Friday, January 29, 2010

Tulahan : Baling batu sembunyi tangan


Salam,
Berita TV9 tadi ada bagi tahu polis dah dapat kenalpasti suspek yang baling kepala babi di satu masjid di Petaling Jaya. Kebetulan MPPJ ada CCTV berhampiran masjid tu, jadi MPPJ serah rakaman CCTV tu kepada polis.

Penulis harap kali ni suspek ni tak dapat lepas lari. MPPJ pun kena simpan salinan rakaman tu takut nanti hilang dari simpanan polis. Sebab dah ada kes, bahan bukti hilang dalam simpanan polis. Bukan apa2, kalau polis terhilang, MPPJ ada salinan.

Sebut pasal kes ini, penulis rasa pelik kenapa orang yang baling kepala babi tu guna plastik. Siapa mereka ni? Kalau orang bukan Islam tentu tak guna plastik sebab babi bukan benda haram bagi mereka.

Semasa ada isu kandang babi dekat Melaka dulu pun, ada orang pi gantung kepala babi dekat pagar masjid. Dengar kata, kepala babi tu di balut dengan guni. Sampai sekarang orang yang baling tak dapat ditangkap, sebab tak da CCTV.

Kali ini orang yang baling tak akan terlepas, biar mereka sedar bahawa tindakan mereka ini boleh menimbulkan rasa tidak puas hati antara penganut agama. Boleh mudaratkan keamanan negara.

Orang yang bakar gereja dah kena tangkap, Azmin Ali kata ahli Ubn. Hisamuddin tak berani sanggah kerana bukti dah ada dekat Azmin. Lepas ni kita akan tahu siapa yang baling kepala babi tu, orang Islam atau bukan Islam.

Wednesday, January 27, 2010

Tulahan : Tengok slip gaji anda. Potong!potong!potong!

Salam,


Tengahari tadi di tempat kerja, kawan2 dok bising bagi tahu gaji depa kena potong. Tanya penulis, tengok slip gaji dak lagi. Penulis dah ambil slip tapi tak tengok simpan dalam poket.

Bila buka slip, terkejut gaji penulis juga kena potong. Bukan potong gaji saja2 tapi potong cukai pendapatan. Tak pernah penulis isi borang suruh kerani potong cukai pendapatan. Kawan2 pun macam tu.

Selalunya, isi borang cukai pendapatan dulu kalau kena cukai baru bayar. Ini tidak , kerajaan potong cukai dulu tanpa kebenaran kakitangan kerajaan. Bila tanya pejabat LHDN, jawapannya kalau tak kena potong nanti kerajaan bayar balik.

Rasanya mulai Januari ni, 1 Malaysia kakitangan kerajaan kena potong cukai pendapatan. Ramai yang pasti terkejut kerana bukan sikit kena potong. Ada yang kena beratus ringgit, bajet bulanan berubah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...