Wednesday, January 27, 2010

Tulahan : Tengok slip gaji anda. Potong!potong!potong!

Salam,


Tengahari tadi di tempat kerja, kawan2 dok bising bagi tahu gaji depa kena potong. Tanya penulis, tengok slip gaji dak lagi. Penulis dah ambil slip tapi tak tengok simpan dalam poket.

Bila buka slip, terkejut gaji penulis juga kena potong. Bukan potong gaji saja2 tapi potong cukai pendapatan. Tak pernah penulis isi borang suruh kerani potong cukai pendapatan. Kawan2 pun macam tu.

Selalunya, isi borang cukai pendapatan dulu kalau kena cukai baru bayar. Ini tidak , kerajaan potong cukai dulu tanpa kebenaran kakitangan kerajaan. Bila tanya pejabat LHDN, jawapannya kalau tak kena potong nanti kerajaan bayar balik.

Rasanya mulai Januari ni, 1 Malaysia kakitangan kerajaan kena potong cukai pendapatan. Ramai yang pasti terkejut kerana bukan sikit kena potong. Ada yang kena beratus ringgit, bajet bulanan berubah.


Kalau yang ada duit tak pa la, tapi kalau yang potong sana potong sini perit juga nak sara keluarga bila gaji kena potong. Dah la tinggal tak seberapa, kerajaan potong lagi tinggal ciput ja.

Nampak jelas kerajaan Najib terdesak nak pakai duit. Sanggup ambil dulu duit kakitangan atas nama cukai pendapatan untuk belanja. Sebelum ini potong peruntukan Kementerian sehingga kakitangan kerajaan terpaksa berjimat walaupun dah terlalu jimat sehingga terguna duit poket sendiri.

Rakyat yang jadi mangsa kerana bila potong peruntukan banyak perkhidmatan kerajaan kepada rakyat terjejas. Contohnya, potong peruntukan asrama.

Kenapa kerajaan Najib tak bersungguh atasi ketirisan dalam perbelanjaan kerajaan? Kenapa kerajaan Najib tak atasi penyelewengan wang rakyat akibat rasuah dan salah guna kuasa. Jawapannya, sebab yang bagi tiris, yang rasuah, yang salah guna kuasa adalah puak-puak Najib juga.

Berapa bilion wang rakyat musnah kerana kes PKFZ dan enjit jet hilang? Kenapa kakitangan kerajaan pula kena terima beban. Dah la tak dapat bonus, la gaji pula kena potong.

Sah dah, kerajaan Najib hidup dengan cara potong. Potong peruntukan, potong gaji, lepas ini potong elaun dan macam2 potong lagi akan muncul. Sebab tu la, ada wakil kerajaan yang tak boleh tengok iklan potong!potong!potong!.

Wassalam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...