Saturday, December 4, 2010

Tulahan : TERBONGKAR - AJK MUSLIMAT PAS PUSAT DITANGKAP KHALWAT

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1yfAOGnbWCdnvAJuJfY0jebLBV9QMBBVdVjMMCkjqurzevUbmhQz8QCrydOyQJBoV_QHRWBLsmhPbV3q18fYcdWJgzdPv45HlNYrIjV3VDOv0Ehxnbz9Rx4VOx6rr3NBBKltL9I2MLdjk/s1600/pas+fitnah.png

Pertama sekali penulis minta maaf sebab letak tajuk di atas, maka akan ramai yang nak mengetahui cerita AJK Muslimat PAS Pusat ditangkap khalwat ini.

Sebenarnya inilah cara blogger pro Umno mendapat ramai pengunjung sehingga blog mereka dikatakan popular sudah mengatasi blog pro PR.

Sesiapapun bila tengok tajuk ini berminat nak mengetahui cerita sensasi ini. Trend inilah yang digunakan oleh blogger pro Umno sejak berakhir PRU 12 lalu.

Semua fitnah yang mereka cipta dilepaskan supaya dipaste oleh blogger pro Umno yang lain . Fitnah ini tersebar dengan tokok tambah sehingga cerita fitnah ini menjadi seolah-olah benar.

Inilah yang dialami oleh ADUN Selinsing , Kelantan yang difitnah oleh blogger pro Umno berkhalwat. Cerita fitnah dicipta oleh orang Umno pada tahun 2002.

Blogger pro Umno membuat carian google , taip senarai bini pemimpin PAS dan jumpa cerita fitnah ini dalam mesra.net forum baca di sini

Blogger pro Umno mula mereka tokok tambah terhadap fitnah ini , disebarkan dan sekarang beredar di blog-blog pro Umno, facebook, twitter. Sekarang dah ada pula media kerajaan yang suka ambil cerita fitnah blogger pro Umno buat berita maka banyaklah cerita fitnah yang dicipta dan akan dicipta, tunggulah.

Friday, December 3, 2010

Tulahan : Macam-macam khurafat, paling popular Ancak Zambry

Salam,


Sudah terang lagi bersuluh Menteri besar Ubn Perak terlibat dalam upacara khurafat yang dipanggil Ancak. Walaupun Tok Peti Perak kata Zambry tak melakukan khurafat sebab tak niat, tapi tak kan dia tak tahu upacara tu khurafat.

Tok Peti mula2 bagi tahu upacara tu memang berunsur khurafat , maksudnya sapa2 yang duduk dalam upacara tu terbabit sama la. Kecuali la Zambry yang dikatakan 'alim' oleh orang kampung Ubn tak tahu upacara tu khurafat.

Peliknya, bila jumpa Zambry . Tok Peti umum Zambry tak melakukan khurafat sebab dia tak berniat untuk lakukan upacara tu. Mungkin bagi Tok Peti semua perkara yang berlaku mestilah bermula dengan niat, tak tahu la.

Kalau Zambry tak melakukan khurafat , yang lain2 macam mana ? Kalau ikut Tok Peti kalau tak berniat tak melakukan khurafat. Jadi semua yang ada tu tak melakukan khurafat sebab tak berniat pun.

Jika macam tu, lepas ni boleh la buat upacara Ancak lagi sebab kalau tak berniat dikira tidak melakukan upacara khurafat. Harap Tok Peti kena jelas kepada orang ramai. penulis pun dah keliru dengan fatwa Tok Peti Perak ni.

Penulis lama dah dok tunggu juga Tok Peti buat penjelasan , ramai yang dah desak dia buat penjelasan tapi dia buat tak tau ja. Ramai yang dah keliru dengan fatwa dia, jadi kena la buat penjelasan.

Orang Melayu zaman dulu banyak lakukan upacara khurafat, macam2 nama ada . Sekarang dah semakin berkurang sebab orang-orang tua yang buat upacara tu ramai yang dah meninggal dunia.

Kesedaran tentang haramnya upacara khurafat pun dah tinggi dikalangan orang-orang Melayu di kampung. Penulis masih ingat , masa kecik2 dulu penulis pernah terlibat dengan satu upacara khurafat yang dipanggil Tolak Bala.

Thursday, December 2, 2010

Berita Terkini : Qatar tuan rumah Piala Dunia 2022, Rusia tahun 2018


QATAR 2022

RUSIA 2018

Tak mengaku kedekut tapi memang kedekut

Salam,

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfKhJjkGAXf2lQtUE8dM0GojuVGuyAzEviQ5iwuZ5ueDpfDD3maFXNlQwE3Pq4BVLF2p_wpeYV8BLLgF1TBDMOMBp7XumwKldfOjz8rDhZsLVKCy7tQ9BTjt7y6R-Nl9eUhfYzmHdWMA0/s1600/jering.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfKhJjkGAXf2lQtUE8dM0GojuVGuyAzEviQ5iwuZ5ueDpfDD3maFXNlQwE3Pq4BVLF2p_wpeYV8BLLgF1TBDMOMBp7XumwKldfOjz8rDhZsLVKCy7tQ9BTjt7y6R-Nl9eUhfYzmHdWMA0/s1600/jering.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfKhJjkGAXf2lQtUE8dM0GojuVGuyAzEviQ5iwuZ5ueDpfDD3maFXNlQwE3Pq4BVLF2p_wpeYV8BLLgF1TBDMOMBp7XumwKldfOjz8rDhZsLVKCy7tQ9BTjt7y6R-Nl9eUhfYzmHdWMA0/s1600/jering.jpg

Manusia mana yang tidak marah jika dipanggil kedekut. Namun, kedekut inilah yang menguasai sifat hidup manusia termasuk ahli-ahli jamaah.

Penulis juga banyak kali berhadapan dengan manusia yang seperti ini. Memang susah hati melihat perangai mereka yang kedekut tapi marah bila dipanggil kedekut.

Bagi penulis senang saja kalau kita nak tahu kita kedekut atau tidak. Macam mana nak tahu? Bila ramai yang dok kata kita kedekut sahla kita kedekut, nak marah apa lagi. Terimalah kenyataan dan berubah la.

Penulis paparkan satu kisah teladan mengenai orang kedekut dan harap mereka yang pernah dipanggil kedekut membacanya :

Alkisah disebutkan bahwa di kota Array terdapat Qadhi yang kaya-raya. Suatu hari kebetulan hari Asyura' datanglah seorang miskin meminta sedekah.

Berkatalah si miskin tadi, "Wahai tuan Qadhi, adalah saya seorang miskin yang mempunyai tanggungan keluarga. Demi kehormatan dan kemuliaan hari ini, saya meminta pertolongan daripada tuan, maka berilah saya sedekah sekadarnya berupa sepuluh keping roti, lima potong daging dan duit dua dirham."

Qadhi menjawab, "Datanglah selepas waktu zohor!"

Selepas sembahyang zohor orang miskin itu pun datang demi memenuhi janjinya. Sayangnya si Qadhi kaya itu tidak menepati janjinya dan menyuruh si miskin datang lagi selepas sembahyang Asar.

Apabila dia datang selepas waktu yang dijanjikan untuk kali keduanya itu, ternyata si Qadhi tidak memberikan apa-apa.

Maka beredarlah simiskin dari rumah si Qadhi dengan penuh kecewa.

Di waktu si miskin jalan mencari-cari, ia melintas di depan seorang kristian sedang duduk-duduk di hadapan rumahnya.
Kepada orang Kristian itu si miskin minta sedekah, "Tuan, demi keagungan dan kebesaran hari ini berilah saya sedekah untuk menyara keluarga saya."

Si Kristian bertanya, "Hari apakah hari ini?"

Wednesday, December 1, 2010

Tulahan : Projek kos rendah tapi banyak untung untuk kebajikan

Salam,
Satu projek yang penulis tak sempat buat sebab terpaksa ke luar negara adalah projek barangan terpakai.

Penulis ada idea untuk buat projek ini dan dah bincang pun dalam mesyuarat dengan Unit Amal kawasan penulis.

Idea ini penulis dapat apabila melihat Yayasan Amal di Kuantan buka dua buah kedai untuk terima barangan terpakai dan kemudian jual balik dengan harga berpatutan untuk tambah dana kebajikan.

Barangan elektrik, buku, permainan kanak2, perabut dan segala macam yang boleh diguna semula diterima dari orang ramai.

Masyarakat ramai yang nak sumbang barangan terpakai tetapi tak tahu nak hantar kat mana?. Jika ada satu pusat operasi macam Yayasan Amal buat tentu banyak barangan yang disumbangkan.

Jika di Kuantan, penulis tengok barangan yang diterima banyak yang elok2 lagi. Ada la yang rosak sikit tapi boleh diperbaiki dan dijual kepada umum. Barangan tak boleh guna semula macam surat khabar boleh jual di kedai kitar semula.

Unit Amal perlu diberi projek macam ini untuk mengaktifkan mereka, bukan setakat jaga parking program jamaah. Penulis yakin akan dapat sambutan dan payah nak gagal sebab tak perlu kos sangat. Hanya cari tempat untuk simpan dan buat jualan terbuka.

Bila penulis berada di luar negara ni, ada satu trend orang sini buat jualan garaj atau jual barangan terpakai di rumah mereka. Mereka bukan jenis pakai lama barangan ni, lepas satu perayaan mereka buat jualan murah barangan terpakai.

Setiap minggu mesti ada yang buat, malah setiap pekan akan ada jualan di pusat jualan barangan terpakai sehari dalam seminggu . Suasana macam pasar pagi kat Malaysia, tapi di sini jual barangan terpakai. Memang penuh dengan orang ramai , nak masuk pun kena 3 dolar.

Monday, November 29, 2010

Tutup aurat pun boleh menang pingat

Salam,
Penulis ucap tahniah kepada atlet sukan Malaysia yang mampu capai target sembilan pingat emas. Bukan senang nak bersaing dengan kuasa Asia yang lain, jadi memang layak diberi ucapan tahniah.

Penulis dapat tengok live Sukan Asia TV1 melalui blog lagi berita.blogspot,walaupun dok jauh di luar negara, dulu masa kat Malaysia tak tengok sangat blog ni. Terima kasih blogger lagi berita.

Bila tengok Sukan Asia, memang Malaysialah tumpuan kita tapi penulis rasa kagum dengan penampilan atlet beberapa buah negara Islam terutama wanita yang menutup aurat. Malaysia pun ada atlet wanita menutup aurat tapi tak ramai. Pemain hoki lelaki Malaysia ada yang tutup aurat sejak dulu lagi.

Alasan ahli sukan terutama wanita bahawa menutup boleh sebabkan kekalahan dah tak boleh diterima kerana wanita Islam Iran misalnya menang banyak pingat walaupun menutup aurat.

Pemakaian pakaian mentup aurat sebenarnya boleh dididik sejak di sekolah. Namun tak banyak sekolah yang menekankan perkara ini. Pentadbir sekolah terutama GPK Kokurikulum, SU Sukan dan guru sukan bertanggungjawanb terhadap perkara ini kerana mereka boleh mengarahkan pelajar mereka menutup aurat.

Cumanya, ramai guru yang tak mampu berkata 'tidak 'kepada pelajar wanita yang berseluar pendek dan membuka tudung semasa mengambil bahagian dalam acara sukan. Ingatlah , guru-guru Islam akan dipersoal oleh Allah di akhirat kelak.

Penulis ada menulis mengenai perkara ini di Sini . Harap guru-guru Islam yang membaca tulisan ini dapat melaksanakan amanah Allah kepada mereka. Jangan biarkan pelajar sedar sendiri kewajipan menutup aurat, gurulah yang patut menyedarkan mereka.

Penulis ambil artikel dari blog Faisal Tehrani mengenai atlet wanita Islam Iran di Sukan Asia, bacalah :

Saya percaya ramai wanita di luar sana berminat untuk bergiat aktif dalam bidang sukan, dan menyimpan angan-angan untuk mewakili Malaysia dalam bidang sukan yang diminati. Mungkin, meraih pingat untuk negara tercinta.

Masalah mereka hanya satu: mereka perlu buka-buka. Hasrat untuk bersukan demi nusa pun terpaksa ditelan dan dilupakan. Sayang, bakat yang ada terbuang begitu sahaja.

Akan tetapi, Iran, satu-satunya negara syiah di dunia Islam menunjukkan jalan alternatif. Beragama tidak menghalang wanita bersukan. Sesat-sesat mereka pun tetap akur dengan tuntutan syariat.

Atlet wanita Iran mewakili 25% dari jumlah 373 keseluruhan atlet Iran yang dihantar ke Sukan Asia di Guangzhou baru-baru ini. Dan mereka menyumbang 25% pingat yang dikutip Iran.

Atlet wanita Iran mengutip pingat dalam acara wushu, menembak, taekwondo, kabaddi, karate, dan mendayung.


Iran menyerlah dengan 59 pingat (20 emas, 14 perak dan 25 gangsa) di Guangzhou, China, ia adalah pencapaian terbaik Iran sejak 1974 iaitu Sukan Asia di Tehran.

Empat tahun lalu di Doha, Iran hanya beroleh 12 pingat emas dan menduduki tempat keenam. Kali ini, mereka di tempat keempat.

Wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...