Saturday, November 17, 2012

Tulahan : Ketua Pemuda tak perlu berlakon, turun ke medan realiti


Salam,

http://peraktoday.com/wp/wp-content/uploads/2011/05/tantawi.jpgBila penulis menulis tentang anak muda di kawasan penulis, nampak bersifat tempatan. Namun, apa yang berlaku di kawasan itulah juga berlaku di seluruh negara.

Apabila penulis mengikuti secara live perbahasan pemuda jamaah. Pembahas juga menyentuh persoalan mendekati anak muda. Pemuda pusat dilihat tidak mendepani isu, tidak berada di tengah-tengah anak muda, tidak berada di medan realiti.

Anak muda sekarang mahu pemimpin mereka bukan sekadar bercakap tapi berada di depan. Mereka mahu pemimpin yang berani, pemimpin yang menjuarai isu rakyat.

Pada masa sekarang , isu-isu rakyat dibawa dan dijuarai oleh parti lain dalam PR dan NGO tertentu. Tidak ada seperti Mazlan Aliman dalam pemuda dalam isu felda, tidak ada seperti Mahfuz Omar dalam pemuda dalam isu AES. 

Anak muda mahu pemimpin pemuda seperti Cikgu Bard. Anak muda melihat bagaimana Cikgu Bard masuk lokap, dibelasah teruk polis , di maki hamun samseng UMNO. Anak muda mencari siapa pemimpin pemuda pusat yang sama seperti Cikgu Bard.

Apabila Cikgu Bard dan NGO anak muda Samm mendedahkan isu demi isu, berdepan muka dengan pemimpin UMNO menyeleweng. Anak muda bertanya di mana pemuda pusat? Tidak hairanlah ramai anak muda jamaah memilih untuk menyertai Samm.

Friday, November 16, 2012

Tulahan : Jangan selalu negatif, jiwai anak mudaSalam,

Semasa pulang ke Malaysia dua bulan lepas, beberapa orang sahabat jamaah melahirkan tidak puas hati mereka terhadap tindakan YB parti kawan yang telah menarik anak muda jamaah sertai sebuah NGO anak muda.

Kebetulan ada majlis pelancaran NGO anak muda di kawasan penulis dan penulis hadirkan diri pada malam berkenaan. Bila penulis sampai , memang penulis lihat anak muda yang sertai NGO ini sebahagian besarnya anak muda jamaah.

Malah ketua NGO anak muda ini di kawasan penulis ini adalah bekas SU cawangan yang kenal penulis kerana penulis kerap berurusan dengannya semasa penulis pegang jawatan SU kawasan.

Apabila sahabat jamaah bagi tahu penulis mereka tidak puas hati, penulis bagi tahu mereka jangan salahkan YB berkenaan . Salahkan jamaah kerana gagal dekati anak muda jamaah berbeza dengan YB berkenaan.

Memang penulis dapat jawapan bahawa YB berkenaan ada banyak masa untuk turun bertemu anak muda sedangkan pimpinan pemuda jamaah banyak masa untuk buat gerak kerja parti sehingga tiada masa untuk turun seperti YB berkenaan.

Penulis hormati alasan mereka, malah mereka sudah sedaya upaya bersama anak muda cuma pendekatan mereka perlu diubah supaya lebih menjiwai anak muda.

Penulis pun tahu , YB berkenaan pun tidak dekati anak muda di semua kawasan . Hanya beberapa tempat yang ramai anak muda jamaah. Penulis pun tahu , anak muda jamaah ini masih bersama jamaah tidak sertai parti kawan sebab tu YB ini syorkan mereka sertai NGO anak muda yang non partisan.

Pun begitu, penulis akui YB ini bijak menyelami jiwa anak muda sehingga anak muda ini sanggup bersamanya.

Seperti biasa bila penulis balik, penulis akan usaha bantu mana yang mampu. Penulis tahu dari Pengarah Unit Amal kawasan bahawa ramai anak muda di satu tempat yang minat untuk sertai Unit Amal. Katanya, dia dah suruh Ketua Cawangan di situ kutip nama , isi borang. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...