Saturday, December 25, 2010

Kisah ular hitam menunggu mayat

Salam,
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg03lmsBW-Xjau-PtFDRXnTOFMZetpGgVvZy4PyNL-hS0sGvlyBPFjQl5o8YoofvAzMUEYecyHx5jO03n7hrloZyXvNbM_ERzPNO2L5cC6nsErGiZtqUYhsQJ-bQ2rTtRJrp1BOk0vml4ga/s320/snake.jpeg 
gambar hiasan

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama  serta jadikan panduan  dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika  atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya,Makkah.

Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia.  

Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer  dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. 

Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati seekor ular yang berwarna hitam  sebesar paha bersisik tebal telah berada  di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut).
 
Subhanallah … keadaan ular tersebut amat mengerunkan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain  yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ (8 km Jauhnya) .

Friday, December 24, 2010

Berita 40 orang buta kerana meroboh masjid

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6iZQI0DxLorn1oOuDoptFj0PUP6uXidRqcd516FsxIf7XGxOXl6TiWE211lz5Qg1eIYL3Hn69joyYHFj2nERNbLS25C2ls7bF0mh6FHx50OTB9IGSwcNLsAfsJoyP9U_w21_fUtOZGZTl/s400/2.jpg

Ingatkah kita kepada Masjid Babry yang dirobohkan oleh orang Hindu di India. Rupanya , selepas perobohan tersebut ada peristiwa yang aneh berlaku kepada mereka yang merobohkannya rumah Allah ini. Bacalah..

Sekitar 40 orang Hindu yang terlibat dalam serangan keji ke atas Masjid Babry untuk merobohkannya pada tanggal 6 Desember 1992,telah mendapat buta setelah gagal diubati walaupun dirawat oleh doktor-doktor pakar terkenal di India.

Berita ini diketahui melalui laporan yang dihebahkan oleh akhbar Anshary Express yang diterbitkan di India. Ahbar itu memberitahu propaganda umat Hindu untuk merobohkan masjid tersebut turut disertai sejumlah besar orang-orang Hindu ekstrem dari berbagai pelosok India. Mereka sebelumnya telah lama mendapatkan latihan untuk tujuan itu.

Thursday, December 23, 2010

Kisah mayat duduk bersila

Salam,

http://www.simplyislam.com/images/products/53195.jpg

Sudah menjadi kebiasaan setiap malam Jumaat , akan diadakan bacaan surah Yasin di surau dan masjid di Malaysia. Ramai yang membaca tetapi tidak mengetahu kelebihan membaca Yasin. Penulis paparkan satu kisah bukan berkenaan orang membaca surah Yasin tetapi mayat yang membacanya.Ambillah pengajaran daripada kisah ini.

Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi.. Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia. Ceritanya begini..

Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji.

Makam tersebut terletak di Ma'la iaitu tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah.

Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. Selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.

Wednesday, December 22, 2010

Tulahan : PAS kena jadi kekasih baru

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfXL7jbu4IYYY38K9-4PaUNbdyhCTHMtTTBUQYvttWlxbCkwfw4__Q-bjDCdSe0y3pqohsyOgv_ot7GlR8VQL4tAFjEqOdHPJRrPOr0Jb_Zvo8MOBsmvVHywKRR7orn4dLSPL37zuhlrY/s1600/rose7.jpg
Sebulan penting untuk daftar pengundi baru dah kira tamat, ada PAS kawasan yang buat dan banyak yang tak buat. Penulis dengar khabar dari kawan, di Perak banyak kawasan yang buat. Syukurlah, barulah boleh laungkan hasrat nak menang banyak kerusi.

Bagi negeri lain, tak tahu cerita lagi. Tunggu keluar daftar pemilih suku terakhir 2010 baru tahu. Nak tahu cepat kena tanya Pengarah JPN negeri masing2.

Boleh menang dengan cara daftar pengundi baru ? Nak bagi jaminan menang tak boleh, tapi orang cakap ‘sedap duduk’ la.

Sebenarnya PAS perlu mencari 15 peratus sokongan pengundi Melayu jika mahu mencapai kemenangan dalam pilihanraya kecuali Kelantan, Terengganu, Kedah dan beberapa kawasan lubuk jamaah yang mempunyai sokongan lebih 50 peratus pengundi Melayu.

Kenapa hanya 15 peratus ? kerana kebanyakan kawasan sudah mempunyai sokongan 35 peratus pengundi Melayu. 15 peratus nampak kecil tapi bukan senang nak capai. Jika ada 10 ribu pengundi Melayu, jamaah kena cari 1500 pengundi lagi.

Macam mana nak menang jika hari2 media Umno dok fitnah Pakatan Rakyat macam2 dalam TV1 dan TV3. Media lain seperti akhbar, di kampung2 tak ramai yang baca. Yang ada pun di warong2 kopi dan kedai makan yang ramainya orang lelaki.

Orang lelaki yang pi warong kopi boleh dapat banyak maklumat bukan hanya dari Utusan Meloya dan Berita Hairan. Warong kopi sekarang banyak letak Harian Metro, Kosmo dan Sinar Harian.

Tuesday, December 21, 2010

Tolak 4 dengan 4

Salam,

http://www.clker.com/cliparts/2/b/8/4/1206566007507326711cibo00_Cibo00_-_Number_(4).svg.hi.png

Umat Islam selalu lalai dan suka memberi alasan tidak menunaikan ibadah . Penulis paparkan kisah ini untuk kita sama-sama ambil pengajaran. Bacalah.........

Di masa lampau ada dua orang mukmin dan kafir, keduanya pergi untuk memancing ikan. Si kafir jika akan mengangkat jalanya menyebut nama berhalanya, maka ia mendapat ikan yang banyak sedangkan si mukmin jika akan mengangkat jalanya menyebut nama Allah SWT namun tidak mendapat apa-apa.

Apabila hari telah hampir Maghrib barulah si mukmin mendapat ikan dan ketika diangkat tiba-tiba ikan itu bergerak-gerak dan jatuh kembali ke dalam air, maka si mukmin tidak mendapat apa-apa lagi sedangkan si kafir jalanya penuh dengan ikan.

Maka menyesallah malaikat yang menjaga si mukmin itu dan ketika ia naik ke langit, Allah SWT memperlihatkan kepada malaikat itu tempat yang disediakan oleh Allah SWT untuk si mukmin dalam syurga, sehingga malaikat itu pun berkata,

Monday, December 20, 2010

Tulahan : Betul kata Abang Mat Sabu - BN jadikan Malaysia negara Jakun

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCg6I7GJpdhaVTtRN2RLXSO9ezuGQGLin8k9NFG1d0jbjBk0Rz9z2AkXngqcmjWAELhb2XzzwD3eDW0hijc0yq3YZv5u6BNYYKhHd2_ueLM_hft8wsRfUNx2k0I9voeLEnT6eE3MMLgwzV/s400/BOIKOT_MEDIA.jpg

Semalam, penulis dapat tengok live Konvesyen PR ke 2 melalui TVS News. Walaupun dok jauh di luar negara, penulis dapat tengok live ini tanpa ada gangguan talian kerana talian internet di sini amat baik.

Walaupun begitu, penulis simpati dengan rakyat Malaysia yang tinggal dalam negara tapi tak dapat tengok live ini dengan selesa kerana selalu ada gangguan kerana talian internet yang teruk.

Sudahlah rakyat negara Malaysia tidak dapat liputan yang adil melalui TV di Malaysia, nak guna internet pun terlalu lemah taliannya. Hanya perwakilan PR dan rakyat yang pergi terus ke Kepala Batas dapat tengok Konvensyen ini secara langsung.

Penulis bukan nak puji negara orang tapi terpaksa puji kerana negara sendiri tak beri hak yang sepatutnya kepada rakyat. Penulis bayar 30 Dollar dapat 100 GB sebulan, tapi di Malaysia berapa GB yang kita dapat?.

Sunday, December 19, 2010

Benarkah kita berjuang ?

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1pKO-oZ6DPWSof_HxxZUxslwtHa_3sJHYg7xHAQ_LBzqXQhOuXUBWazDGQ1NliBOT1KxQZw2sy_phSKfpEATPED9hcktPg8Ty-UTIPItrGPuyw9_UjTeBJ5mOok_901KHsbpN3nrj-E4/s400/15.jpg

Wahai orang yang beriman! Apa yang telah berlaku kepada kamu?

Apabila kamu diseru, agar turun ke medan untuk memperjuangkan agama Allah swt. tiba- tiba kamu memberatkan papan punggung kamu ke permukaan bumi (malas)

Kenapa jadi begitu? Adakah kerana kamu lebih sayang kepada kehidupan dunia berbanding kehidupan akhirat?

Ketahuilah! Sesungguhnya kehidupan dunia yang kamu dambakan itu, berbanding akhirat yang telah dijanjikan oleh Allah swt. adalah sangat kecil nilainya disisi Allah swt.

Jika sekiranya kamu lengah untuk menunaikan amanah perjuangan, nescaya kamu akan diazab oleh Allah swt dengan azab yang sangat pedih.

Maksud Firman Allah swt dari surah at Taubah . Ayat : 38 - 39

Seseketika dalam mengharungi perjuangan ini, alangkah kita duduk sejenak untuk menganalisa atau bermuhasabah diri. Memandang jauh ke dalam jiwa dengan menyelaminya secara jujur dan telus terhadap diri sendiri . Lalu kita ajukan pada diri satu soalan, benarkah kita berjuang?

Berjuang yang dimaksudkan di sini ialah bekerja gigih dengan segala upaya dan daya malah mengambil segala ruang dan peluang untuk menjulang kalimah Allah swt sehingga ia mengatasi ideologi ciptaan manusia, meskipun terpaksa berhadapan dengan tribulasi dan implikasi yang mengancam kepentingan diri .

Atas alasan dan tujuan tersebut, kita menyertai jamaah Islam ini bagi memastikan aspirasi perjuangan suci itu dapat kita laksanakan secara lebih berkesan. Persoalannya, benarkah kita berjuang?

Benarkah kita berjuang? kalau hanya mengisi borang dan mendaftar diri sebagai anggota jamaah Islam tetapi gagal untuk komited (iltizam) dengan segala aktiviti amal jamaei yang dianjurkan oleh jamaah. Kita hanya mampu mentarbiyah tetapi tidak boleh ditarbiyah Mampu mengarah tetapi tidak boleh diarah. Mampu menegur tetapi tidak boleh ditegur.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...