Saturday, January 23, 2010

Tulahan : Mai daftar pemilih baru, pilihanraya bulan Mei?

Salam,


Pagi tadi penulis telefon kawan di Parit Buntar, tanya pasai tindakan jamaah kpd daftar pemilih terbaru. Kawan bagi tahu malam ni akan mesyuarat bincang. Sikit dia bagi tahu ada banyak nama kena keluar, tak tau pasai apa. Syukurlah tindakan cepat dari jamaah di Parit Buntar.

Tiga minggu lepas penulis balik Parit Buntar tolong juga daftar pemilih. Penulis tunjuk ajar seorang ajk baru pemuda buat daftar pemilih baru. Turun tiga tempat dapat dekat 50 pemilih baru. Kira ok la, dari tak buat langsung.

Ajk pemuda baru ni nampak ada komitmen tinggi buat kerja ni. Penulis harap dia dapat terus buat kerja ni supaya jamaah ada pelapis. Tapi kena ada yang tolong dan kena bagi la pada dia sikit sagu hati duit minyak kereta.

Penulis pun bila balik, masa tak cukup nak tolong. Harap ada orang jamaah di Parit Buntar dapat sama2 tolong. Memang la kadang2 rasa boring tunggu kaunter berjam-jam tapi yang mai daftar tak ramai pun.

Dah tabiat manusia bila belum sampai hari mengundi tak da kesedaran untuk daftar mengundi. Bila umum bubar parlimen, baru tanya sana sini nama ada dalam daftar pemilih atau tidak.

Di Parit Buntar pendaftaran lepas PRU ke 12 memang perlahan, tapi sejak awal tahun 2009 gerak kerja ni aktif dengan pelbagai cara. Setiap kali JPN negeri umum bilangan yang didaftarkan, Parit Buntar selalu antara yang teramai.

Jika 10 ribu di daftar di Perak, ramai la tu. Bukan senang nak dapat jumlah banyak tu. Masalahnya, berapa yang didaftarkan oleh PPS Pakatan Rakyat daripada 10 ribu tu. Takut komponen tak rasmi yang daftar ramai untuk Ubn.


Ramai yang kritik jamaah kerana kurang daftar pemilih baru. Mereka yang kritik harap bukan setakat kritik tapi turut sama membantu. Bantu jamaah di kawasan masing2 dengan kepakaran yang ada.

Jamaah di kawasan pun jangan hanya serah tugas itu kepada PPS. Jangan lepas kepada PPS kerana mereka dapat RM 1 jika daftar sorang pemilih baru. Kalau ada di hati ajk jamaah di kawasan perasaan macam tu buangkanlah. Ajk jamaah di kawasan semuanya kena ambil tanggungjawab tolong PPS di kawasan.

Penulis pun tak semua yang boleh tolong, setakat atur tempat dengan cawangan, tunggu kaunter isi borang dan semak daftar boleh la. Tapi bab nak analisis daftar pemilih tak berapa nak tau, kena bagi kat yang tahu.

Bila buka kaunter daftar pemilih kena bawa laptop untuk semak. Laptop yang ada SSDP ok la, yang tak dak kena bawa broadband. Tapi kawasan Kuala Kurau dan Tanjung Piandang susah nak dapat line. Kena guna SSDP juga.

Bila heboh kata nak bubar DUN, ramai yang dok kata pilihan raya bulan Mac macam ramalan penulis di sini . Tapi kali ni penulis rasa pilihanraya tak berlaku bulan Mac kerana Ubn nak guna daftar pemilih suku pertama 2010.

Kenapa Ubn nak guna daftar pemilih suku pertama 2010? kerana mereka baru lancar kempen daftar pemilih hujung tahun 2009, Zombe lancar di Bagan Serai. Ubn masih tak yakin dengan pertolongan komponen tak rasmi buat kerja, tak cukup lagi.

Jadi kena cari lagi, kena minta tolong komponen tak rasmi yang lain seperti cerita ini. Yang baru daftar ni kena daftar untuk suku pertama 2010. Daftar suku pertama 2010 tamat hujung Mac. April baru di buka untuk semakan dan bantahan. Jadi tarikh yang sesuai bagi Ubn ialah Mei 2010.

Kalau lepas dari Mei 2010, mahkamah belum buat keputusan lagi. Tunggu PRU 13 ja la. Mahkamah pun kalau nak semula kepercayaan rakyat umum la keputusan tu. Sekarang ni pun semakin hari, rakyat dah pandang lain macam kat mahkamah kerana keputusan tak umum2. Sampai bila rakyat nak tunggu, sampai bila mahkamah nak umum?.

Jika pilihanraya bulan Mei, masa nak daftar pemilih baru masih terbuka. Jamaah di kawasan, daftar la ramai2. Jangan tunggu lagi, jangan yang dok pikiaq tunggu umum calon dulu baru nak daftar pemilih baru. Kerja ni bukan kerana calon tapi kerana jamaah.

Wassalam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...