Sunday, January 31, 2021

Tulahan : Kerana memburu mandat, PH hilang arah

 

Assalam,

Pakatan Harapan menjadi harapan kepada rakyat menggantikan Barisan Nasional pada PRU 14. Harapan itu tercapai apabila PH menjadi kerajaan di bawah Tun M sebagai Perdana Menteri. Namun, belum pun 2 tahun memerintah, Tun M telah meletak jawatan tanpa berbincang dengan pimpinan PH.

Apabila jatuh kerajaan PH, rakyat dan penyokong PH di sajikan dengan pelbagai harapan untuk mendapatkan mandat semula. Namun sehingga kini, harapan itu semuanya tidak menjadi malah PH sendiri seperti tiada kemudi.

Benar , keputusan Majlis Presiden PH adalah mendapatkan mandat semula melalui usaha DSAI . Tapi , Majlis Presiden PH juga membuat keputusan untuk memperkukuhkan PH.

Yang dilihat oleh rakyat dan penyokong PH hanya berita-berita tentang usaha mendapatkan mandat. Tiada pun usaha yang jelas memperkukuhkan PH , hanya kenyataan-kenyataan pimpinan PH bahawa PH akan diperkukuhkan.

Walaupun PH masih wujud, namun pimpinan PH bergerak dengan cara masing-masing. DSAI dengan cerita cukup majoriti, pimpinan AMANAH dan DAP dengan ‘grand coalition’, Ahli Parlimen PH tidak bergerak sekali mendepani satu-satu isu.

Boleh tengok sudah beberapa kali keluar berita ,Ahli-Ahli Parlimen tertentu dari PKR, AMANAH dan DAP bersama untuk satu-satu isu. Sedangkan boleh sahaja mereka semua MP PH membuat kenyataan bersama dalam satu-satu isu.

Penyokong PH di bawah mula berselisih pandangan tanpa hala tuju jelas. Penyokong PKR hentam pemimpin AMANAH dan DAP, penyokong AMANAH belasah pimpinan PKR. Seperti tiada usaha mendamaikan. Sebaliknya dibiarkan penyokong bertelingkah sesama sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...