Tuesday, April 14, 2009

Tulahan : Bersihkan PAS dari pemimpin rasuah

Salam,

Selepas PRK Bukit Gantang, tumpuan pemerhati politik sekarang kepada pemilihan kepimpinan PAS. Mesyuarat Agung PAS Kawasan sedang berlangsung, manakala Mesyuarat Agung PAS Cawangan sudah pun berakhir hujung Mac lalu.

Muktamar PAS Pusat bagi memilih kepimpinan PAS Pusat akan berlangsung awal Jun ini. Berkaitan pemilihan kepimpinan PAS, Tok Guru Nik Aziz memberi pesanan kepada ahli PAS. 

“Kalau yang ada kemampuan, tak ada masalah untuk mereka tawar diri untuk bertanding. Kalau yang ada kemampuan menonjol tak apalah, (tapi) kalau yang tidak ada kemampuan tapi menonjolkan diri, tak payahlah undi dia,” katanya.

Penulis amat bersetuju dengan pesanan Tok Guru. Apa guna jika tawarkan diri bertanding jika dah tahu tak boleh buat kerja. Kalau terpilih nanti, jamaah tak bergerak dan ini merugikan jamaah.

Berbicara tentang kepimpinan PAS, sudah kedengaran cerita2 tentang pemimpin PAS yang tidak sedap didengar. Sudah ada cakap2 tentang pemimpin PAS yang sombong, berlagak, megah dan besar kepala seperti di sini

Sehingga Ketua Pemuda PAS YB Sallehudin memberi nasihat :

"PAS jangan sombong, jangan bongkak, jangan lupa diri. Atas sokongan yang kita terima ini sebenarnya adalah mandat daripada rakyat untuk tunaikan tanggungjawab mewakili mereka".

Memandangkan PAS adalah jamaah yang memperjuangkan Islam, maka pemimpin yang akan menerajui PAS perlu memenuhi ciri-ciri kepimpinan Islam.

Harapan rakyat semua kaum kepada PAS cukup tinggi. Rakyat melihat pemimpin PAS bersih, tidak rasuah, sederhana dan prihatin terhadap masalah rakyat. Sebab itulah PAS mendapat sokongan dan kemenangan dalam PRK Kuala Terengganu dan PRK Bukit Gantang.

Justeru, bila ada pemimpin PAS yang sudah mula lupa diri. Menjadi tanggungjawab kepimpinan tertinggi PAS membetulkan keadaan ini. Pemimpin PAS yang lupa diri ini harus ditegur kerana jika tidak ditegur. Mereka menganggap perbuatan mereka itu betul dan tidak salah.

Terbaru, ada kedengaran juga pimpinan PAS yang mendapat komisyen balak sehingga ratusan ribu. Walaupun belum ada kesahihan , namun jika tidak ada angin masakan pokok nak bergoyang. Pimpinan tertinggi PAS mesti melakukan siasatan dan mengambil tindakan tegas kepada pemimpin yang rasuah ini.

Pemimpin yang rasuah sama ada ustaz atau profesional, kumpulan "pro-Muzakarah" atau " Erdogan" tidak sepatutnya berada dalam saf kepimpinan jamaah. Sekiranya, pemimpin rasuah ini tidak diambil tindakan, ia akan menjadi barah dalam jamaah.

Kepimpinan PAS tidak boleh bersikap double standard dalam menangani pemimpin yang terbabit dengan rasuah. Jika pemimpin umno rasuah makan komisyen balak, PAS mendesak pemimpin umno ini diambil tindakan. 

Maka, jika ada pemimpin PAS rasuah makan komisyen balak. Pemimpin PAS ini juga perlu diambil tindakan. Jika pemimpin rasuah sebegini disimpan, kemudian terbongkar kesalahan rasuahnya. Persepsi rakyat terhadap PAS akan berubah. Rakyat akan menggangap sama sahaja antara PAS dan umno. Sebab itulah ada padangan ini.

Ada cadangan pemimpin PAS yang rasuah ini tidak diambil tindakan. Sebaliknya, orang PAS sama-sama solat hajat dan mendoakan pemimpin ini berubah. Bolehkah begitu?. Kalau boleh, mengapa tidak kita sama-sama solat hajat dan mendoakan pemimpin umno yang rasuah berubah dan mereka tidak diambil tindakan walaupun rasuah.

Penulis, boleh terima pemimpin PAS yang sombong, berlagak, megah dan besar kepala. Mereka boleh berubah jika ada teguran. Tapi penulis tak boleh terima pemimpin PAS yang rasuah. 

Sekiranya kepimpinan tertinggi PAS tidak mengambil tindakan kepada pemimpin PAS yang rasuah. Mungkin kerana tidak cukup bukti atau sebab-sebab lain. Penulis menyeru ahli-ahli PAS yang tahu siapa pemimpin PAS yang rasuah supaya menolak pemimpin rasuah ini, jika mereka bertanding dalam pemilihan kepimpinan PAS.

PAS mesti dibersihkan dari pemimpin yang rasuah. Jangan jadi seperti umno yang menyimpan pemimpin rasuah.

Mungkin ada yang tidak senang dengan tulisan ini, kerana tuduh pemimpin PAS rasuah. Tulisan ini tidak menuduh sesiapa pemimpin PAS. Jika betul tidak ada pemimpin PAS rasuah, syukurlah. Tapi penulis bimbang jika ada dan pemimpin rasuah ini diangkat menjadi pemimpin jamaah. 

Wassalam.
Monday, April 13, 2009

Tulahan : Kenapa undi Melayu kepada PAS merosot?

Salam,

Dua tiga hari ini, media massa dan media maya memperkatakan tentang kemerosotan undi PAS di kalangan pengundi Melayu di PRK Bukit Gantang. Pengarah JPN Perak Hj. Asmuni Awi memberitahu undi PAS merosot dari 47 % semasa PRU 12 kepada 43 % semasa PRK Bukit Gantang.

Hampir semua peti undi Melayu mencatatkan penurunan sokongan pengundi Melayu kecuali tiga UPU dalam DUN Kuala Sepetang iaitu Sg. Limau (Hujung Matang), Kg. Jaha dan Kg. Menteri.

Pelbagai alasan dikemukakan penganalisis politik semasa membincangkan isu ini. Penulis mengariskan tiga faktor yang menyebabkan kemerosotan undi Melayu kepada PAS. Hj. Asmuni menyatakan, daripada 2000 pengundi luar PAS hanya sekitar 700 orang sahaja yang balik mengundi. 

Pengundi luar tidak pulang mengundi kerana tarikh mengundi jatuh pada hari bekerja iaitu hari Selasa. Bagi yang tinggal jauh, mereka terpaksa mengambil cuti selama dua atau tiga hari semata-mata untuk balik mengundi.

Jelas, peranan SPR berjaya mengurangkan undi PAS melalui penetapan tarikh mengundi pada hari bekerja. Namun, pengundi luar bukan hanya pengundi PAS, umno pun ada ramai pengundi luar. Kenapa pengundi luar umno boleh balik mengundi?.

Di sinilah kegagalan jentera pilihanraya PAS dalam memastikan pengundi luar PAS balik mengundi. Sekiranya benar kenyataan Hj.Asmuni, maksudnya ada sekitar 1300 lagi pengundi PAS yang tidak balik mengundi. 

Ramai yang memberi pandangan, kemerosotan undi PAS disebabkan kempen umno " Nizar derhaka" dan 'Nizar boneka" berjaya mempengaruhi pengundi Melayu. Penulis bersetuju dengan pandangan ini, namun apakah yang menyebabkan pengundi Melayu boleh terpengaruh dengan tuduhan umno ini?.

Sekali lagi kegagalan jentera pilihanraya PAS menjawab balik dan menafikan tuduhan umno ini. Mengapa ini berlaku?. 

Dimaklumi selepasa diisytiharkan kekosongan kerusi Parlimen Bukit Gantang. Jentera umno telah memulakan kempen turun ke kampung-kampung menyebarkan tuduhan " Nizar derhaka" dan 'Nizar boneka" walaupun belum tahu calon umno dan PAS.

Umno kumpulkan orang kampung buat ceramah, sebarkan risalah, pergi rumah ke rumah. Semua kempen mereka bertumpu kepada tuduhan " Nizar derhaka" dan 'Nizar boneka". Orang kampung telah disumbatkan dengan tohmahan ini sehingga mereka mula percaya dan terus percaya.

Bagaimana dengan jentera PAS?. Jentera PAS diakui telah digerakkan sejak sebelum hari penamaan calon. Namun begitu, jentera PAS Kawasan dan PAS tempatan tidak dibekalkan dengan bahan kempen yang boleh menjawab tuduhan umno ini.

Jentera PAS Kawasan yang turun mengerakkan UPU tempatan tidak berani mengeluarkan risalah sendiri kerana sudah ada arahan yang melarang. Semua bahan kempen hanya boleh dikeluarkan oleh Jentera Operasi Penerangan Induk.

Muslimat yang turun merayu undi dari rumah ke rumah bergerak tanpa ada bahan kempen. Muslimat tidak mampu menjawab bila ada soalan " Nizar derhaka" dan 'Nizar boneka".

Memang ada PAS Kawasan dan tempatan yang merungut kerana kelewatan bahan kempen tapi apa kan daya. Kuasa mengeluarkan bahan kempen bukan pada mereka. Akhirnya, sebelum hari penamaan calon pengundi Melayu sudah ramai yang terpengaruh dan percaya dengan tuduhan 
" Nizar derhaka" dan 'Nizar boneka".

Sehari selepas penamaan calon, barulah keluar risalah " umno derhaka" dan " umno gadai tanah Melayu". Risalah yang dikeluarkan selepas hari penamaan calon sebenarnya kurang berkesan kepada orang kampung kerana terlalu banyak bahan kempen dari kedua-dua parti yang masuk ke rumah mereka. Mereka tidak sempat dan tidak ada masa membacanya.

Umno tidak akan berjaya mempengaruhi orang kampung percaya kepada tuduhan mereka, jika jentera PAS cepat menjawab tuduhan mereka.

Sepatutnya, PAS mengucapkan terima kasih kepada Bloggers Network yang sentiasa memberikan jawapan kepada tuduhan umno di media internet sejak dari awal lagi. Sekurang-kurangnya, pengundi Melayu bandar, muda dan kelas pertengahan sedar tentang pembohongan umno ini.

Faktor ketiga yang menyebabkan undi PAS merosot adalah kerana sogokan RM oleh umno kepada pengundi Melayu. Pengundi Melayu di kampung telah dihujani dengan RM bermula dari tarikh kerusi Parlimen Bukit Gantang kosong. 

Orang kampung telah dibawa ikut rombongan ke Langkawi, Cameron Highlands dan lain2. Bukan sahaja tambang, hotel dan makan free, dapat pula sagu hati RM 200 seorang. Pemuda kampung di bawa berkursus, juga dapat RM 200 seorang.

Melalui surat Bahagian umno Bukit Gantang kepada Ketua Cawangan umno yang tersebar, setiap rumah ahli umno diberikan RM 1000. Pemuda, wanita dan puteri yang bertugas dibayar RM 100 sehari setiap orang sepanjang kempen.

Mereka yang guna kereta bertugas dibayar RM 100 , motorsikal RM 50 setiap hari sepanjang kempen. Pengundi atas pagar ditawarkan sehingga ratusan ke ribuan RM mengikut pengaruh pengundi itu.

Faktor inilah penyebab utama undi PAS merosot. Memang PAS kempen " bagi duit ambil, pangkah tetap bulan", tapi bagi pengundi Melayu yang terima RM ini mempunyai pandangan lain. 

Bagi mereka apabila diberi RM ini, mereka rasa dihargai dan cara nak ucap terima kasih kepada umno adalah pangkah BN. Bukan senang dok di kampung boleh dapat ratusan hingga ribuan RM. Faktor inilah juga yang menyebabkan undi PAS menurun di kubu kuat PAS seperti Changkat Ibol dan Kampung Cheh.

Secara keseluruhan, umno masih mengamalkan gaya politik lama semasa berkempen di PRK Bukit Gantang. Pengundi disogok RM, pinjaman TEKUN, bantuan Jabatan Pertanian, jalan kampung ditampung.

Pengundi diugut akan dipulau dalam kawasan kubu umno. Poster dan bendera bulan dibuang, dibakar, dihumban dalam parit. Bendera umno dan BN dibakar oleh mereka sendiri, kemudian tuduh orang PAS bakar.

Pengundi dihalang dari mendengar ceramah PA, pasang karoeke kuat2 semasa ceramah PAS. Gantung bendera BN di rumah pengundi atas pagar supaya perayu undi tidak pergi ke rumah tersebut. 

Umno masih guna media massa sebanyak-banyaknya mengutuk PAS dan berkempen untuk BN. Perasaan benci kepada kaum lain ditiup kepada pengundi Melayu terutama semasa ceramah umno di kampung.

Cara politik lama ini masih tidak diubah, walaupun teraju utama umno dan BN sudah berubah. Sungguhpun begitu, pengundi Melayu bandar, Cina dan India sudah tidak terpengaruh dengan kempen politik gaya lama ini. Gaya politik lama ini, bagaimanapun masih diterima pengundi Melayu luar bandar terutama di kubu-kubu umno.

Walaubagaimanapun, terdapat peti undi Melayu di kubu umno yang bukan sahaja mengekalkan undi PAS, malah meningkat lagi undi PAS dan mengurangkan majoriti BN. Antaranya, UPU Sungai Limau dan Kg. Jaha yang diletakkan dibawah PAS Kawasan Parit Buntar. 

Undi PAS meningkat 41 undi dari 118 kepada 159 dan mengurangkan majoriti BN dari 98 kepada 42 undi di UPU Sungai Limau. Undi PAS meningkat 2o undi dari 78 kepada 98 dan mengurangkan majoriti BN dari 62 kepada 52 undi di UPU Kg. Jaha. Mengapa undi PAS meningkat di sini?.

Peningkatan ini berlaku kerana PAS Parit Buntar dengan bantuan UPU tempatan memastikan pengundi luar PAS balik mengundi. 90 % pengundi luar PAS di kedua-dua UPU balik mengundi.
Pengundi Melayu di sini juga cepat menerima jawapan balas tuduhan " Nizar derhaka" dan 'Nizar boneka" melalui usaha PAS Parit Buntar dan UPU tempatan.

Bagaimanapun, sogokkan RM kepada pengundi atas pagar di kedua-dua UPU ini terutama malam terakhir menghalang peningkatan undi PAS lebih tinggi lagi. 

Kemerosotan undi Melayu kepada PAS perlu diberi perhatian serius oleh pimpinan PAS Perak. Memandangkan PAS banyak bertanding di kerusi lebih 80% pengundi Melayu, pimpinan PAS Perak mesti melakukan beberapa tindakan perlu bagi meningkatkan sokongan orang Melayu kepada PAS.

Wassalam
DUN Kuala Sepetang.


DUN Trong


DUN Changkat Jering

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...