Friday, November 14, 2008

Tulahan : Dari Parit Buntar ke ... ( 2 )

Salam,


Image Preview

Ada 2 bas yang boleh balik dari PB, bas Utama dan Konsortium. Bas Utama naik jam 9.45 mlm, Konsortium 10.45 mlm. Kedua2 bas ni selalu penuh sebab mula dari Butterworh.

Penulis pilih bas Utama kerana drivernya akan berhenti untuk solat Subuh di mana2 saja masjid, surau jika masuk waktu. Konsortium jarang yg berhenti, walau minta berhenti pun tak mahu. Maka ada yg terpaksa solat isyarat dalam bas tanda hormat waktu.

Malam tu bas Utama datang lewat sikit 10.30 mlm baru sampai PB. Penulis bersebelahan dengan seorang Mamat yg naik dari PB juga. Biasala penulis tegur dulu, kemudian sembang sikit berkenalan.

Monday, November 10, 2008

Tulahan : Duit orang duit aku

Salam,

Go to fullsize image

Jawatan yang penulis paling tak mahu pegang dalam apa2 organisasi ialah bendahari. Kalau orang lain boleh pegang, peganglah. Kenapa macam tu? kerana penulis tak mahu pegang duit orang banyak2.

Jawatan bendahari perlukan ketelusan dan amanah. Bila pegang duit banyak2 terutama masa diri sendiri perlukan duit, apa pun boleh berlaku. Setengah orang yang pegang jawatan ini, guna duit amanah ini untuk peribadi. Dalam hatinya akan ganti balik duit tu, jadi tak timbul masalah tak telus.

Tak telus la tu, bila guna duit orang senyap2 walaupun janji dalam hati nak bayar balik. Bayangkanlah mati tak sempat bayar, tak berdosakah?. Ramai bendahari yang tak mampu untuk amanah.

Inggatlah! sapa2 yang jadi bendahari tambah2 lagi yang jaga duit jamaah, duit zakat, duit derma dan sedekah. Bila guna duit tu untuk peribadi walau janji dalam hati nak bayar balik, inggatlah kita tak tahu bila nak mati.

Sunday, November 9, 2008

Tulahan : Dari Parit Buntar ke ... ( 1 )

Salam,

Image Preview


Bila balik PB, penulis selalu naik bas Konsortium. Duduk kerusi sorang2 sebab ambil tiket awal. Sampai di PB jam 4 ke 5.00 pagi.

Dari PB selalu naik bas Utama. Selalu kerusi no. 33 ke 35. Dah banyak cerita manusia yang duduk sebelah penulis boleh dijadikan pengalaman dan pengajaran kehidupan.

Bas Utama tertulis di tiket 9.45 mlm tetapi kerap sampai 10 mlm ke atas. Bas tu mula dari Butterworth. Malam tu kebetulan kerusi sebelah kosong tak da orang.

Tengok kerusi berhampiran ada seorang Mak Cik bersama tiga cucu. Sorang cucunya umur lebih kurang 3 tahun diribanya sedang tidur. 2 orang cucu lagi duduk satu kerusi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...