jaimi, kawan saya. " Budak perempuan? Tak boleh keluar dari kubur. saya tak faham bah," jawab saya. Memang saya tak faham kerana lain benar apa yang mereka katakan itu.

Tuesday, March 1, 2011

Kisah pencuri solat ditangkap


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk62Tm27YLqa7O11-f2TD_C9qlwci80JVcZF38reZvFE4Ab8BDbfccxrsaVAxPHK_4l8YIBsr2zMhWlAXp7N1V4lwwde2ZYbsbjrbzDJmqwzxRHxRjUHYN9LTBkvmrJvhWYdKEw6-XSy4/s1600/P1308649belatukpaint.JPG
Jangan solat 'burung belatuk'

Abdullah bin Kathir menceritakan kisah Hajjaj bin Yusuf ketika masa remajanya, sebelum beliau terkenal dan memegang apa-apa jawatan. Hajjaj pernah solat di samping Said bin Al-Musayyib di Madinah.

Hajjaj selalu tergopoh gapah dalam solatnya, sehingga dia bangun dari ruku' sebelum imam bersujud dan bangun ketika imam masih sujud.

Sebaik saja solat selesai, Hajjaj telah bergerak untuk bangun, tapi Said bin Al-Musayyib segera menjerat lehernya dengan kain redaknya. Hajjaj meronta untuk beredar, tapi Said terus menahannya sambil berzikir.

Jadilah Hajjaj seperti kambing yang sedang ditambat, tidak dapat lari.

Kisah sungai menurut arahan khalifah

http://b.cdn.tendaweb.com/fckfiles/image/internasional/egypt_river_nile.jpgTatkala negeri Mesir mula ditakluki oleh tentara Islam Khalifah Umar Ibnul Khattab yang memerintah Kerajaan Islam ketika itu telah melantik Amru Bin Al As sebagai gabenor di wilayah islam yang baru itu.

Amru Bin Al As memang terkenal seorang pahlawan Islam yang berani serta pentadbir yang cekap dan bijaksana.

Semasa Amru Bin Al As menjadi gabenor Mesir, suatu peristiwa ganjil telah berlaku. Air sungai Nil dikatakan akan berhenti mengalir beberapa bulan lagi dan penduduk-penduduk Mesir bercadang untuk melakukan upacara jahiliah ialah mengorbankan seorang anak gadis yang cantik ke dalam sungai itu.

Mereka mendesak Amru Bin Al As supaya melakukan upacara itu. Beliau yang sebagai pemerintah Islam dan tokoh sahabat Rasulullah SAW tentu sekali berkeras tidak mahu melakukan sebab terang sekali bertentangan dengan ajaran Islam yang suci.

Monday, February 28, 2011

6 cara menakjubkan labah-labah menangkap mangsanya

Berikut adalah teknik berburu labah-labah yang menakjubkan, teknik apa saja yang akan digunakan oleh laba-laba untuk mencari mangsanya. Mari kita lihat dibawah :

1. LABAH-LABAH PENIRU SEMUT


Bagaimana labah-labah pelompat boleh mengelabui semut-semut? Ia melakukannya bukan hanya dengan bentuk penampilan saja, bahkan juga dengan perilakunya. Sebagai contoh, untuk menyembunyikan jumlah kakinya, labah-labah pelompat memegang dua kaki depannya untuk meniru sesunggut semut.

Dengan cara ini, kaki-kaki ini menyerupai sesunggut semut. Sampai di sini kita mesti berhenti dan berpikir: itu berarti bahawa labah-labah dapat mengira. Labah-labah ini mengira jumlah kaki-kakinya dan jumlah kaki semut, dan kemudian membandingkannya.

Melihat adanya perbezaan ini, ia mengerti bahwa ia harus menutupinya dengan cara yang sangat bijak dengan membuat dua kaki depannya menyerupai sesunggut.

Kisah ahli ibadah bermuka kusam

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj89GqP_mWjTH5Xe2rVkW2ifx-yNB0HiEIsmB5ErFeSRQacE3FTWKdjcx4dgZ6ieFYlKSA1KKH5_dUuG2cfJr7eYJkAveISW7F9CCrcOMnzCKseNo39JjLq6nQDCfU-U-9Q3vEdKOE562xx/s226/senyum.jpg

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,

"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji.

Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki , Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"Sang Guru menjawab sederhana,

"Perbaiki penampilanmu dan ubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria.

Sebab menurut Rasulullah, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."

Kisah ibu Smith memeluk Islam kerana akhlak anak

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEih7JFA7NrPos5YxlIQnA87vpJwhHGP-biwj4oQp1B_LpIf_OrYURFF1ommOkV2aZG08KDVzpuXtmMdlfWEU1C_ux6zqDj3751EDVvQHapUto-IRn7tgb_g8jPAG3Ct3xr1A8U8jLcfKSHp/s320/doa-untuk-ibu-bapa_1024.jpg
Kisah ini tentang seorang lelaki bernama Muhammad Abdullah atau Smith yang telah memeluk agama Islam daripada Kristian. Cerita ini disampaikan oleh Mohamad A Joban , Imam di Masjid Ar-Rahmah di Washington, USA.

Smith berasal dari Chicago, dan berpindah ke Olympia lebih kurang 17 tahun yang lalu. Dia selalu memakai kopiah putih sejak menjadi seorang Muslim.

Pada tahun 1996 , ibunya telah jatuh sakit di Chicago. Ketika dia tiba di rumah ibunya, ia membuka pintu dan ibunya berkata, “Adakah anda Smith?”

Dia berkata, “Ibu, Tidak, Nama saya sekarang adalah Muhammad Abdullah.” “Adakah anda Muslim?” Tanyanya.

Dia berkata, “Ya”.

Ibunya menjadi sangat marah, dan menanyakan mengapa ia mengikuti agama pengganas, kekerasan, dll Ibunya turut mengatakan macam-macam tentang betapa buruknya agama Islam.

Sunday, February 27, 2011

Merdeka kerana memberi makan anjing musafir

http://pendidikan.dunyahalal.com/pendidikan_dunyahalal_com/media/Image/Anjing%20yang%20musafir___%20(500x188).jpg


Diceritakan bahawa pada suatu hari *Abdullah bin Jaafar sedang berpergian. Ketika sampai di sebuah kebun kurma milik seseorang, dia berhenti untuk beristirehat. Didapatinya di situ ada seorang hamba abdi berkulit hitam yang menjaga kebun kurma tersebut.

Tiba-tiba hamba abdi itu mengeluarkan bekalnya untuk makan yang berupa tiga potong makanan. Seekor anjing datang menghampirinya dan berpusing-pusing berhampiran si hamba sambil menyalak sebagai tanda ingin merasa makanan itu. Lidahnya pun dihulur-hulurkannya keluar.

Hamba abdi yang peka itu mencampakkan sepotong makanannya ke arah anjing dan dimakannya. Kemudian dicampakkannya pula sepotong lagi dan dimakannya pula.

Ternyata anjing itu masih belum mahu lari juga. Maka hamba abdi itu mencampakkan lagi makanannya untuk ketiga kalinya dan dimakannya lagi. Maka habislah semua bekal si hamba kerana diberikan kepada anjing yang datang.

Kisah laknat seekor kuda

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0AYa7vJdUqwQ6P1FtZhR0Xe6NTfHhdt40CKOJPMkpVCQeJwXybQAXe3RT1wRjKMsFSaJzActohZbp7K5eWHVIh7jEYIh2p_BOB7nFZ65WZ096BHb7qsuPEGpABCGgG1u4CakGX6NJ90yG/s1600/kuda+luna+maya.jpeg
Gambar hiasan

Suatu hari, Abdullah bin Al-Mubarak pergi ke pasar. Dia telah melihat seekor kuda dijual dengan harga 40 dirham. "Alangkah murahnya kuda ini." katanya.

"Tetapi ada cacatnya," sahut pembeli yang lain.

"Apakah kecacatan kuda ini?" tanya Abdullah.

"Tidak boleh mengejar musuh dan tidak boleh lari dari musuh. Ia akan duduk tetap di tempatnya." ujar pembeli menghina kuda yang murah itu.

"Kalau begitu, kuda ini sungguh bernilai" kata Abdullah sambil berlalu dari situ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...