Friday, December 25, 2009

Tulahan : Cara mudah kanak -kanak cepat membaca

Salam,


Minggu lepas, penulis buat satu program klinik cepat baca untuk kanak-kanak 4 hingga 6 tahun. Betulkah boleh cepat baca?. Boleh, kalau kanak2 ini praktik cara penulis di rumah dengan bimbingan ibu atau bapa.

Penulis buat program ini bukan untuk dapatkan duit kerana program ini percuma tapi penulis nak sebarkan ilmu kepada ibu bapa yang hadir.

Selain itu, penulis nak promosi PASTI yang baru hendak dibuka kepada ibu bapa yang hadir. Penulis cadang kepada Pengarah PASTI Parit Buntar dan dia setuju buat.

Dua tahun lepas, penulis ada buat kursus kepada guru2 PASTI Parit Buntar dan Bagan Serai supaya mereka dapat gunakannya semasa ajar kanak2 PASTI.

Kali ini, penulis minta guru2 PASTI bantu jadi fasilitator kepada peserta program. Bila penulis tanya beberapa orang guru PASTI, adakah mereka guna cara penulis. Mereka kata guna dan lebih mudah dibanding dengan kaedah biasa yang mereka tahu.

Kaedah yang penulis guna ini bukan penulis ciplak dari sesiapa. Penulis mula guna cara ini kepada anak2 penulis. Anak penulis yang sulung tidak tahu membaca walaupun pergi tadika, hanya kenal huruf A hinga Z.

Pada masa tu, tinggal sebulan anak sulung ini nak masuk Tahun Satu. Penulis guna cara ini kepada anak sulung dan syukur dalam masa sebulan dia dah boleh baca dengan lancar.

Selepas anak sulung dah lancar bacaanya, penulis guna cara ini pula kepada anak kedua yang berumur 4 tahun. Dalam masa dua minggu, dia dah boleh membaca. Bila dia masuk tadika umur 5 tahun, gurunya dah tak perlu ajar dia membaca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...