Saturday, May 21, 2011

10 tempat paling unik dan aneh di dunia

Bumi di mana kita hidup mempunyai banyak tempat luar biasa, baik keunikannya, keanehannya.

Berikut ini 10 tempat unik dan aneh di seluruh dunia:

1. GuaĆ­ra Falls, sempadan Brazil-Paraguay


Kebanyakan orang menganggap air terjun Niagara adalah yang terbesar di dunia. Sedangakan Guaira Falls lah yang terbesar di dunia dengan jumlah air terjun yang mencapai kira-kira 1.750.000 kubik per-saat. Bandingkan dengan Niagara Falls yang hanya 70.000 kubik per-saat.

Sumber Guaira Falls yang terletak di sempadan Brazil-Paraguay, adalah sungai Parana. Pada tahun 1982, lokasi air tejun Guaira ini dibina empangan untuk hidro elektrik yang dinamakan Itaipu Dam merupakan empangan hidro elektrik kedua terbesar di dunia setelah Gorges Dam. Itaipu Dam menyalurkan 90 peratus elektrik ke Paraguay, dan 19 peratus ke Brazil, iaitu Rio de Janeiro dan Sao Paulo.

2. Iceberg B-15, Antartika


Gunung ais B-15 adalah gunung ais terbesar yang tercatat dalam sejarah. Luasnya mencapai 3.100 km, menjadikannya lebih besar dari Pulau Jamaica. Gunung ais raksasa ini terjadi kerana bongkahan Ross Ice Shelf pada Mac 2000.

Maka pada tahun 2003, gunung ais B-15 ini kembali pecah menjadi beberapa bahagian, salah satunya yang terbesar disebut B-15a hanyut ke utara, akhirnya hancur ke dalam glesier pada tahun 2005, meninggalkan bongkahan sepanjang 8 km. Keadaan ini menyebabkan perubahan besar pada peta Antartika dan patut dinilai semula petanya.

Sebahagian hanyut ke sepanjang pantai akhirnya pecah. Pada tahun 2006, angin taufan di Alaska, menyebabkan gelombang lautan yang merentas hingga 13.500 km selama 6 hari ke Antartika, dan memisahkan baki pecahan pecahan menjadi semakin banyak.


Hampir satu dasawarsa berlalu, bahagian-bahagian gunung ais itu masih belum cair seluruhnya, bahagian yang terbesar masih dianggap sebagai B-15a, dengan luasnya mencapai 1.700 Km.

Gambar di atas merupakan gunung ais yang disebut B-15a sesudah hanyut ke dalam Drygalski Glasier (terbawah), akhir nya pecah menjadi beberapa bahagian.

Friday, May 20, 2011

Serangga terkuat di dunia

Satu spesies kumbang najis bertanduk menjadi serangga terkuat di dunia. Kumbang bernama Onthophagus Taurus didapati dapat menarik benda 1141 kali ganda berat tubuhnya, dan ini sama dengan orang yang mempunyai berat 70 kg mengangkat 6 bus bertingkat yang penuh.

Walaupun pengkaji mengetahui mitos tentang kutu yang dapat menarik rambut, tapi organisme itu termasuk arachnida, bukan serangga.

Onthophagus Taurus kumbang terkuat
Onthophagus Taurus

Penemuan ini diterbitkan dalam edisi terbaru jurnal Proceedings of the Royal Society B mengungkapkan status kumbang tersebut, dan memberikan wawasan mengenai evolusi biologis spesies ini.

Kumbang ini bukanlah jenis hama pembawa kotoran, meskipun model betina membawa banyak najis (dengan sedikit bantuan kumbang jantan) misalnya najis lembu.

Tulahan : Lantiklah pemuda aktifkan kawasan

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7mYCGFL3o7cn2KlJ7e7xV3hzatCxhzO0SL7z9QCI8Ai3RzVYnLapdqohGtl8iIuoW8Yolt9BMrHJsR_OXKyQNSemwwHGTsFel36CdGP38ZDUMuSSYevoDJFUqyquVpqVitETQb6ewrSl_/

Semasa balik ke Malaysia , penulis sempat menjadi perwakilan pemuda kawasan ke Muktamar Pemuda Negeri. Bila berada di sana, berjumpalah beberapa orang yang bertanya kepada penulis " Eh, anta masih pemuda ". Penulis jawab " Muktamar tahun depan pun kalau ada di Malaysia, saya boleh datang muktamar pemuda"

Kenapa mereka sangka penulis bukan lagi pemuda ? kerana keberadaan penulis yang lama sebagai SU jamaah Kawasan. Di fikiran mereka mungkin SU Kawasan mesti orang bukan pemuda.

Ada betulnya mereka ada fikiran sedemikian kerana semasa penulis jadi SU Kawasan penulis sahaja pemuda , yang lain dah melepasi usia pemuda.

Kesempatan muktamar ini , penulis ambil peluang membahaskan ucapan ketua pemuda, ucapan perasmian, buku muktamar.

Penulis mengulas cadangan pemuda negeri yang mahu 10 orang pemuda menjadi calon pilihanraya mewakili jamaah dalam PRU 13. Penulis kata, cadangan ini tidak akan tercapai jika pemuda tidak bergerak dalam jamaah kawasan masing-masing.

Thursday, May 19, 2011

11 seni mempertahankan diri di serata dunia

1. Gusti Highland


Orang Scotland telah dikenali sebagai pejuang yang ganas, tapi hanya sedikit yang membandingkannya dengan Jackie Chan dan William Wallace walaupun kebanyakan orang Scotland menjalani banyak latihan seni mempertahankan diri.

Gusti Highland adalah jenis pertarungan pertama yang diajarkan pada anak muda
Scotland , biasanya teknik-teknik keluarga diperturunkan dari ayah kepada anaknya. Tercatat bahawa seringkali pahlawan Inggeris ditangkap oleh orang Scotland tanpa senjata yang boleh menyeret baju lapis dan kuda mereka dengan mudah.

Gusti Highland sekarang ini kebanyakan digunakan oleh kumpulan reenactment (kelompok yang membuat simulasi dari kejadian sejarah) dan tertinggal dalam sejarah kerana banyak tekniknya hilang seiring berjalannya waktu.
2. Pankration


Olimpik Yunani kuno memang ganas pada umumnya, tetapi yang paling ganas dari acara-acara tersebut adalah Pankration, yang maksudnya “Tanpa aturan”. Dalam pertandingan ganas yang merupakan kombinasi dari tinju dan gusti ini dibenarkan melakukan apapun aksi, mulai dari pukulan ke pangkal paha, mencucuk mata, malah mematahkan jari.

Tujuan pertandingan ini adalah supaya keyakinan kepada setiap lelaki di kota bersedia untuk menjadi tentera, dan teknik dari Pankration akan berguna ketika melawan musuh.

Sekarang, masyarakat Yunani masih melatih Pankration sebagai sukan dan teknik yang dikembangkan ribuan tahun tersebut menjadikannya seni mempertahankan diri campuran.

10 negara tumpuan pencari kerja

Laman bisnes terkemuka, Forbes menyenaraikan 10 negara yang menjadi tumpuan bagi pencari kerja dunia. Iklim bisnes dan prospek yang positif menjadi parameter utama dalam pemilihan ini.

India

Untuk urutan pertama negara tumpuan bagi pencari kerja ialah India. Negara yang mempunyai jumlah penduduk kedua terbanyak dunia dan prospek pertumbuhan ekonomi yang tinggi menjadikan India sebagai salah sebuah negara yang mempunyai modal cukup sebagai negara kuasa ekonomi baru dan dapat bersaing dengan negara-negara industri dunia lainnya.

Berkembangnya sektor-sektor ekonomi mulai dari otomotif sehingga teknologi merupakan momentum yang baik bagi para pencari kerja di seluruh dunia.

Malah Golman Sachs menganggarkan ekonomia India akan terus meningkat sehingga tahun 2020 dan tidak menutup kemungkinan kekuatan ekonomi India akan melampaui AS di tahun 2050.

China

Kedudukan kedua ialah China, negara berpenduduk paling besar dengan pertumbuhan tertinggi dunia sudah dipastikan akan menjadi tumpuan bukan hanya bagi pelabur tapi juga calon-calon pekerja.

Cukup menarik China dapat dilihat dari beberapa keadaan dan apresiasi dari berbagai pihak seperti Fortune yang menilai bahawa China tahun ini berada pada peringkat 29 di Global Competitiveness Index, selain itu beberapa industri tempatannya pun kini mempunyai peluang yang semakin berkembang dimana menurut Fortune, PetroChina merupakan industri perlombongan minyak terbaik di dunia pada masa ini.

Dari segi perbankan, ICBC menduduki posisi ketiga sebagai bank terbaik dunia dan China Mobile menduduki tempat kelima sebagai industri telekomunikasi terbaik di dunia tahun ini.

Tulahan : Sebulan rasa tak cukup

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOI6KxA26fGWOdvYp4ttvBPq2TLdGKI_YWAFMUr8GC5fe70cmd4MO0Tu7L7Vrh0aZmP56ZZwC8l4RcjSSVHQ1esNys530W-N6Ua2bA9P4CwQ7Ytr34ob-Z5sfwFE3atXXtBfdiDeYpwADq/s400/demi+masa.jpg

Balik Malaysia sebulan rasa tak cukup hari untuk selesaikan kerja-kerja jamaah. Ada Mat Saleh tempat kerja tanya " How was your holidays" , penulis senyum je. Mat Saleh ni ingat penulis balik sebulan untuk bercuti.

Walaupun tak cukup hari , penulis dapat selesaikan banyak perkara penting berkaitan cawangan. Minit, penyata, borang 9 dan senarai jawatankuasa bagi tahun 2011 untuk 38 Cawangan sudah dihantar ke Pejabat Agung untuk dihantar ke Pendaftar Pertubuhan.

Tinggal 11 Cawangan yang belum hantar, 5 kerana tak buat mesyuarat agung . 6 kerana lambat hantar kepada penulis. Penulis harap Penolong SU Kawasan terus berhubung dengan cawangan yang belum hantar ini supaya kesemua 11 Cawangan ini dapat hantar.

5 Cawangan yang tak buat mesyuarat agung, bila balik penulis hubungi dan berjumpa dengan orang cawangan ini. Memang depa bagi macam-macam alasan tak dapat buat, tapi bila penulis minta buat semua sanggup buat.

Wednesday, May 18, 2011

Pesawat peribadi orang-orang kaya di dunia


1. Donald Trump dan Boeing 727-23 nya
Pada awalnya dioperasikan oleh American Airlines, vintage jet 1968 ini adalah rekonfigurasi 23, dengan kerusi kulit pucat, gesper berlapis emas, lukisan minyak, dan lampu kristal Waterford. Logo TRUMP di samping pesawat mempunyai panjang 30 kaki, tinggi 4 kaki , dan dibuat daripada emas 23 karat.
2. Roman Abramovich dan Boeing 767-33A nya
Pemilik Chelsea ini mempunyai pesawat peribadi , Boeing 767 ini mungkin dilihat biasa di luar, tapi dalamnya dilengkapi dengan kenari dan dihiasi dengan emas. Pesawat ini sering kelihatan di Bandar Udara Luton sekitar 40 mil di utara London, di mana Abramovich menghabiskan sebahagian besar waktunya10 sukan aneh di dunia

Hoki dengan basikal roda satu

Sukan unik ini dimainkan di negara Kanada. Bermain hoki dengan menggunakan basikal roda satu.inilah caranya dengan menggunakan basikal roda satu.

Lelaki melawan Kuda


Sukan ini berasal dari negara Wales. Peraturannya adalah dengan cara berlari merentasi desa, siapa yang mengalahkan penungang kuda pertama ialah pemenangnya.

Menyelam dalam kubang lumpur


Peraturannya adalah, setiap orang dikehendaki menyelam dalam kubang lumpur sejauh 60 yard, siapa yang mencatatkan masa terpantas, ialah pemenangnya.Rekod dunia terpantas adalah 1 minit 35 saat dipegang oleh Phillip John berasal dari England.

Tuesday, May 17, 2011

10 rumah termahal di dunia

Rumah adalah sesuatu yang tak dapat dipisahkan dari kehidupan manusia, kerana selain berfungsi sebagai tempat berlindung, rumah juga adalah tempat dimana para manusia membina rasa sayang pada keluarga serta membina komunikasi dengan manusia lainnya. Di luar , rumah juga boleh menunjukkan status sosial seseorang di mata masyarakat.

Tidak hairan jika banyak manusia menghabiskan wang yang banyak hanya untuk membina rumah yang merupakan singgasana bagi mereka. Malah tidak jarang terjadi pertumpahan darah demi sesuatu yang bernama rumah ini. Begitu berharganya sebuah rumah. Berikut adalah senarai 10 rumah termahal di dunia:

10. Dracula’s Castle ($ 80.000.000)


Sebelumnya, bangunan ini adalah sebuah benteng, Pemiliknya iaitu Archduke Dominic. Rumah ini Mempunyai 57 bilik, 17 bilik tidur dan banyak peralatan antik yang indah yang tentunya mempunyai nilai sejarah yang tinggi.


9. Updown Court ($ 116.000.000)


Rumah ini terletak di England, Mempunyai 103 bilik, ruang bowling, bioskop besar, lebih dari 3 kolam renang dan gelangang squash. Dipercayai rumah ini lebih luas dari Istana Buckingham.

10 lokasi pemandangan paling menakjubkan di dunia

Kalau anda punya penyakit takut akan ketinggian, sebaiknya anda tidak mengunjungi tempat-tempat ini.

Dachstein Sky Walk (Austria)

pemandangan

Disebut “Balkon pergunungan Alpina”, Dachstein Sky Walk berada pada ketinggian 2700 meter diatas permukaan laut dan di atas batuan vertikal Hunerkogel setinggi 250 m.

Pemandangan 360 darjah memperlihatkan pada para pengunjung pemandangan Slovenia di selatan Republik Czech di sebelah utara. Skywalk jauh lebih tinggi dari platform di air terjun Niagara ataupun yang berada di air terjun Iguazu, Brazil.

Aurland Lookout (Norway)

pemandangan indah

Arkitek Todd Saunders dan Tommie Wilhelmsen ditugaskan untuk membuat rekabentuk tempat perhentian yang indah di atas gunung Aurland di Norway dan menghasilkan si cantik ini yang mendapat tempat pertama tempat tarikan pelancung Norway.

Sisi paling luar platform – yang melengkung untuk membentuk fondasi struktur – ditutup oleh sebuah kaca, memberikan pemandangan luar biasa ke daratan di bawah untuk mereka yang berani berjalan sampai paling hujung.

Grand Canyon Skywalk (Arizona – USA)

pemandangan menakjubkan

Platform memanjang berbentuk ladam kuda ini bergantung tepat 4000 kaki di atas tanah dan memanjang 65 kaki dari hujung tebing Grand Canyon. Skywalk berbentuk ladam kuda ini dibangun dari tembok kaca setebal 4 inci dan pengunjung diharuskan memakai alas kaki anti guris bila ingin berjalan dan melihat pemandangan di sana.

Ciptaan ini adalah ciptaan arkitektur luar biasa yang sanggup menahan berat sehingga 70 tan (setara dengan 14 ekor gajah afrika) dan dapat menahan tiupan angin sehingga 100 meter per jam.

Monday, May 16, 2011

10 hadiah paling mahal di dunia

Cinta telah membuat dunia terus berputar; cinta juga membuat anda memberikan hadiah yang paling mahal kepada seseorang yang anda cintai,boleh jadi pasangan anda, teman anda, anak anda atau orang tua. Orang cenderung untuk menghabiskan lebih untuk membeli hadiah untuk orang yang mereka cintai. Sejarah adalah saksi akan fakta ini. Berikut adalah senarai hadiah yang paling mahal di dunia, dari yang paling mahal sampai yang paling mahal.

10. Tas Victoria Beckham

David Beckham telah memberikan hadiah Victoria Beckham tas bertahtakan berlian yang menarik yang hanya tiga tas jenis ini dibuat dalam setahun. Himalayan Silver, sebutan untuk tas tangan ini, adalah hadiah Natal dari David Beckham untuk isteri tercinta.Tas dibuat dari kulit buaya putih halus dan memiliki berlian 3 karat pada kuncinya. Victoria Beckham mempunyai beberapa tas tangan yang dibuat pereka berbakat hadiah suaminya, jumlah nilai lebih dari USD $ 3 juta.
Harga: 1 tas Beckham sekitar USD $ 129.000


9. Cincin Tunangan Beth Ostrosky dari Howard Stern

Howard Stern Hobby Stern mereka 5.2 karat cincin pertunangan dari zamrud yang dia berikan untuk kekasihnya Beth Ostrosky pada Hari Valentine 2007. Pasangan itu berkahwin pada tanggal 3 Oktober 2008.Cincin Ostrosky baru-baru ini mendapat kedudukan ke 2 di daftar cincin pertunangan selebriti terbesar, dengan posisi nombor 1 diambil oleh cincin berkilauan 6-karat Rebecca Romijn yang dihadiahkan oleh aktor Jerry O'Connell.
Harga: Cincin ini bernilai lebih dari $ 250.000.

8. Hadiah dari Raja Abdullah untuk Obama

Raja Arab Saudi Abdullah membuktikan kerjasama dan hubungan erat dengan menganugerahkan senilai USD 300.000 kepada Presiden AS Barack Obama , berupa perhiasan buku menarik dan item lainnya, selama tahun pertama menjadi presiden.Ini hadiah seorang raja melebihi tahap kebiasaan. Hal ini dianggap sebagai hadiah paling mahal yang diberikan oleh satu penguasa ke penguasa lain dalam masa-masa kini.

5 kereta sport termahal di dunia

1. Bugatti Veyron
Bugatti Veyron dijual dengan harga fantastik. Kelajuannya dari 0-60 km/jam ditempuh hanya dengan 2,5 saat sahaja. Pada masa ujian kelajuan kepada media Julai 2010 lalu, Bugatti Veyron versi Super Sport-nya berjaya dibawa hingga mencapai top speed 267 mph.

Bugatti Veyron


2. Lamborghini Reventon


Lamborghini Reventon oleh pabriknya djual dengan harga seperti Bugatti Veyron. Kereta termahal dan terpantas yang pernah diciptakan ini hanya memerlukan masa 3,3 saat untuk mencapai 60 km/jam. Sedangkan kelajuaan tertingginya di level 211 mph. Dengan rekabentuk yang slick, Lamborghini Reventon hanya dikeluarkan 20 unit sahaja di dunia.

Lamborghini Reventon

Kisah dahsyatnya siksa di alam kubur


Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Albaraa’ bin Aazib r.a. berkata:

“Kami bersama Nabi Muhammad s.a.w keluar menghantar jenazah seorang sahabat Anshar, maka ketika sampai kekubur dan belum dimasukkan dalam lahad, Nabi Muhammad s.a.w duduk dan kami duduk disekitarnya diam menundukkan kepala bagaikan ada burung diatas kepala kami, sedang Nabi Muhammad s.a.w mengorek-ngorek dengan dahan yang ada ditangannya, kemudian ia mengangkat kepala sambil bersabda:

“Berlindunglah kamu kepada Allah dari siksaan kubur.”. Nabi Muhammad s.a.w mengulangi sebanyak 3 kali.” Lalu Nabi Muhammad s.a.w bersabda:
“Sesungguhnya seorang mukmin jika akan meninggal dunia dan menghadapi akhirat (akan mati), turun padanya malaikat yang putih-putih wajahnya bagaikan matahari, membawa kafan dari syurga, maka duduk didepannya sejauh pandangan mata mengelilinginya, kemudian datang malaikulmaut dan duduk didekat kepalanya dan memanggil:

“Wahai roh yang tenang baik, keluarlah menuju pengampunan Allah dan ridhaNya.”
Nabi Muhammad s.a.w bersabda lagi:

“Maka keluarlah rohnya mengalir bagaikan titisan dari mulut kendi tempat air, maka langsung diterima dan langsung dimasukkan dalam kafan dan dibawa keluar semerbak harum bagaikan kasturi yang terharum diatasbumi, lalu dibawa naik, maka tidak melalui rombongan malaikat melainkan ditanya:

“Roh siapakah yang harum ini?” Dijawab: “Roh fulan bin fulan sehingga sampai kelangit, dan disana dibukakan pintu langit dan disambut oleh penduduknya dan pada tiap-tiap langit dihantar oleh Malaikat Muqarrbun, dibawa naik kelangit yang atas hingga sampai kelangit ketujuh,

maka Allah berfirman: “Catatlah suratnya di illiyyin. Kemudian dikembalikan ia kebumi, sebab daripadanya Kami jadikan, dan didalamnya Aku kembalikan dan daripadanya pula akan Aku keluarkan pada saatnya.”

Maka kembalilah roh kejasad dalam kubur, kemudian datang kepadanya dua Malaikat untuk bertanya: “Siapa Tuhanmu?” Maka dijawab: Allah Tuhanku. Lalu ditanya: “Apakah agamamu?” Maka dijawab: “Agamaku Islam” Ditanya lagi:
“Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengahtengah kamu?” Dijawab: “Dia utusan Allah”. Lalu ditanya:

“Bagaimanakah kamu mengetahui itu?” Maka dijawab: “Saya membaca kitab Allah lalu percaya dan membenarkannya” Maka terdengar suara: “Benar hambaku, maka berikan padanya hamparan dari syurga serta pakaian syurga dan bukakan untuknya pintu yang menuju kesyurga, supaya ia mendapat bau syurga dan hawa syurga, lalu luaskan kuburnya sepanjang pandangan mata.”

Sunday, May 15, 2011

10 ilmuan dunia yang membunuh diri

Para ilmuwan mungkin akan selalu antusias untuk melakukan banyak percobaan demi menemukan sesuatu terobosan atau hal baru yang berguna bagi masyarakat banyak, ataupun mungkin suatu hal yang lebih efektif dari sebelumnya, mereka banyak belajar dari buku-buku, penelitian-penelitian dan percobaan, dan inilah para ilmuwan yang melakukan "percobaan" pamungkasnya untuk bunuh diri dan berhasil !!!

1.Alan Turing
Alan Turing, ilmuwan Inggris amat cakap di bidang matematika, logika dan kriptografer. Boleh dibilang ia ilmuwan Inggris terbesar abad ke-20. Sering dianggap sebagai bapak ilmu komputer modern, Turing memberikan formalisasi tentang konsep algoritma dan perhitungan dengan mesin Turing. Dengan tes Turing, ia membuat kontribusi yang signifikan dan provokatif bagi perdebatan mengenai kecerdasan buatan: “Apakah mungkin mesin sadar dan bisa berpikir?”

Dia kemudian bekerja di National Physical Laboratory dan menciptakan salah satu desain pertama untuk komputer yang mampu menyimpan program. Pada tahun 1948 ia pindah ke Universitas Manchester untuk bekerja pada Manchester Mark I. Di sinilah ia kemudian memunculkan salah satu komputer paling awal di dunia.

Pada tahun 1952, Turing dihukum karena insiden Acts of Gross Indecency, setelah ia mengakui hubungan seksualnya dengan sesama jenis. Ia diberi pilihan: penjara 18 bulan atau pengebirian kimia yang berefek pada pembesaran payudara. Ia memilih yang kedua.

Pada tanggal 8 Juni 1954, Turing tak sanggup lagi menahan hinaan dan rasa sakit atas hukuman yang diterimanya. Ia kemudian makan apel yang dicampur dengan sianida.


2.Wallace Carothers

Wallace Hume Carothers adalah seorang kimiawan Amerika yang namanya dikait-kaitkan dengan penemuan nylon. Setelah menerima gelar Ph.D, ia mengajar di beberapa universitas sebelum ia disewa oleh Perusahaan DuPont untuk mengerjakan riset fundamental.

Di sana ia menjadi pimpinan kelompok di laboratorium DuPont’s Experimental Station yang banyak melakukan penelitian tentang polimer. Selain nilon, ia juga meletakkan dasar bagi terciptanya Neoprene.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...