Thursday, March 4, 2010

Tulahan : Miskin bukan dibuat-buat

Salam,
Ada hamba Allah yang jumpa penulis suruh cari orang miskin di kampung nak bagi sumbangan. Penulis bersyukur kerana setiap tahun pasti ada yang nak bagi sumbangan kepada orang miskin di kampung. Setiap tahun atas nama cawangan jamaah di kampung, orang miskin akan terima sumbangan.

Mengapa mudah orang nak bagi sumbangan ? kerana berkat jamaah yang menguruskan dan mengagih sumbangan dengan amanah dan telus.

Sebenarnya, ramai umat Islam terutama ahli jamaah yang kerap bagi sumbangan sama ada dalam bentuk zakat, sedekah dan derma.

Namun, kekadang bila sudah banyak yang menyumbang dana sumbangan menjadi besar. Timbul rasa sayang hendak keluarkan dana sumbangan. Buangkan perasaan ini, kerana dana itu bukan hak kita tetapi hak orang yang layak menerimanya.

Penulis ada dengar cerita bagaimana ada Jawatankuasa Masjid yang berbangga sebab dapat kumpul dana yang besar hasil sumbangan orang ramai. Megah lah AJK Masjid masa bentang kewangan dalam mesyuarat agung. Bila tengok aktiviti tidak ada, sebab tu dana boleh simpan banyak. Berbaloikah begitu…

Jika sudah banyak dana keluarkanlah kepada yang berhak, namun jangan pula terlalu mudah dikeluarkan hingga habis langsung dana sumbangan. Jangan takut hendak keluarkan kerana Allah Maha Mengetahui, Maha Pemurah. Insya Allah, akan bertambah kembali dana sumbangan malah berkali ganda banyaknya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...