Friday, December 9, 2011

Ketika ikan bertasbih

http://www.isiutm.org/wp-content/uploads/2010/10/koi-fish.jpg
Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. dan tidak ada suatupun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun. (QS.17:4)

Para ulama berbeza pendapat tentang ayat diatas. Menurut Ikrimah, selain malaikat, manusia dan jin mukmin, yang bertasbih hanya tumbuh-tumbuhan saja. 
 
Ibnu Abbas berpendapat bahawa yang bertasbih adalah makhluk yang hidup saja. Al-Qurthuby mengatakan bahawa segala sesuatu bertasbih, termasuk benda mati.

Pendapat ini didasarkan atas banyak hadits, di antaranya adalah sebuah hadits yang menyatakan bahawa Abdullah bin Mas’ud pernah makan bersama Rasulullah Saw. dan mendengar makanan bertasbih.

Abi Dzar Al-Ghiffarustify;"> Ikan mendengus dengan menggetarkan otot kandung kemih. Semua ikan boleh mendengar, tapi tidak semua boleh bersuara . Ikan emas mempunyai pendengaran yang baik, tetapi tidak terlalu cekap dalam bervokal.

Ikan bersuara untuk kepentingan berbeza-beza, seperti untuk menarik perhatian persekitarannya, untuk menakutkan musuhnya, atan>
Memang, tasbih benda-benda tersebut belum dapat difahami oleh manusia di masa itu sehingga Az-Zamakhsyary dalam tafsir Al-Kasysyaaf berpendapat bahawa tasbih mereka hanya berupa lisanul -hal, bukan dengan lidah dan suara.
 

Thursday, December 8, 2011

Hijrah dalam menubuhkan negara Islam dan menegakkan syariat

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC1crpK3lPma6g4lrTLjcsCJZRNTzPuHUZCgh8pzwoQQJlzt_HMjdI-1BdgNowSI7qyfakkGQ4NTbElHDojbccyCOGSYcrrT2HmyDIZhHy8caFXrgB_XTvBRA1P82-aBwsIQwSvx5pYNI/s320/Picture1.png
Melaksanakan misi ini, ianya tidaklah berlaku secara spontan melainkan beberapa strategi dan langkah bijak telah diambil oleh Rasulullah saw ke arah pembentukan Daulah Islamiyyah.
Baiatul Aqabah ( Baiatul Kubra ) adalah merupakan detik akhir dari perancangan besar Nabi saw untuk membina kedaulatan Islam setelah 12 tahun Baginda saw bertungkus lumus membentuk syakhsiyyah dan aqidah ummah agar mereka kembali mentauhidkan Allah dan memakmurkan muka bumi dengan sifat mahmudah .

Kandungan baiah itu sebagaimana yang diriwayatkan dari Jabir Rha. :
"Diriwayatkan dari Jabir bin Abdullah al Ansori rha kami bertanya : “Wahai Rasulullah , di atas dasar apakah kami berbaiah ? Sabda Rasulullah saw : “Di atas dasar mesti dengar dan taat sama ada di masa cergas atau malas, di atas dasar bernafqah di masa susah atau senang, di atas dasar menyuruh kepada kebaikan dan menegah kemungkaran. Di atas dasar bangun kerana menegakkan agama Allah swt dengan tidak memperduli celaan orang mencela dan di atas dasar memberi pertolongan kepadaku apabila aku tiba kepadamu, kamu pertahankan aku sebagaimana kamu mempertahankan diri kamu dan anak–anak kamu, jika kamu melakukan itu nescaya diberikan untuk kamu syurga .”

* Baiah yang dianggotai oleh 73 orang lelaki dan 2 orang perempuan ( Nusaibah bt Kaab dan Asma’ bt Amru ) itu adalah merupakan tunas dan benih subur untuk Islam bertapak di Madinah ( Yathrib ) . Setelah selesai mereka berbaiah, satu persatu berjabat tangan dengan Rasulullah saw maka Rasul saw melantik 12 orang naqib mewakili kaum mereka.
Bermulanya Hijratul Kubra

Setelah menyaksikan kesempitan ruang untuk Baginda menegakkan Islam di bumi Makkah sebagai sebuah Negara berpelembagaan dan berdaulat, ditambah pula dengan tekanan dan ancaman yang kian berlipat ganda dikenakan ke atas Islam dan perjuangannya, maka Nabi saw mengizinkan para sahabatnya berhijrah ( keluar ) dari bumi Makkah menuju Yathrib setelah menerima baiah dari penduduk Yathrib.
Nabi saw. bersabda : "Sesungguhnya aku telah diberitahu akan negeri hijrah kamu, iaitu Yathrib. Maka barangsiapa yang mahu keluar ( hijrah ) maka hijrahlah kepadanya ( Yathrib ) ."
Pensyariatan hijrah ini juga boleh dilihat bagaimana Allah menegaskannya di dalam al Quran.
"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah, dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), mereka semuanya menjadi penyokong dan pembela antara satu dengan yang lain. Dan orang-orang yang beriman yang belum berhijrah, maka kamu tidak bertanggungjawab sedikitpun untuk membela mereka sehingga mereka berhijrah. Dan jika mereka meminta pertolongan kepada kamu dalam perkara (menentang musuh untuk membela) ugama, maka wajiblah kamu menolongnya, kecuali terhadap kaum yang ada perjanjian setia di antara kamu dengan mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha melihat akan apa yang kamu lakukan." (Surah al Anfaal : Ayat 72)

Hijrah Bukan Takut Melarikan Diri

Rasul saw dan para sahabat rhm melakukan hijrah adalah untuk mendaulatkan syariat Ilahi, justeru itu tidak timbul soal takut dan melarikan diri. Sebaliknya hijrah adalah perintah dari Allah yang diwahyukan kepada Nabi saw.
Sabda Rasulullah saw.
"Aku bermimpi bahawa aku berhijrah ke negeri yang banyak pokok tamar, aku menyangka Yamamah atau Hajar, tiba–tiba tempat itu ialah Yathrib."

Wednesday, December 7, 2011

Rahsia keajaiban angka dalam al-Quran

Kata-kata dalam Al-Qur’an, dengan sejumlah pengulangannya merupakan Mukjizat, keistimewaan yang tidak dimiliki Kitab Suci Agama lain sekaligus bukti bahawa Al Quran dibuat bukan tanpa perhitungan super teliti, seolah olah dengan itu Si Pembuat berusaha menyampaikan bahawa Al Quran Adalah Benar Dan Sempurna.

Jumlah kata-kata dalam Al-Qur’an yang menegaskan kata-kata yang lain ternyata jumlahnya sama dengan jumlah kata-kata Al-Qur’an yang menjadi lawan kata atau kebalikan dari kata-kata tersebut, atau diantara keduanya ada nisbah kontradiktif.

Al-Qur’an tidak hanya terbatas pada ayat-ayat mulianya, makna-maknanya, prinsip-prinsip dan dasar-dasar keadilannya serta pengetahuan-pengetahuan ghaibnya saja, melainkan juga termasuk jumlah-jumlah yang ada dalam Al-Qur’an itu sendiri, begitu juga pengulangan kata dan hurufnya, orang-orang yang melakukan ‘ulum’ Al-Qur’an sejak dulu sudah menyedari adanya fenomena tersebut mempunyai maksud dan tujuan tertentu.

Para pengkaji terdahulu sudah mencatat, bahawa surat-surat yang dibuka dengan huruf-huruf ‘muqaththa’ah’ berjumlah 29 surat, sementara jumlah huruf ‘hijaiyah’ Arab ditambah dengan huruf “Hamzah” juga berjumlah 29 huruf hal ini dengan sudut pandang bahawa Al-Qur’an diturunkan dalam bahasa Arab.

DR. Abdul Razaq Naufal dalam bukunya berjudul ‘ Al’Ijaz Al’Adadiy Fi Al-Qur’an Al Karim” beliau menulis beberapa tema-tema tersebut terjadi keharmonisan diantara jumlah kata-kata Al-Qur’an dan berikut ini adalah sejumlah perhitungan yang benar-benar merupakan Mukjizat, dari jumlah kata dalam Al-Qur’an sebanyak 51.900, Jumlah Juz 30, Jumlah Surat 114, keanehan yang ada diantaranya sebab :
 
Kata ‘Iblis” ( La’nat ALLAH ‘alaihi ) dalam Al-Qur’an disebutkan sebanyak 11 kali, sementara “Isti’adzah” juga disebutkan 11 kali, 
 
Kata “ma’siyah” dan derivat/berimbuhannya disebutkan sebanyak 75 kali, sementara kata “Syukr” dan derivatnya juga disebutkan sebanyak 75 kali.
 

Tuesday, December 6, 2011

Tulahan : Bumi OZ bawaku kepada bahang berbilang jamaah

Salam,
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieRM0uG44cm7u-Dc1zQ41qccPd5PRCwmin1RRFIoJqlILjFnr4VsOEnrYi6BE4SLNgF0BWSOOi_a4ZIP93VjSW83t7ojfhkxLVaW60NoVFpJnBFINCwuM9pPfvXc_276Lq7fT_vl8ToTA/s320/teamwork.jpg

Setelah kemenangan an-Nahdah di Tunisia , setiap hari penulis cuba dapat perkembangan terkini Ikhwan melalui Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) dalam pilihanraya.  Penulis berdoa Ikhwan akan mendapat kemenangan setelah pilihanraya berlangsung secara adil dan telus.

Menanti pilihanraya di Egypt tiba-tiba berita parti Islam melalui Parti Keadilan dan Pembangunan (PJD) menang di Morocco, syukur kepada Allah. Tak tahu pun penulis, bahawa Morocco juga ada pilihanraya setelah Raja Morocco buat pembaharuan dalam pilihanraya.

Menangnya an-Nahdah di Tunisia, PJD di Morocco dan kini Ikhwan di Egypt membuktikan parti Islam boleh menang jika pilihanraya bersih dan adil. Percayalah jika pilihanraya di Malaysia bersih dan adil dah lama BN dan Umno berkubur.

Bukan hanya Ikhwan sahaja yang menang di Egypt, parti an-Nour dari pergerakan Salafi juga mendapat undi yang besar. Pergerakan Salafi setahu penulis tidak mahu sertai pilihanraya semasa Regim Mubarak, tapi bila Mubarak tumbang pergerakan ini turut mahu sertai pilihanraya.

Memang ada perbezaan antara jamaah Ikhwan dengan pergerakan Salafi yang mirip fahaman dari Arab Saudi . Terdapat satu lagi parti Islam iaitu Parti Wafd yang dapat sokongan dari sebahagian kecil rakyat Egypt. Kewujudan jamaah lain menyaingi jamaah Ikhwan yang sudah 80 tahun bertapak di Egypt bukanlah satu perkara yang baru dalam perjuangan Islam melalui jamaah.

Penulis juga tidak terkecuali merasai bahang berbilang jamaah setelah berada di negara orang putih ini. Persaingan berbilang jamaah yang penulis tempuhi semasa berada di kampus dalam negara bagi penulis telah berakhir bila penulis tinggalkan kampus.

Sejak berjuang di medan sebenar dengan jamaah PAS di kampung-kampung , penulis sudah tidak lalui lagi persaingan mendapatkan mad’u dengan jamaah lain. Orang kampung pun tak tahu jamaah lain, yang mereka tahu jamaah PAS dan sekali sekala mereka tahu jamaah Tabligh bila ada orang Tabligh masuk kampung. Orang kampung tak kenal pun JIM, Ikram, Abim, Ismar dan lain-lain.

Monday, December 5, 2011

Antara Bubur Asyura dan 14 perkara sunat Hari Asyura

Antara Bubur Asyura Dan 14 Perkara Sunat Pada Hari AsyuraSebut sahaja Asyura, perkara pertama yang terlintas di benak kita adalah Bubur Asyura. 

Terbayang kemeriahan semasa menyediakan juadah istimewa itu bersama rakan dan taulan, tambah lagi dengan rasanya yang lazat. 

Namun Asyura lebih daripada itu..

14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura (hari yang jatuh pada setiap kali 10 Muharram). Dalam penjelasan yang mudah, Hari Asyura itu ialah hari kesepuluh setiap kali selepas menjelang tahun baru dalam kelendar Hijriah. 

Sebelum itu, saya tahu ramai di kalangan pembaca blog ini yang terdiri daripada golongan remaja atau kurang pengetahuan dalam hal agama . Maka saya perjelaskan dahulu apa itu sunat.

Sunat ialah sesuatu perkara yang tidak berdosa kalau ditinggalkan tetapi mendapat pahala jika dilakukan dan dalam hal ini berkaitan amalan pada Hari Asyura.

Kenapa perlu melakukannya jika tidak berdosa kalau tak buat pun? Kerana itu akan melambangkan ketinggian iman anda, disebabkan anda melakukannya tanpa sebarang paksaan seperti amalan wajib yang lain. 
 
Jadi apa pula fadhilat yang tertulis di bawah itu? Fadhilat ialah manfaat yang anda akan perolehi untuk setiap perbuatan baik yang anda lakukan di bawah. Setiap perbuatan itu ada manfaatnya yang tersendiri.

Jadi jangan berlengah, segera lakukan kalau mahu. Ada masa beberapa lagi dari sekarang sebelum hari Asyura tamat. Kalau tak sempat, kena la tunggu tahun depan pula. 

Berikut 14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura:

1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri
fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

Sunday, December 4, 2011

Fakta menakjubkan mengenai wudhu


Prof Leopold Werner von Ehrenfels, seorang psikiater dan sekaligus neurology dari Austria, menemui sesuatu yang menakjubkan terhadap wudhu. Ia mengemukakan satu fakta yang sangat mengejutkan.

Bahawa pusat-pusat saraf yang paling peka dari tubuh manusia ternyata berada di sebelah dahi, tangan, dan kaki. 
 
Pusat-pusat saraf tersebut sangat sensitif terhadap air segar. Dari sini ia menemui hikmah di sebalik wudhu yang membasuh pusat-pusat saraf tersebut. Malah ia mencadangkan agar wudhu bukan hanya milik dan kebiasaan umat Islam, tetapi untuk umat manusia secara keseluruhan.

Dengan sentiasa membasuh air segar pada pusat-pusat saraf tersebut, maka bererti orang akan memelihara kesihatan dan keselarasan pusat sarafnya. Pada akhirnya Leopold memeluk agama Islam dan mengganti nama menjadi Baron Omar Rolf Ehrenfels.

Ulama Fekah juga menjelaskan hikmah wudhu sebagai bahagian dari usaha untuk memelihara kebersihan fizikal dan rohani. Anggota badan yang dibasuh dalam air wudhu, seperti tangan, kawasan muka termasuk mulut, dan kaki memang paling banyak bersentuhan dengan benda-benda asing termasuk kotoran. Kerana itu, wajar kalau anggota badan itu yang harus dibasuh.

Ulama tasawuf menjelaskan hikmah wudhu dengan menjelaskan bahawa anggota badan yang dibasuh air wudhu memang daerah yang paling sering berdosa. Kita tidak tahu apa yang pernah diraba, dipegang, dan dilakukan tangan kita. Banyak pancaindera tersimpul di bagian muka.
Berapa orang yang jadi korban setiap hari dari mulut kita, berapa kali berbohong, memaki, dan membicarakan aib orang lain. Apa saja yang dimakan dan diminum. Apa saja yang baru diintip mata ini, apa yang didengar oleh telinga ini, dan apa saja yang baru dicium hidung ini? Ke mana sahaja kaki ini berjalan setiap hari?

Tegasnya, anggota badan yang dibasuh dalam wudhu ialah anggota yang paling berisiko untuk melakukan dosa.

Organ tubuh yang menjadi anggota wudhu disebutkan dalam ayat al-Maidah [5]:6, adalah wajah, tangan sehingga siku, dan kaki sehingga hujung kaki. 
 
Dalam hadis riwayat Muslim juga dijelaskan bahawa, air wudhu mampu mengalirkan dosa-dosa yang pernah dilakukan oleh mata, hidung, telinga, tangan, dan kakinya, sehingga yang berkaitan bersih dari dosa.

Kalangan ulama melarang mengeringkan air wudhu dengan kain kerana dalam redaksi hadis itu dikatakan bahawa proses pembersihan itu sampai titisan terakhir dari air wudhu itu (ma’a akhir qathr al-ma’).

Tulahan : Hempap, Lawatan DHPP dan Cakna Rakyat

Salam,

Sepuluh hari tiada internet menyebabkan banyak maklumat tentang program di kawasan penulis tak diketahui. Tiada internet bukan kerana talian di negara orang putih ini teruk tapi kerana penulis pindah rumah jadi ambil masa untuk dapat sambungan internet kembali.


Blog ini serta blog, web dan facebook jamaah kawasan  juga tak diupdate selama 10 hari. Sebelum tu penulis tahu akan ada program Hempap pemuda negeri di kawasan penulis , akan ada program lujnah kebajikan di kawasan orang Tionghua dan akan ada lawatan anjuran DHPP kawasan ke Kelantan.


Bila dah ada internet baru dapat maklumat program-program ini. Bila tengok gambar dan berita di SINI, program Hempap memang berjaya kumpulkan ribuan pemuda. Cumanya, keadaan cuaca yang hujan pada dua malam ceramah menyebabkan ceramah kurang sambutan.


Namun , himpunan pemuda pada siang hari memang berjaya. Rasa ruginya penulis tak dapat bersama buat kerja dengan pemuda kawasan untuk jayakan program itu. Memang patut pemuda kawasan diberi ucapan tahniah kerana bukan senang nak anjur program besar itu. Target 1000 anak muda dari kawasan penulis juga dikatakan berjaya dicapai.


Unit Amal kawasan juga mainkan peranan besar , separuh dari petugas Unit Amal adalah dari kawasan penulis. Syukurlah, Unit Amal masih ada komitmen dan semangat yang tinggi. Sekurang-kurangnya kurangkan rasa risau penulis kepada Unit Amal kawasan. 


Walaupun tidak semua anggota Unit Amal turun bertugas macam dulu , masih ada separuh anggota yang masih bertahan dan boleh aktif untuk bertugas. Ini juga hasil kesungguhan dan rajin bekerja Penyelaras Unit Amal Kawasan. 


Semasa penulis balik pertama kali ke Malaysia dari negara orang putih, penulis ada buat mesyuarat dan cadangkan Unit Amal lantik penasihat bagi aktifkan semula Unit Amal.  Sudah pun dilantik tapi mungkin penasihat juga banyak tugas jamaah lain maka harapan penulis agar Unit Amal aktif semula masih belum dicapai.


Sebelum itu , penulis pernah cadangkan ada pemuda kawasanyang jadi pembimbing Unit Amal seperti dalam N3 sebelum ini. Tapi masih belum ada pemuda kawasan yang educated  yang mampu bersama Unit Amal . 

Betullah kata seorang anggota Unit Amal kepada penulis sebelum penulis balik semula ke negara orang putih. Tak sama penulis dengan orang lain, mereka masih harapkan penulis bersama Unit Amal apabila balik terus dari negara orang putih. 


Sekali lagi, jamaah kawasan melalui DHPP Kawasan anjur  lawatan orang Tionghua ke Kelantan. Kali ini dapat liputan agak besar dalam media berikutan kenyataan TGNA seperti di SINI . Lawatan kali ini lebih menarik kerana sebahagian besar peserta lawatan adalah anggota MCA dan GERAKAN. 

Rahsia ubun-ubun dalam al-Quran

Gambaran otak manusia bahagian depan yang disebut Allah dalam Al Qur’an Al Karim dengan kata nashiyah (ubun-ubun). Al-Qur’an menyifati kata nashiyah dengan kata kadzibah khathi’ah (berdusta lagi durhaka). 
 
Allah berfirman, “(Yaitu) ubun-ubun yang mendustakan lagi derhaka.” (Al-‘Alaq: 16). 
 
Bagaimana mungkin ubun-ubun disebut berdusta sedangkan ia tidak berbicara? Dan bagaimana mungkin ia disebut derhaka sedangkan ia tidak berbuat salah?

Prof. Muhammad Yusuf Sakr memaparkan bahawa tugas bahagian otak yang ada di ubun-ubun manusia adalah mengarahkan perilaku seseorang. 
 
“Kalau orang mahu berbohong, maka keputusan diambil di frontal lobe yang bertepatan dengan dahi dan ubun-ubunnya. Begitu juga, kalau ia mahu berbuat salah, maka keputusan juga terjadi di ubun-ubun.”

Kemudian ia memaparkan masalah ini menurut beberapa pakar . Di antaranya adalah Prof. Keith L More yang menegaskan bahawa ubun-ubun merupakan bertanggungjawab di atas pertimbangan-pertimbangan tertinggi dan pengarah perilaku manusia. 
 
Sementara organ tubuh hanyalah parajurit yang melaksanakan keputusan-keputusan yang diambil di ubun-ubun.

Kerana itu, undang-undang di sebahagian negara Amerika Syarikat menetapkan saksi penjahat yang membuat laporan kepada polis dengan mengangkat bahagian depan dari otak (ubun-ubun) kerana merupakan pusat operasi dan instruksi, agar penjahat tersebut menjadi seperti anak kecil menurut yang menerima perintah dari siapa saja.
 
Dengan mempelajari susunan organ bahagian atas dahi, maka ditemui bahawa ia terdiri dari salah satu tulang tengkorak yang disebut frontal bone. Tugas tulang ini adalah melindungi salah satu cuping otak yang disebut frontal lobe. 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...