Saturday, March 27, 2010

Pejuang jamaah jaga akhlakmu

Salam,

Ramai yang duduk dalam jamaah tapi masih ada sifat yang lari dari akhlak seorang pejuang. Mereka merasakan sifat dan tindakan mereka tak bersalahan dengan tuntutan agama.

Maka, lahirlah, mereka yang mengaku pejuang tapi perangai tak macam pejuang Islam. Jadi, marilah kita sama hindari sifat dan akhlak buruk seperti di bawah:

Para pejuang agama Allah hendaklah menjauhi beberapa sifat yang boleh menghilangkan kekuatan untuk meneruskan perjuangan Islam. Lantaran itu renungkanlah sifat-sifat tersebut untuk dijauhi dalam diri. Antaranya ialah:

1. Syarrut ta‘am (banyak makan)

 • Iaitu terlampau banyak makan atau minum ataupun gelojoh ketika makan atau minum.
 • Makan dan minum yang berlebih-lebihan itu menyebabkan seseorang itu malas dan lemah serta membawa kepada banyak tidur. Ini menyebabkan kita lalai daripada menunaikan ibadah dan zikrullah.
 • Makan dan minum yang berlebih-lebihan adalah ditegah walaupun tidak membawa kepada lali daripada menunaikan ibadah kerana termasuk di dalam amalan membazir.

2. Syarrul kalam (banyak bercakap)

 • Iaitu banyak berkata-kata atau banyak bercakap.
 • Banyak berkata-kata itu boleh membawa kepada banyak salah, dan banyak salah itu membawa kepada banyak dosa serta menyebabkan orang yang mendengar itu mudah merasa jemu.

3. Ghadhab (pemarah)

 • Ia bererti sifat pemarah, iaitu marah yang bukan pada menyeru kebaikan atau menegah daripada kejahatan.
 • Sifat pemarah adalah senjata bagi menjaga hak dan kebenaran. Oleh kerana itu, seseorang yang tidak mempunyai sifat pemarah akan dizalimi dan akan dicerobohi hak-haknya.
 • Sifat pemarah yang dicela ialah marah yang bukan pada tempatnya dan tidak dengan sesuatu sebab yang benar.

4. Hasad (dengki)

 • Iaitu menginginkan nikmat yang diperolehi oleh orang lain hilang atau berpindah kepadanya.
 • Seseorang yang bersifat dengki tidak ingin melihat orang lain mendapat nikmat atau tidak ingin melihat orang lain menyerupai atau lebih daripadanya dalam sesuatu perkara yang baik. Orang yang bersifat demikian seolah-olah membangkang kepada Allah subhanahu wata‘ala kerana mengurniakan sesuatu nikmat kepada orang lain.
 • Orang yang berperangai seperti itu juga sentiasa dalam keadaan berdukacita dan iri hati kepada orang lain yang akhirnya menimbulkan fitnah dan hasutan yang membawa kepada bencana dan kerosakan.

5. Bakhil (kedekut)

 • Iaitu menahan haknya daripada dibelanjakan atau digunakan kepada jalan yang dituntut oleh agama.
 • Nikmat yang dikurniakan oleh Allah subhanahu wata‘ala kepada seseorang itu merupakan sebagai alat untuk membantu dirinya dan juga membantu orang lain. Oleh yang demikian, nikmat dan pemberian Allah menjadi sia-sia sekiranya tidak digunakan dan dibelanjakan sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah subhanahu wata‘ala.
 • Lebih-lebih lagi dalam perkara-perkara yang menyempurnakan agama seperti zakat, mengerjakan haji dan memberi nafkah kepada tanggungan, maka menahan hak atau harta tersebut adalah suatu kesalahan besar di sisi agama.

6. Hubbul jah (kasihkan kemegahan)

 • Iaitu kasihkan kemegahan, kebesaran dan pangkat.
 • Perasaan inginkan kemegahan dan pangkat kebesaran menjadikan perbuatan seseorang itu tidak ikhlas kerana Allah.
 • Akibat daripada sifat tersebut boleh membawa kepada tipu helah sesama manusia dan boleh menyebabkan seseorang itu membelakangkan kebenaran kerana menjaga pangkat dan kebesaran.

7. Hubbud dunya (kasihkan dunia)

 • Ia bermaksud kasihkan dunia, iaitu mencintai perkara-perkara yang berbentuk keduniaan yang tidak membawa sebarang kebajikan di akhirat.
 • Banyak perkara yang diingini oleh manusia yang terdiri daripada kesenangan dan kemewahan. Di antara perkara-perkara tersebut ada perkara-perkara yang tidak dituntut oleh agama dan tidak menjadi kebajikan di akhirat.
 • Oleh yang demikian, kasihkan dunia itu adalah mengutamakan perkara-perkara tersebut sehingga membawa kepada lalai hatinya daripada menunaikan kewajipan-kewajipan kepada Allah.
 • Namun begitu, menjadikan dunia sebagai jalan untuk menuju keredhaan Allah bukanlah suatu kesalahan.

8. Takabbur (sombong)

 • Iaitu membesarkan diri atau berkelakuan sombong dan bongkak.
 • Orang yang takabbur itu memandang dirinya lebih mulia dan lebih tinggi pangkatnya daripada orang lain serta memandang orang lain itu hina dan rendah pangkat.
 • Sifat takabbur ini tiada sebarang faedah malah membawa kepada kebencian Allah dan juga manusia dan kadangkala membawa kepada keluar daripada agama kerana enggan tunduk kepada kebenaran.

9. ‘Ujub (bangga diri)

 • Iaitu merasai atau menyangkakan dirinya lebih sempurna.
 • Orang yang bersifat ‘ujub adalah orang yang timbul di dalam hatinya sangkaan bahawa dia adalah seorang yang lebih sempurna dari segi pelajarannya, amalannya, kekayaannya atau sebagainya dan ia menyangka bahawa orang lain tidak berupaya melakukan sebagaimana yang dia lakukan.
 • Dengan itu, maka timbullah perasaan menghina dan memperkecil-kecilkan orang lain dan lupa bahawa tiap-tiap sesuatu itu ada kelebihannya.

10. Riya’ (menunjuk-nunjuk)

 • Iaitu memperlihatkan dan menunjuk-nunjuk amalan kepada orang lain.
 • Setiap amalan yang dilakukan dengan tujuan menunjuk-nunjuk akan hilanglah keikhlasan dan menyimpang dari tujuan asal untuk beribadah kepada Allah semata-mata.
 • Orang yang riya’ adalah sia-sia segala amalannya kerana niatnya telah menyimpang disebabkan inginkan pujian daripada manusia. BM
Wassalam.

Tuesday, March 23, 2010

Ahli baru PKR sebulan puluh ribu, ahli baru PAS macam mana?

Salam,


Semalam penulis pi dengar ceramah sempena pelancaran " Orang Muda Geng Kita ". Penceramahnya Dato' Zaid Ibrahim, YB Saifuddin Nasution, Ust. Nasa Tantawi dan YB Azan. Kehadiran pun ramai, nampak ramai anak muda yang hadir.

Isi ceramah semua penceramah menarik dan terkini. Penulis tak nak ulas isi ceramah , yang penulis nak ulas berkaitan pertambahan mendadak ahli PKR. Malam tu sahaja semasa majlis ada penyerahan seramai 600 ahli baru PKR untuk Cabang PKR di situ.

YB Saifuddin bagi tahu sebelum kes DSAI masuk mahkamah ahli baru PKR sekitar 15 ribu sebulan, tapi selepas kes DSAI masuk mahkamah ahli baru PKR adalah 40 ribu sebulan. Kenyataan ini dari SU Agung PKR jadi penulis yakin benar.

Kalau ahli baru PKR meningkat sebegitu banyak, macam mana pula dengan ahli baru jamaah meningkat atau setara ja setiap bulan. SU Agung dan PSU jamaah kena jawab ni.

Pelik sikit, malam tu pentas itu adalah pentas jamaah untuk tarik orang muda sertai jamaah. Tapi yang serah ahli baru adalah untuk masuk PKR. Penulis sangka baik mungkin ada anak muda yang masuk ahli jamaah dalam program tu tapi masa lain.

Penulis juga tak salahkan penganjur iaitu pemuda jamaah, bukan salah pemuda tak buat program untuk tarik orang muda. Dah banyak program dibuat, macam2 futsal, memancing, xpdc, aktiviti seni dan program " Orang Muda Geng Kita ".

Namun, ramai anak muda lebih minat PKR dari jamaah, kenapa ?. Sedangkan kalau tengok pemuda PKR, program mereka tak sebanyak program pemuda jamaah. Pimpinan tertinggi jamaah kena fikirkan perkara ini.

Dalam keadaan MP dan ADUN PKR lompat parti, diserang media Ubn hari2. Ahli baru Ubn tak bertambah pun, gah kat media sahaja. Tapi Ahli baru PKR juga bukan berkurang malah bertambah. Namun sepatutnya, ahli baru jamaahlah yang bertambah sebab MP dan Adun jamaah tak lompat parti.

Penulis tidak ada niat buruk nak kritik jamaah, cuma penulis risau dengan suasana ini. Mana tak bimbang kalau anak2 ahli jamaah pun ramai yang masuk PKR.

Penulis puji pimpinan tertinggi jamaah panggil orang luar Dr Abu Hasan Hasbullah dan Dr Aziz Bari kritik dan bagi pandangan tentang jamaah. Resolusi pun dah dibuat untuk perkasakan jamaah, namun adakah resolusi ini telah dilaksanakan?

Penulis tak tahu adakah jamaah seperti dalam tulisan iniatau pun jamaah gagal memanfaatkan media baru yangdiminati anak muda atau pun kerana masih ada pimpinan tertinggi yang minat nak kerjasama dengan Umno yang dibenci anak muda.

Atau pun anak muda melihat pemuda jamaah tak sehebat zaman YB Salehudin, kalau tengok berita ini mungkin anak muda kata pemuda dah sama macam pemuda Ubn takut berdebat.

Tapi betul ka dak berita tu penulis tak pasti kerana kalau lihat sahabat kampus penulis ini bukan jenis takut berdebat.

Tak kiralah apa sebab anak muda tak minat sertai jamaah, yang penting sekarang semuanya pemuda, muslimat, unit amal, nisa' kena bergerak tarik anak muda kembali sokong jamaah.

Wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...